Odvikavanje od noćnog dojenja: Kako smo krenuli

Nedavno nam je mlađe dijete navršilo 2 godine i odlučili smo početi s odvikavanjem od noćnog dojenja. Dnevno dojenje ostavljam do daljnjeg.

Kakva nam je sad situacija s noćnim dojenjem

Dojenje oko 20 h za uspavljivanje. Zatim oko 23:30. Zadnje dojenje je oko 06:30 kad se i budi. Između 23:30 i 06:30 zna biti u prosjeku od 2 do 4 dojenja. On sve odradi u snu, dakle on super spava 🙂 Ja sve odrađujem u nekom polusnu (dijete spava s nama u krevetu) tako da niti ne znam točan broj podoja u to doba između 23:30 i 06:30. Upravo jer se ne budim i ne dižem, sam i uspjela izdržati 2 godine tako intenzivnog dojenja.

Ali, sad već gubim snagu, slabije funkcioniram tokom dana jer sam ipak generalno neispavana. To je osnovni razlog zašto sam se odlučila na odvikavanje od noćnog dojenja. Drugi razlog je taj što muž i ja želimo moći otputovati negdje sami na više od jedne noći.

Kako smo odabrali metodu odvikavanja

Ostavljanje djeteta da plače i „samo se utješi“ nam nikad nije bila opcija pa nije ni sad. Također, nije nam opcija niti mazanje bradavica paprom i slične metode jer su potpuno disrespectful i okrutne prema djetetu. Djetetu je dojka najveća utjeha i sigurna luka i onda mu je samo odjednom učinite groznom, zastrašujućom i šokantnom.

Zato smo se odlučili za metodu sa stranice koju ja inače redovito pratim, The Milk Meg, koju vodi Megan Nagle, IBCLC. Metoda se zove gentle night weaning (hrv. nježno odvikavanje od noćnog dojenja). Opisana je na njenoj stranici, a detaljnije i u njenoj knjizi Boobin’ all day, boobin’ all night.

Ukratko o metodi odvikavanja zvanoj „gentle night weaning“

Meg upozorava da se na noćno odvikavanje ne treba odlučivati prije 18 mjeseci djetetova života. Razlog je taj što većina djece mlađe od 18 mjeseci nema sposobnost razumjeti što govorite. Naime, osnova ove metode je komunikacija s djetetom. Djetetu preko dana treba objašnjavati što ćete raditi, tipa „nema cice po noći, cica po noći spava“, a kad dijete noću traži dojku, na scenu stupa tata koji nježno tješi dijete i govori da cica spava. Naravno, dijete neće biti sretno i reći ok, može, nema problema. Ali, barem će razumjeti što se događa.

Puno prvih noći će dijete protestirati i ok je ako mu date da ipak doji. Ovo je proces koji traje neko vrijeme, bitno je da se prema djetetu odnosimo s poštovanjem i nježno, nema naglih prekida.

Također, ovaj proces nije linearan, tj. ima svoje ups and downs, bolje i lošije noći, ne treba se obeshrabriti ako nakon par dobrih noći, dođu loše noći kad se sve vrati na staro i kad opet dojite n puta. No, važno je i slušati intuiciju i prekinuti s metodom ako ona nikako ne odgovara djetetu.

Umjesto tate, dijete može pokušati utješiti i sama majka, no Megan kaže da je potrebno nešto duže vremena da taj pristup uspije. Megan također drži i webinar o noćnom odvikavanju koji uključuje i temu što ako morate naglo dijete odviknuti od dojenja.

U svom tekstu i knjizi, Meg podastire više opcija gentle night weaninga. U idućem odlomku opisujem opcije za koje smo se mi odlučili, a to je kombinacija više tih opcija.

Naš plan gentle night weaninga

 1. Promijeniti razmještaj spavanja – više neću ja biti pored djeteta nego tata. Daleko od očiju, daleko od srca. Hahah karikiram, ali teorija je da ako cica nije lako dostupna, neće biti niti tolike potražnje.
  spavanje dojenje
  Razmještaj spavanja prije odvikavanja

  dojenje spavanje
  Novi razmještaj spavanja
 2. Tokom dana pričamo s djetetom, par puta mu kažemo „cica po noći spava, od sad papaš samo po danu“.
 3. Tokom noći kad dijete traži dojku, tata tješi dijete mazeći ga i nježno pričajući te objašnjavajući da cica spava.
 4. Ako dijete i dalje traži dojku i ide već prema stresu i plaču, muž mi „doda“ dijete i djetetu dam dojku.
 5. Nakon što dijete podoji, muž ga vrati natrag na njegovo mjesto.
 6. Točku 4 ne smatramo porazom, shvaćamo da je odvikavanje od noćnog dojenja proces koji traje.
 7. Cijelo vrijeme promatramo kako se dijete nosi s novonastalom situacijom i spremni smo korigirati metodu.
 8. Iako Meg kaže da je ova metoda učinkovitija ako netko drugi uspavljuje dijete (mislim na večernje uspavljivanje, u našem slučaju oko 20:30), a ne majka dojenjem, mi i dalje ostavljamo večernje uspavljivanje dojenjem do daljnjeg.
 9. Uskoro ćemo dijete pokušati prebaciti kod brata u sobu – već je više puta izražavao interes za spavanje u bratovu krevetu (brat ima 4 godine i spava u svojoj sobi, više u tekstu Spavanje beba: Moja iskustva), kupit ćemo krevet i staviti pored bratovog.
 10. Cilj nam je da dijete uopće više ne doji noću u roku od 6 mjeseci (i možda čak spava u bratovoj sobi).

Što ne ulazi u naš plan, a nekima možda pomogne

Uvođenje zamjenskog pića, duda i obilnija večera nisu nešto o čemu the Milk Meg piše, ali od mama čujem da to pomaže.

Nismo se odlučili na uvođenje zamjenskog pića jer ne znamo kako bismo to izveli. Naše dijete se noću ne razbudi već u snu traži sisu, navikao je sisati u snu. Na bočicu s dudom ne zna piti, kao ni na kljunašicu, a ne možemo mu dok spava dati čašu mlijeka/vode.

Naše dijete nema dudu, to nam sad možda malo fali, možda je lakše kad imaju dudu pa po noći umjesto cice imaju bar to. Moram priznati da sam mu je nedavno probala dati po danu, ali ne zna je sisati. (Oprez!! Ako ovo čitate, a imate novorođenče i još ste u fazi uspostave dojenja, napominjem da duda može loše utjecati na dojenje! Ako imate dijete mlađe od godinu dana, molim pročitajte zadnji odlomak ovog teksta.)

Neke mame kažu da im djeca manje doje noću ako pojedu obilniju večeru. Mi to nismo primijetili tako da mu samo normalno damo da jede večeru, ne trudimo se posebno šopati ga prije spavanja.

Rani rezultati

Primjenjujemo ovu metodu tjedan dana i već druge noći je dijete samo izbacilo dojenje oko 23:30, jednostavno nije tražio. Između 20:30 i 06:30 je većinu noći dojio samo jednom, nije tražio više.

Ponekad kad u tom vremenu traži, muž ga zaista uspije utješiti tako što ga malo pomazi i šapće cica spava i mali se vrati spavanju. No, ponekad i ne uspije i ako ne dam dojku, slijedi plač. Zato onda dam dojku. Vjerujem da ćemo u dogledno vrijeme izbaciti i taj jedan podoj. Tokom dana mu govorimo kako nema više dojenja noću i stvarno nas ozbiljno sluša dok to govorimo. Tad odmah traži dojenje, valjda da si stvori zalihe hahaha.

Mislim da je tajna našeg uspjeha u tome što je dijete stvarno spremno na odvikavanje od noćnog dojenja plus ova promjena rasporeda spavanja – u našem slučaju se stvarno pokazalo da ako cica nije blizu, nema niti tolike potražnje.

No, ne damo se zavarati. Iako nam je krenulo sjajno, nećemo se iznenaditi ako se stvari promijene i ako počnemo nazadovati. Jer, kako sam napomenula, ovo je proces koji traje i ima svoje ups and downs.

O napretku s odvikavanjem od noćnog dojenja čitajte na zasebnom postu koji stalno ažuriram s novim informacijama: Naše odvikavanje od noćnog dojenja.

Napomene za mame beba mlađih od godinu dana

Noćno dojenje je važno za zdravlje i razvoj djeteta. Dijete dobi do godine dana ne bi trebalo odvikavati od noćnog dojenja (ali, u redu je ako dijete starije od 6 tjedana samo izbaci noćne podoje). Ukoliko imate novorođenče i zabrinuti ste jer puno doji noću, znajte da je to normalno, dapače, i dobro za dijete te za samu uspostavu dojenja (više u tekstovima Kako nastaje mlijeko i zašto je noćno dojenje bitno, Bedsharing: Smije li beba spavati s roditeljima, Uspostava dojenja: 15 savjeta kako imati što više mlijeka, i Uspostava dojenja: Kako znati unosi li moje dojeno dijete dovoljno mlijeka).