Crtice iz života/bitni citati/razno

Stranica sa crticama iz mog života, puno o noćnom dojenju i spavanju, odvikavanju od noćnog dojenja, neki meni bitni citati...

Drage mame, moguće je da ste do sad prošle svašta kako biste nahranile bebu. Možda sad dojite isključivo, možda kombinirate, možda se izdajate, možda više ne hranite bebu svojim mlijekom. Kakav god ishod vašeg truda bio, znam da ste bile jako ustrajne i bila je potrebna velika snaga da biste došle do ovdje gdje ste sad. Učinile ste sve kako biste udovoljili potrebama vašeg djeteta. Budite ponosne na sebe!

Za mame koje su upravo usred uspostave dojenja i možda se muče – odlično vam ide! Nadam se da imate potporu bližnjih, a također se nadam da ćete potražiti stručnu pomoć ako vam bude potrebna. Budite zadovoljne s onim što ste postigle do sad i držite se dalje. Zaista postane lakše! Nadam se da ćete ostvariti svoje ciljeve vezane za dojenje, kakvi god oni bili.

Dijete koje se stalno hoće nositi

Jučer sam provela dan kao koala nosajuć starije dijete (3.5 god). Nije hodao valjda niti 2 metra u cijelom danu. Išli smo sami na izletić uspinjačom na gornji grad. Nosila sam ga od doma (džamija) do uspinjače, po gornjem gradu, do dolje, pa do glavnog kolodvora, onda smo išli na bus do bake i dede pa onda opet nošenje do stana bake i dede. Natrag do doma isto nošenje. Bez ikakve babywearing opreme 🤦‍♀️, btw, al ima 13 kilica pa nije tako težak, a iskreno ni ne znam u čemu bi ga nosila.
Dio nošenja je bio ukotvljen u moj vrat, koda si nešto razmišlja. Veći dio vremena je gledao okolo i komentirao.
Cijeli dan je bio super raspoložen, navečer lako zaspao, spavao cijelu noć bez ijednog buđenja.
Djeca se hoće nositi jer imaju potrebu za kontaktom, a ne zato jer su razmažena, lijena i neodgojena ili zato što je roditelj popustljiv i loš. Baš se pune tim fizičkim dodirom.
Nije nam svaki dan takav, naravno da ko i svako drugo dijete, skače i trči. Ali, neki dani su baš takvi da samo treba puno kontakta i ništa drugo.
Teško je kad se spoji njegov takav dan i moj “maknite se svi, treba mi prostora” dan. Onda vodimo borbu na ulici i jako me peče savjest.
Ali, generalno mi je drago što sam otkrila tzv. attachment parenting (ja bih to nazvala samo normalnim slijeđenjem dječjih potreba, bez posebnih naziva). Baš osjećam blagotvorni učinak attachmenta tj. dojenja, bedsharinga i babywearinga (doduše, ne na istom djetetu hahah, mlađe bedshera i doji, puno se nosio prije, sad više ne baš, stariji se nosi).

O tome zašto se bebe i djeca vole nositi: https://www.lactonline.com/zasto-beba-place-kad-nije-na-rukama/

Zanimljiv tekst doule Anite Budak

dojenje

Neosuđivanje – temelj podrške

U zadnje vrijeme dosta razmišljam o tome koliko su me iskustva u životu i ono što sam naučila formalnim obrazovanjem programirala i udaljila od instinkata te otežala ili možda i potpuno onemogućila normalan doživljaj poroda i dojenja, a nastavno na to i ranog majčinstva.

Porod pa onda poslije bivanje s djetetom, nošenje, dojenje, zajedničko spavanje, sve to treba biti jedan fluid, a ne isprekidane nepovezane aktivnosti…

Sadašnja ja sa ovim spoznajama osjeća ljutnju prema staroj ja. Zato mi je sjeo ovaj tekst, ne treba osuđivati druge koji ne misle kao ti, al ne treba ni osuđivati sebe.

Zašto je važno da su podoji česti?

dojenje

“The fat content of the milk is related to the degree of emptying of the breast. For example, a full breast would provide a milk sample with a low fat content and a breast drained of milk would provide a milk sample with a high fat content.”

iz Ramsay i sur. 2005

SPAVANJE – NESPAVANJE

dojenje

Dob: Godinu i 10 mjeseci.

Sinoć nisam baš dobro spavala, dio noći sam provela tipkajuć po mobu pa sam uspjela otprilike pohvatati raspored dojenja.

Oko 19:30 (za uspavljivanje)
Oko 23
Oko 1
Oko 3
Oko 4
Oko pola 6
Oko pola 7 (za razbuđivanje)

I takav ritam traje zadnjih mjesec dana od kad je krenuo u jaslice. Nadam se skorom kraju tog ritma. Tak da ak me pitate “a kad počnu prespavljivati noć?”, mogu samo reći 😂😂😂 s godinu i 10 mjeseci ne 🤣🤣

O spavanju više pišem ovdje: https://www.lactonline.com/spavanje-beba-i-djece/

Mali izvještaj o našem noćnom dojenju

dojenje

Dob: 22 mjeseca

Dakle, nakon mjesec i nešto dana zaista intenzivnog noćnog dojenja, situacija se smirila. Kad sam već bila na rubu, odjednom se sve vratilo na staro, jedan do dva podoja noću.
Čak se po noći zna djelomično razbuditi, malo meškoljiti i sam dalje nastaviti spavati bez dojenja 🙌🙌. Dakle, čak je situacija bolja nego prije krize.
Mislim da je glavni triger za pojačano dojenje bio polazak u vrtić i da sad ne doji više tako jer se adaptirao. Drago mi je da sam mu mogla pružiti utjehu kad mu je to trebalo.
I sad idemo dalje do iduće situacije. Bliži se vrijeme prehlada tako da vjerojatno nam slijede faze intenzivnijeg dojenja ovisno o zdravstvenom stanju. Al neću razmišljati na duge staze. Idemo dan po dan.

O spavanju više pišem ovdje: https://www.lactonline.com/spavanje-beba-i-djece/

Tuga za dojenjem

dojenje

Najčešća “utjeha” koju mame čije dojenje ne ide kako bi htjele, dobiju je “pa mama, nema veze, koliko djece ni ne okusi majčino mlijeko pa im nije ništa”. To je zaista nefer i omalovažavanje maminih želja, očekivanja, nagona i truda. U redu je žalovati kad dojenje ne uspije, dojenje i je vrijedno toga, treba si dozvoliti proces žalovanja, a okolina može pomoći tako da ne “tješi” omalovažavanjem. Slika preuzeta sa Facebook stranice Lucy Ruddle IBCLC.

Hranjenje na bočicu i ljubav

dojenje bočica ljubav

Prvo dijete nisam dojila nego sam ga hranila svojim izdojenim mlijekom na bočicu. Dio obroka je bio i adaptirano mlijeko. Ne znam što je konkretno u bočici na slici dolje, moje mlijeko ili ad. Ono što vidim na ovoj slici su sreća, bliskost, ljubav i povezanost. Da, to je moguće i bez dojenja. Uvijek kad naiđem na ovu sliku, se nasmijem i toplo mi je oko srca. Ali, ono što mi je žao je da mi nismo dobili ni priliku za dojenje, ja i moje dijete nismo izabrali hranjenje na bočicu. Jako rano je za naše dojenje rečeno “niš od toga”. Tad sam to prihvatila jer nisam znala bolje. Dapače, osjetila sam olakšanje kad mi je to rečeno, jer sam se htjela udaljiti od bolnog i lošeg iskustva dojenja. Zato želim pomoći svakoj mami da dobije priliku za normalno dojenje i onda sama odluči. Ali evo, iz kojeg god razloga hranili na bočicu, bilo da ste primorani, bilo da ste to izabrali, emocije su tu, sreća i povezanost pršte iz ove slike.

Kako “ispravno” nahraniti bebu na bočicu: https://www.lactonline.com/hranjenje-na-bocicu-paced-bottle-feeding/

Zameo ih vjetar

dojenje

Gledam film Zameo ih vjetar, Melanie je rodila, sa posjeda su otisli svi, ukljucujuci i robove i, naravno, padne mi napamet tko će dojiti dijete. Bijele gospodarice nisu dojile u to vrijeme (Građanski rat, SAD). I dobijem odgovor nakon cca 20 min. Veli Scarlett nekome “Zaveži kravu, treba nam krava jer nam treba mlijeko za dijete”. Pored žive i zdrave matere, u ratnim uvjetima prljavštine i nehigijene. Ne znam jel bilo tolko nepojmljivo tad da bijela bogata žena doji i to autori filma znaju pa su realno prikazali situaciju ili je 1939., kad je sniman film, već bilo nepojmljivo da itko u SADu ikad doji 🤷‍♀️. Btw, gledala film 1000 puta i nije mi nikad ovo zapelo za oko, stvarno moram manje mislit na dojenje, ne mogu ni uživat u filmu 😂

Odvikavanje od noćnog dojenja – update nakon mjesec dana pokušavanja gentle night weaning-a

dojenje

Pisala sam o tome kako smo krenuli s odvikavanjem od noćnog dojenja: https://www.lactonline.com/odvikavanje-od-nocnog-dojenja-kako-smo-krenuli/.

Ne pišem nikakav ozbiljan update jer sam jako neuspješna u tom odvikavanju.

Krenuli smo odlično, baš ono, šokantno dobro. I onda su krenule viroze pa mi je bilo žao uskraćivati mu dojenje. Onda smo se malo opet uravnotežili, al onda sam jedan tjedan bila odsutna iz kuće po cijele dane pa mi je po noći bilo žao ne dati da doji jer je imao potrebu nadoknaditi dnevno dojenje.

Ugl, toliko mislim da to njemu ipak još treba, da stalno nalazim izgovore i razloge zašto sad nije pravi trenutak za nastavak. Ali, kako sam si zadala rok 6 mjeseci za odvikavanje, vjerujem da ću do ljeta ipak uspjeti. Moj zaključak je da sam glavni kočilački faktor ja, a ne on. Kad ja osjetim ok, sad je stvarno dosta, onda će to biti to.

O spavanju više pišem ovdje: https://www.lactonline.com/spavanje-beba-i-djece/

I znanost kaže da zdravstveni djelatnici ne znaju o dojenju, ne govorim to samo ja

dojenje

Jedna od najvažnijih intervencija usmjerenih ka povećanju broja žena koje uspiju ostvariti svoje ciljeve vezane uz dojenje je utjecaj na kurikulume škola i fakulteta zdravstvenih usmjerenja. U jednom radu hrvatskih autorica čitam ovo:

“Unfortunately, most health providers receive minimal, if any, education in breastfeeding, either during their undergraduate or postgraduate training (4).

What little training they may receive is usually centered on the composition of human milk or the anatomy and physiology of the breast, rather than on the knowledge and practical skills required to support mothers and manage common breastfeeding problems (5).

Even residents and physicians most likely to come across breastfeeding mother/baby pairs, such as in pediatrics, obstetrics/gynecology, and family medicine, have demonstrated significant deficits in breastfeeding knowledge (6).

Combined with a lack of training in communication skills, considered a cornerstone of patient-centered care, many practicing health professionals do not possess the knowledge and confidence needed to provide appropriate care to breastfeeding dyads (4).

This may result in premature supplementation or cessation of breastfeeding.”

iz Croat Med J. 2010 Oct; 51(5): 396–405.

Priča mame sa slomljenim srcem

dojenje

Na Facebook-u sam naišla na priču čiji isječak i slika su dolje. Predugačko je za prevoditi, priča jedne mame koja je pokušavala dojiti 3 djece i ni sa jednim djetetom nije uspjela dojiti koliko ni kako je bila naumila. Sad, godinama poslije, ne doživljava to kao vlastiti neuspjeh jer već osjeća ljutnju jer je sabotirana od strane društva koje je postepeno ukidalo financiranje svih sustava pomoći koji su nekad postojali u njenoj blizini te od strane nezainteresiranih i neukih zdravstv. djelatnika.

Moj komentar: Društvo i zdravstveni sustav koji govore majkama da je dojenje najbolje, a istovremeno majkama ne pružaju potporu u obliku dostupnih i dovoljno brojnih osoba koje znaju prevenirati i rješavati probleme dojenja su LICEMJERNI i NEETIČNI. A još i predstavljati dojenje kao isključivo stvar osobnog izbora majke te na nju svaliti odgovornost za neuspjeh te to prozivati NJENIM neuspjehom je, pa ja bih rekla, PERVERZNO.

dojenje

Noćno dojenje opet

dojenje

(dob: 2 godine i 3 mjeseca)

Zadnje 2 noći dojimo ko u novorođenačko doba. I po danu više doji nego inače. Dovoljno sam iskusna pa znam (ili sam bar prilično sigurna) da se radi ili o kutnjaku koji niče i boli ili o nadolazećoj virozi. Danas ujutro lagano povišena temperatura i ružan kašalj. Dakle, viroza. Možda i u kombinaciji s bolnim zubom, tko zna.
Nije se razvilo u nešto veće, u drugom dijelu dana je bio skroz ok, bez temperature i sa puno benignijim kašljem.
Vjerujem da su mu protutjela i razne druge imunološke stvarčice iz mog mlijeka pomogle i da se zato nije razvilo u nešto teže. Možda sam u krivu, naravno. Ali, prilično sam sigurna da nisam.
Pišem ovo prvenstveno radi neiskusnih i nesigurnih mama koje svako pojačano dojenje tumače kao nedostatak mlijeka ili kao znak da one rade nešto krivo. Ne radite ništa krivo. Nije vam nestalo mlijeko. A nije niti dijete zahtjevno, razmaženo, zločesto, manipulativno ili ne znam ni ja kakvo.
Bebe i djeca znaju šta rade. Sva ta maratonska dojenja imaju svoj razlog. Nekad je razlog bol, nekad je bolest, nekad je “skok” pa si navlače mlijeko, nekad su uzrujani pa se tješe, nekad ne možemo skužiti šta je. Ali, ja sam mišljenja da ih treba slušati jer oni znaju bolje od nas, njih vode nagoni i instinkti.
Disclaimer: odspavala sam ujutro sama u krevetu od 7 do 9 te popodne pola sata. Nije da mi ove gore spoznaje daju imunost na san. 😀

O spavanju više pišem ovdje: https://www.lactonline.com/spavanje-beba-i-djece/

Objavljivanje radova o SIDS-u i spavanju u Hrvatskoj

krevetić bebe

Jako sam uzbuđena jer se napokon u znanstvenoj zajednici u Hrvatskoj piše o temi spavanja i SIDS-a! Naime u veljači ove godine (2020.) objavljen je rad
“Parental knowledge of safe infant sleep and sudden infant death syndrome is inadequate in Croatia”. (Acta Paediatr. 2020 Feb 3. doi: 10.1111/apa.15207.), autorica Barbir I, Ball HL, Zakarija-Grković I. Prva i treća autorica su iz Hrvatske, a druga autorica je jedan od svjetskih autoriteta na području spavanja beba. Čestitke autoricama i hvala što se bave ovom temom.

Moji tekstovi o SIDS-u i sigurnom spavanju: https://www.lactonline.com/spavanje-bebe-na-trbuhu-i-sids/, https://www.lactonline.com/bedsharing-smije-li-dijete-spavati-s-roditeljima-u-krevetu/

Kako je potres pomogao odvikavanju od noćnog dojenja

dojenje

(Travanj 2020, dob: 2 godine i 4 mjeseca)

U zadnje vrijeme ne bavim se puno ni tematikom dojenja, naime radim na telefonu 113, to je informativni telefon o korona virusu. Većina osoba koja nazovu taj broj su u nekoj vrsti straha ili panike. Ili od virusa ili od toga da neće moći doći do propusnice za odlazak u općinu u kojoj im je jedina krava i nešto malo zemlje koje treba hraniti i obrađivati (preko tih svih ljudi uviđam suludost postojanja toliko općina i lokalnih šefića i wannabe moćnika koji se iživljavaju nad ljudima, al to je druga priča). Tako sam i ja u psihozi zajedno s njima i pokušavam im nekako pomoći, no većinom se osjećam nemoćnom. Kad dođem doma, jedva imam energije zanemariti sve što sam čula na telefonu (a stvarno ima potresnih ljudskih priča sad) i posvetiti se djeci. Zato sam malo ispustila Lactonline, ali samo privremeno.
No, sad ipak osjećam inspiraciju apdejtati vas o napretku s noćim dojenjem.
Dakle, silom prilika par noći nisam spavala na mjestu gdje i moja djeca, mali sisavac je spavao s dedom (da, znam, stariji ljudi su ugrožena skupina od virusa, ali mi zbog posljedica potresa sad živimo kod mojih, molim sve da me poštede pametovanja jer jako dobro znam sve upute i preporuke). Prospavao je noći bez problema! Kad je pored mene, doji i dalje po noći, al ako mene nema, bez problema odradi noć. I ta opcija mi je veliko olakšanje jer bar imam slobodu nekud otići (recimo na put s mužem kad prođe cijela ova grozota).

O spavanju više pišem ovdje: https://www.lactonline.com/spavanje-beba-i-djece/

Uspavljivanje nakon buđenja

dojenje

dob: 2 godine i 4 mjeseca

Upravo spoznajem da mi se dijete “zna” samo uspavati!!! Tj. utonuti natrag u san nakon buđenja tokom popodnevnog spavanja!!! Ima 2 godine i 4 mjeseca i smatram da je to zapravo jako mlada dob za stjecanje te vještine. Tako da ako imate bebu/dijete i niste sigurni što misliti o tome što se ne zna sama uspavati ili utješiti, znajte da imate potpuno normalnu bebu i da vas čeka još par godina uspavljivanja i tješenja i buđenja kroz noć i tješenja kroz noć. Ali dođe i to doba kad odjednom dio toga znaju i sami. I jako je lijepo, moram priznati.

O spavanju više pišem ovdje: https://www.lactonline.com/spavanje-beba-i-djece/

Naših 900 dana dojenja

Danas nam je 900 dana dojenja (iliti 2 godine 5 mjeseci i 18 dana) woohoo 🍻. Super mi je dojenje u ovoj dobi, zna biti smiješnih situacija i njegovih smiješnih komentara.
U ovom trenu mi se čini da ću ga pustiti da sam prestane kad bude htio (natural term breastfeeding), no vidjet ćemo. Glavno mi je da mogu otići na par dana i noći, a da ne bude drama. Isprobala sam, mogu.
Nemam osjećaj da me imalo ograničava dojenje u svakodnevnom životu, a primjećujem benefite (mada više ih ne smatram benefitima već normalom i da toga nema, osjećala bih se kao da nešto oduzimam i njemu i sebi). Ti benefiti su: i dalje odlična metoda uspavljivanja, smirivanja u slučaju jake uzrujanosti, bolesti kraće traju (tak mi se čini), kad ima crijevnu virozu i niš ne jede, ne bojim se gladi i dehidracije, ak vani zaboravimo vodu, tu je cica, nadalje, njemu sredstvo oslobađanja napetosti (potres, korona), a možda i meni jer me natjera da sjednim i opustim se malo. Možda sam još neš zaboravila. Jedina mana mi je noćno dojenje kojeg i dalje ima, ali manje nego prije pa ajde.
Ono što je meni jako pomoglo da shvatim da je “produženo” dojenje normalno su fejs grupe o takvom dojenju gdje sam gledala slike mama koje doje veću djecu. Kad nešto stalno gledaš, postane ti normalno. A i kao što mi je sa 3 mjeseca bilo normalno dojiti ga, tako mi je i sada. Dojenje se mijenja kako dijete raste, nije da dijete od 2 godine doji jednako često i dugo kao novorođenče. Ono što sam primijetila je da cica više nije prvi zahtjev kad dođe iz vrtića, polako cica gubi primarijat zabave i opuštanja kako dijete raste, jednom će tako zaboraviti na cicu i polako prestati dojiti (op.a kad krene na faks?).

Priče o mom dojenju i nedojenju: https://www.lactonline.com/iskljucivo-izdajanje-moja-prica/, https://www.lactonline.com/nase-dojenje-kroz-mjesece/, https://www.lactonline.com/pripreme-za-dojenje/, https://www.lactonline.com/napokon-dojenje-dojmovi-o-prvim-mjesecima/

Pomoćnik zvan cica

dojenje

Evo neki dan hvalila dojenje i kak je super u prehladi pa sam prizvala prehladu (djetetu, ne sebi). Pa sad ležim i služim kao jastuk jer jedino tako hoće spavati, čak i ne doji tolko, al ak se maknem, probudi se. Pa mogu piskarati po netu. Pa piskarat ću o ovome: Čemu sve služi cica?

Cica dobro dođe:

Kod uspavljivanja.
Kod spavanja.
Kod razbuđivanja.
Kao apaurin.
Kao sredstvo protiv boli.
Kao pomoć kod začepljenog nosa.
Kao sredstvo protiv dosade.
Kao odmorište kad se umoriš od igranja.
Kao jastuk.
Kao igračka ako nema ništa drugo.
Nastavi niz…

Horor iskustvo dojenja jedne poznate mame

Sad sam pročitala tekst o Nataši Janjić koja je rodila curicu (čestitke! 👶🏻🎈🎊🎉), u tekstu je opisana starija njena izjava o neuspješnom pokušaju dojenja prvog djeteta koje je za nju bilo horor iskustvo i kako joj je teško pao pritisak društva koje nasilno propagira dojenje.

Razumijem skroz. Dojenje koje krene po zlu može biti iskustvo bolnije i traumatičnije od poroda (opisuju mnoge žene, a doživjela i ja).

Zašto je to tako tj. zašto mnoge žene prožive horor iskustvo dojenja?

Radi se o društvu, a ne o samoj ženi. Naime, nema ništa loše u propagiranju dojenja tj. promoviranju dojenja riječima, ali uz to mora ići i propagiranje dojenja djelima, a to je ulaganje u dijelove zdravstvenog sustava koji su zaduženi za brigu o trudnicama, rodiljama, dojiljama i novorenčadi, ulaganje u polagane kulturološke promjene postavljanja dojenja kao norme, a ne nedostižnog nadstandarda te zaštita zdravstvenog sustava i populacije od marketinga industrije adaptiranog mlijeka, duda i bočica (ne, ad nije otrov i da, nekad spašava živote, ali njegovi tvorci se jako dobro pobrinu da bude gurnut i mamama i bebama kojima ne treba).

Ako ostanemo samo na riječima (dojenje je super, dojite), a bez da mami i bebi damo mogućnost da doji (ovim što sam navela – ulaganje u zdr sustav, kulturološke promjene i industrija), onda smo samo licemjeri. Priušćujemo mami horor iskustvo oštećenih bradavica/mastitisa/djeteta koje ne napreduje/you name it, a paralelno vršimo pritisak doji doji/to je najbolje za tebe i dijete/žene to rade oduvijek/to je prirodno/you name it.

Nataša Janjić kaže da si je oprostila neuspjeh tj. nedojenje prvog djeteta. Oprostite si i vi, nije to vaš neuspjeh već neuspjeh društva.

Ja još ne znam jesam si oprostila btw, valjda easier said than done 🤷‍♀️

Naših 1000 dana dojenja

dojenje

Danas nam je 1000 dana dojenja (2 god i skoro 9 mjeseci) 💪💪💪 Dojimo i dalje jer nam je oboma ok.
Kratki izvještaj o noćnom dojenju i spavanju: mali sisavac već 4 noći spava u svom krevetu u bratovoj sobi, spavaju krevet do kreveta. Uskoro tekst o tom cijelom razvoju situacije glede spavanja i noćnog dojenja! Zapravo nisam ništa napravila, ništa od mojih planova se nije ostvarilo kako sam zamišljala nego skroz drugačije i spontano (ključni momenti su nam bili život kod dede i bake nakon potresa te sad nedavni odlazak na more i drugačiji razmještaj ko gdje spava od inače). Za sve koji misle da će im dijete zauvijek biti u krevetu – NEĆE! Doći će i taj dan tj. noć i znate šta, stvarno je SUPER kad dijete napokon prijeđe u svoj krevet. Moj savjet je samo strpljivo i polako, slijediti dijete i eventualno lagano tjerati vodu na svoj mlin, al više kao usmjeravanje, ne nametanje.
EDIT: samo ću dodati da mislim da je 2 god i 9 mjeseci jako mlada dob za samostalno spavanje u krevetu. Tako da očekujem faze kad će opet biti s nama u krevetu koje će se vjerojatno izmjenjivati s fazama spavanja u svom krevetu. To da je dob od skoro 3 god mlada za spavanje u svom krevetu sad mislim nakon svega što sam naučila kroz svoju djecu te čitajuć o evoluciji i tome kako je bilo prije i kako je došlo do toga da mislimo da beba od par dana /tjedana/mjeseci treba spavati sama u krevetu, i ja sam prije mislila kako beba ne treba spavati s roditeljima. (uvijek potreban disclaimer-da, neke bebe mogu spavati same praktički od početka, i ako je vaše dijete takvo, 🎉🎉🎉, imate sreće jer imate malog unicorna 🦄).

Priče o mom dojenju i nedojenju: https://www.lactonline.com/iskljucivo-izdajanje-moja-prica/, https://www.lactonline.com/nase-dojenje-kroz-mjesece/, https://www.lactonline.com/pripreme-za-dojenje/, https://www.lactonline.com/napokon-dojenje-dojmovi-o-prvim-mjesecima/

Kriteriji za izbor kafića kad dijete zaspi u šetnji:

dojenje majčinstvo

 1. sto prosjecnija da ne kazem birtija,
 2. ne prepopularna,
 3. da bude sto manja graja al ipak da ima nekog da nisi usamljen,
 4. poluotvoreni prostor da ne moras skidat jaknu sebi i zaspalom djetetu, a opet da se ne smrznes/skuhas,
 5. ne previse ili uopce dima,
 6. podnosljiva kava,
 7. bez stepenica da drndanjem ne riskiras budjenje,
 8. konobar koji ne zagrmi dobar dan izvolite vec srednje glasno do tiho prica,
 9. blizu kuce,
 10. ne glasna glazba…

Na porodiljnom čovjek isproba kafice u koje prije nikad ne bih sjeo.

Kako je industrija adaptiranog mlijeka počela koristiti znanost u promotivne svrhe

dojenje

“In 1932, the AMA committee on foods ruled that ‘the promulgation of feeding formulas in advertising to the laity is considered to be in conflict with the best experience, authoritative judgement, and basic principles in infant feeding and is not permissible’ [43] . The industry joined forces with the pediatricians, ceased advertising to the laity and began supporting pediatric research and congresses. This allowed both sides to save face, to pay lip service to ‘breast is best’ and to use science in advertising. The products began ‘to be used under the direction of a physician’ [23] ; the resulting conflict of interest has been described by Rima Apple [28] and Jacqueline Wolf [44] . There were and remain close connections between formula companies and pediatricians, but they developed after the market for formula rather than being a causal factor.”

Iz: Obladen. Historic Records on the Commercial Production of Infant Formula. Neonatology 2014;106:173–180

Kolege liječnici, prestanimo biti čimbenici prevencije dojenja!

dojenje

Manjak znanja zdravstvenih djelatnika na području dojenja tj. laktacijske medicine je česta tema stručnih i znanstvenih radova i publikacija. Navest ću samo 3 primjera (ima ih još):

 1. WHO dokument Global targets 2025. navodi 6 razloga zašto su stope dojenja u svijetu poražavajuće. U 3 od 6 točaka razrađuje problem neobrazovanosti medicinskih djelatnika na području dojenja i kako on utječe na stope dojenja.
 2. Rad iz 2017. opisuje čimbenike rizika za nepotrebnu suplementaciju novorođenčadi u rodilištima. Ti razlozi su: nizak prenatalni  Iowa Infant Feeding Attitude Scale score, majčino neiskustvo u dojenju, majčin negativan prvi dojam dojenja i PRIMANJE SAVJETA OD BOLNIČKOG LIJEČNIKA.
 3. Rad iz 2015. opisuje čimbenike koji dovode do suboptimalnog dojenja. RAZGOVOR SA ZDRAVSTVENIM DJELATNIKOM TOKOM TRUDNOĆE O HRANJENJU dojenčeta je jedan od tih faktora.

DRAGI LIJEČNICI I OSTALI ZDRAVSTVENI DJELATNICI, PRESTANIMO BITI ČIMBENICI PREVENCIJE DOJENJA. PROMIČIMO DOJENJE SVOJIM ZNANJEM I KONKRETNOM POMOĆI MAJKAMA. EDUKACIJA zdravstvenih djelatnika na području dojenja je jedan od najvažnijh faktora promicanja dojenja.

Gdje se educirati?

Majčinstvo se u javnosti prikazuje kao isključivo sretno

dojenje

Čitala sam nešto pa sam naišla na ovo:

“Our society celebrates romantic and sexual love, but there is public recognition of the complexities of maintaining and nourishing such relationships.

In contrast, the mother-infant breastfeeding relationship is seen in much rosier focus. Even those
working to support it in western contexts may feel they must present the best side in public for fear
that otherwise women will be put off (Thurer, 1994; Hausman, 2003).”

Iz PhD thesis by Magda Sachs “Following the Line: An ethnographic study of the influence of routine baby weighing on breastfeeding women in a town in the Northwest of England“. University of Central Lancashire United Kingdom.

Kad se sve zbroji i podvuče, majčinstvo jest najljepša stvar na svijetu, ali ima i teških dana, trenutaka, stanja. Često pišem o tome kako bi drugim majkama bilo lakše, niste same u svojim mukama: 9 stvari o majčinstvu koje vam nitko ne kaže, Iskreno o majčinstvu, Očekivanja: Kakva mora biti moderna majka