Šokantan primjer nemoralnog marketinga adaptiranog mlijeka

Navikla sam da se proizvođači adaptiranog mlijeka koriste rečenicom „Dojenje je najbolje“ kako bi svoj proizvod prikazali kao normu i standard , a dojenje intervenciju koja ima neke prednosti u odnosu na tu normu. Više o tome u tekstu Breast is best ili kako smo promašili ceo fudbal. Ono što me danas šokiralo je web stranica jednog od proizvođača adaptiranog mlijeka koji ide i korak dalje te tvrdi da je njegov proizvod bolji od dojenja. Pa evo što me toliko šokiralo:

1 Ovo mlijeko navodno liječi kolike

Učinkovitost mliječne hrane [naziv brenda] potvrđuju klinička ispitivanja. Mliječna hrana [naziv brenda] je klinički ispitana i dokazano učinkovita u rješavanju najčešćih probavnih tegoba dojenčadi, a to su:

  • kolike,
  • bljuckanje,
  • česta glad,
  • alergije,
  • zatvor.

Klinička ispitivanja jedinstvena su za mliječnu hranu [naziv brenda] i javno su dostupna”. (na riječima „javno dostupna“ je poveznica)

Moj komentar: S obzirom da ne piše učinkovita u usporedbi s čim, dobiva se dojam da se radi o usporedbi sa dojenjem te kako taj brend mlijeka „liječi“ kolike, bljuckanje itd. No, zapravo se radi o usporedbi sa drugom formulom, a ne dojenjem. To je vidljivo tek kad kliknete poveznicu. Moram napomenuti da je studija dostupna na toj poveznici na engleskom te da je pisana znanstvenim jezikom, kao i sve studije, dakle nerazumljiva većini ljudi.

2 Ovo mlijeko navodno ima optimalnu količinu laktoze, za razliku od majčinog mlijeka

Proizvođač dalje veli:

Što uzrokuje kolike?

O uzroku kolika još se vode rasprave, naime na pojavu kolika utječe više čimbenika. Jedan je od njih nerazvijenost probavnoga sustava dojenčeta. Uzrok nastanka kolika može također biti prevelik unos laktoze (mliječnog šećera) putem dojenja ili univerzalne mliječne hrane. Prevelika količina laktoze koju dojenče ne može probaviti fermentira u tankom crijevu, pri čemu se stvaraju plinovi, a oni su uzrok nadimanja i vjetrova.

Preporučili su vam upotrebu početne mliječne hrane [naziv brenda] za posebne prehrambene potrebe dojenčadi s kolikama.

[Naziv brenda] je posebno prilagođena mliječna hrana za dojenčad s kolikama. Količina laktoze u mliječnoj hrani [Naziv brenda] prilagođena je probavnom kapacitetu tankoga crijeva, čime se smanjuje nadimanje i posljedično pojava grčeva, odnosno kolika. [Naziv brenda] potpuna je hrana i zadovoljava sve prehrambene potrebe dojenčeta za normalan rast i razvoj.

Moj komentar: Bez i jedne reference tvrde kako majčino mlijeko ima previše laktoze te zato uzrokuje kolike, a njihova formula ima taman laktoze koliko dječje crijevo može podnijeti. Bez teksta sam, zaista.

Za kraj

Ako naivno odete na ovakvu stranicu očajnički guglajući npr. kako se riješiti grčeva, vrlo vjerojatno se možete pozdraviti s dojenjem, osim ako ste jako dobro potkovani znanjem pa ne nasjednete na ovako nemoralan marketing.

Ono što je žalosno je da i neki medicinski djelatnici vjeruju u ovo te će tako mami čije dijete ima grčeve, rutinski kao lijek preporučiti adaptirano mlijeko, možda baš brend iz teksta gore jer eto, ima optimalnu količinu laktoze.

Za kraj ću samo reći da u današnjem svijetu zaista nije lako opstati u dojenju i ja se iskreno divim svakoj mami koja je makar i probala dojiti. Jer kad se loša potpora koju mame inače dobivaju spoji sa čitanjem ovakvih stranica, šanse za dojenje su stvarno male.

Pročitajte i tekstove: