O meni

Napomena: trenutno se ne bavim savjetovanjem o dojenju (rujan, listopad 2020.), ukoliko imate problema s dojenjem, mogu Vas uputiti da se obratite na jednu od adresa:

Draga Vasić IBCLC – radi online, a uživo na području Beograda, kontakt na njenoj facebook stranici
Lejla Pehlivanović CBS – radi online, a uživo na području Sarajeva, kontakt na njenoj facebook stranici 
Irena Gracin IBCLC- dolazi doma na području Zg (irena@ardo.com.hr
Savjetovalište za dojenje DZ Baruna Filipovića u Zagrebu – ide se bez uputnice uz prethodni dog termina (Savjetovaliste.dojenje@dzz-zapad.hr

JELENA DIMNJAKOVIĆ, dr.med., CBS™

Ja sam Jelena, liječnica s posebnim interesom za područje laktacijske medicine (medicine dojenja).

Majka sam dvoje djece od kojih starije nisam dojila nego sam ga hranila mojim izdojenim i adaptiranim mlijekom. Nakon iskustva hranjenja na bočicu, čvrsto sam odlučila drugo dijete dojiti. Odlučila sam i pomagati drugim mamama u ostvarivanju njihovih ciljeva vezanih za dojenje.

Zato sam osnovala Lactonline, edukativnu stranicu za potporu mamama, tatama i zdravstvenim djelatnicima koji žele znati više o dojenju.

Cilj mi je osnažiti majke, pružiti im pouzdane informacije o dojenju i omogućiti im povezivanje s drugim majkama. Samo informirana majka koja ima potporu uže okoline te zdravstvenih djelatnika može donijeti odluku o načinu hranjenja svog djeteta.

Profesionalno

2009. diplomirala sam na Medicinskom fakultetu u Zagrebu. Imam iskustvo rada u bolnici, ordinaciji obiteljske medicine te farmaceutske industrije (područje sigurnosti lijekova). Od 2016. se bavim temom dojenja i laktacijske medicine. 2019. godine stekla sam titulu Certified Breastfeeding Specialist (CBS™).

Osim raznih webinara, simpozija, čitanja knjiga i znanstvenih radova, o dojenju sam se educirala i na tečaju „Modern approach to lactation and breastfeeding“ u trajanju od 90 sati, na Medicinskom fakultetu u Splitu te na online tečaju „Lactation Consultant Core Training Phase I“ američke ustanove Lactation Education Resources, u trajanju od 45 sati. Polaganje ispita nakon LERovog tečaja donijelo mi je titulu CBS™.

Također se kontinuirano obrazujem na području Evidence Based Medicine ili medicine zasnovane na dokazima kroz razne strane tečajeve o medicinskoj biostatistici, kliničkim studijama itd..

 

Osobno

Rođena u Zagrebu 1984., jarac po horoskopu. Odrasla u Karlovcu gdje sam završila osnovnu i srednju. Medicinu sam studirala u Zagrebu.

Živim u Zagrebu, sa mužem i 2 sina. Volim sve što vole mladi. U slobodno vrijeme se ponekad bavim jogom. Omiljene aktivnosti su mi trčanje i teretana. Hahah, zezam se. Omiljena aktivnost mi je izležavanje na kauču i gledanje TV-a. Najdraže serije su mi Big Bang Theory, Seks i grad, Modern family i Star trek Voyager. Da, znam, trekkiji ga mrze, ali ne znam kako netko može ne volit seriju sa Seven of Nine.

Najdraži film mi je Seks i grad 1, odgledala sam ga tisuću puta (bar sam iskrena). Dvojku ne mogu smisliti. Nadam se da trojke neće biti. Drugi najdraži film koji sam gledala 500 puta mi je Ponoć u Parizu. Osim gledanja TV-a, volim i ispijati kave sa mužem i/ili frendicama. Nemam previše vremena za to pa čekam neka bolja vremena. Glazba mi trenutno nije među bitnijim stvarima u životu, ali svakodnevno uživam u ostvarenjima kao što su Ja sam mali paradajz, Nije lako bubamarcu i Medo brundo. Tko ima djecu, znat će, a tko još nema, saznat će.

Za sebe mogu reći da sam iskrena, entuzijastična oko stvari koje me zanimaju i jako predana i uporna kada se nečeg primim. Trenutno mi je najveća želja pomagati mama da doje tako da sam se toga primila i ne puštam.

Želim naglasiti da ne diskriminiram roditelje prema načinu hranjenja djeteta. Od mene pomoć može tražiti i dobiti svatko, bilo da doji, hrani dijete adaptiranim mlijekom, izdaja se ili kombinira nešto od toga ili sve. S prvim djetetom nisam uspjela s dojenjem tako da imam razumijevanja za sve odluke koje čovjek donese i situacije u kojima se nađe ili one nađu njega.

Osim što želim pomoći mama ili bolje rečeno roditeljima, zanima me i čuti iskustva mama vezano za dojenje. Ako ne doje, kako je do toga došlo, a ako doje, kako im je sad i kako im je bilo na početku. Također, ako kombiniraju, kako im ide i jel im teško (znam da je). Ako imate iskustvo koje želite podijeliti, pište mi na jelena.di@lactonline.com. Ukoliko dozvolite, mogu i objaviti vaš tekst na svojoj stranici (može i anonimno).

Nadam se da će vam koristiti moji blog tekstovi te da ću vas imati prilike upoznati preko Skypea ili na jednom od online predavanja.

Lactonline načela

 1. Smatram da je dojenje standardan i prirodan način hranjenja beba i djece.
 2. Podržavam dojenje u trajanju dok god to majci i djetetu odgovara.
 3. Primarni cilj rada mi je zaštita i promocija dojenja.
 4. Ne diskriminiram roditelje prema načinu hranjenja djeteta (dojenje vs.nedojenje).
 5. Kad iznosim činjenice o adaptiranom mlijeku i nedojenju, ne činim to kako bih posramila roditelje koji ne doje već kako bih informirala roditelje koji tek planiraju dojenje ili već doje, ali se žele i dalje informirati.
 6. Iza nedojenja često stoji priča koja majci teško pada i prema kojoj osjeća često negativne emocije. Zato majke koje ne doje trebaju podršku i zaslužuju da im se obraća s poštovanjem i obzirom. Ja se trudim to i činiti.
 7. Ako s jednim ili više djece niste “uspjeli” u dojenju, ne znači da će tako biti i idući put.
 8. Adaptirano mlijeko nije otrov i nije štetan kada je potreban.
 9. Adaptirano mlijeko je štetno kada se nameće u situacijama gdje nije potrebno i kada se predstavlja kao zamjena za rješavanje problema dojenja.
 10. Ipak, adaptirano mlijeko nije slično majčinom mlijeku. Industrija još nije uspjela stvoriti nešto slično majčinom mlijeku.
 11. Jedan od ciljeva mi je utješiti roditelje koji ne doje, ali to ne znači da ću u ime toga zakidati druge roditelje za bitne informacije.
 12. U tekstovima namjerno pišem RODITELJI koji doje/ne doje, a ne MAJKE koje doje/ne doje, kako bih barem malo skinula teret odgovornosti s majke.
 13. Dojenje je odgovornost i oca.
 14. Ipak, dojenje je prvenstveno odgovornost društva i njegovog zdravstvenog sustava.
 15. Informiranost roditelja je baza i početak “uspjeha” u dojenju.
 16. Podržavam početak dohrane (krute hrane) sa navršenih 6 mjeseci (u nekim okolnostima ranije).
 17. Podržavam prirodnu, izvornu, industrijski neobrađenu prehranu jer mislim da je jedino takva hrana logičan nastavak dojenja.

ažurirano prosinac 2019.

Izjava o nepostojanju sukoba interesa: nisam u situaciji izravnog ili neizravnog, financijskog, gospodarskog ili bilo kojeg drugog osobnog interesa koji bi se mogao smatrati štetnim za moju nepristranost i neovisnost.