Gdje naći pouzdane tekstove o dojenju?

Osim na mojim stranicama koje imaju puno tekstova o dojenju i isključivom izdajanju, a i imat će još i više, pouzdane informacije možete pronaći:

Rodina SOS grupa za dojenje.

To je Facebook grupa koju vodi udruga Roditelji u akciji iliti RODE. Preporučujem svim budućim mamama i mamama koje doje, a posebno onima s problemima da se priključe grupi. Ne morate ništa pitati ako ne želite, samo čitajte pitanja i odgovore. Zašto? Zato što to nije „kokošinjac“ grupa gdje svako piše što hoće, već grupa u kojoj netko postavi pitanje, a odgovor daju isključivo Rodine savjetnice za dojenje, drugi odgovori se brišu. Osobno cijenim znanje savjetnica o dojenju pa zato i preporučujem. Dakle, odgovor koji ćete dobiti će biti stručan, a komentari drugih se brišu. Ukoliko je mami koja ima problem bitna podrška mama koje su bile ili jesu u sličnoj situaciji, onda savjetnice dozvole pisanje i tim drugim mamama tj.ne obrišu njihove komentare. To brisanje im neki zamjeraju, ali zapravo je super stvar jer kad čitate, ne morate prolaziti kroz šumu gluposti (with all do respect) da biste došli do nečeg suvislog. Dakle, čitajte pitanja i odgovore jer možda bas vas čeka sličan problem. I ako vas ne čeka, možete naučiti puno o dojenju – o tome kako pratiti jel dijete sito, koliko često dojiti, itd., sve što će vas sigurno zanimati kad krenete s dojenjem. Rode imaju i svoju stranicu s hrpom korisnih tekstova o dojenju. Također su snimili i film „Mliječna staza“ koji je dostupan na Youtubeu i koji sadrži svo znanje o dojenju koje će vam biti potrebno. Osim u grupi, savjetuju i putem maila i telefona, detalji na njihovoj stranici. https://www.facebook.com/groups/RODA.dojenje/

Udruženje Roditelji

http://dojenje.roditelj.org/savetnicezadojenje/

Tu možete pronaći korisne tekstove o dojenju, ali i kontakte savjetnica za dojenje u Srbiji (neke rade i online van granica Srbije).

Tereza Kiš Mlijković i stranica Superbeba.

Jedna od rijetkih stranica na našim jezicima sa pouzdanim informacijama o dojenju. Gđa Tereza piše, drži tečajeve te individualno savjetuje. http://superbeba.com/category/dojenje/skolica-dojenja/

The Milk Meg ili Meg Nagle, IBCLC.

Meg je australska IBCLC i poznata je u svijetu ljudi koji se bave dojenjem. Svojom Facebook stranicom i blogom inspirira milijune mama da započnu i nastave dojenje. Kad mi je teško i ne da mi se, odem na njenu stranicu i nađem nešto što me potakne da dojim i dalje. Osim što inspirira, Meg također individualno savjetuje mame iz cijelog svijeta (preko Skypea) te drži stručna predavanja i webinare. Njene najpoznatije uzrečice su „Keep on boobin’“ i „When in doubt, whip it out“. Rekla bih da su joj specijalnosti pitanja attachment parentinga, dojenja todlera te odvikavanja od noćnog dojenja. O noćnom dojenju je napisala i knjigu „Boobin’ All Day…Boobin’ All Night A Gentle Approach To Sleep For Breastfeeding Families“. Prije, dok nisam znala toliko o dojenju, me čak i živcirala, možda bih je tad i nazvala „militantnom“, ali sad u njoj vidim samo inspiraciju, toplinu i veeeliku želju za pomoći ženama da doje.

Dr. Jack Newman, kanadski pedijatar i IBCLC.

Dr Newman ima ambulantu u Torontu i zadnjih 30ak godina rada je posvetio isključivo problemima dojenja. Neki ga smatraju kontroverznim, većinom zato jer je žestoki kritičar neznanja liječnika o dojenju, agresivnosti industrije adaptiranog mlijeka te političkih i medicinskih sustava i praksi koji ne podupiru dojenje (nepostojanje porodiljnog u SAD-u, korištenje previše lijekova u porodu što negativno utječe na dojenje itd). Autor je više knjiga od kojih je zadnja, „Breastfeeding: Empowering Parents“, dostupna kao e-knjiga, košta 10ak eura i ima brojne linkove na korisna videa.

Ima svoj Youtube kanal s hrpom korisnih videa. Dr Newman fokus stavlja na tzv.asimetrični hvat https://www.youtube.com/watch?v=NO5ZDKynaD0, nuđenje obje dojke u podoju, primjenu kompresija dojke za vrijeme dojenja http://ibconline.ca/breastcompression/ te korištenje tzv.lactation aid-a u slučaju (nekih) problema https://www.youtube.com/watch?v=UCVJjCMzx98 Uveo je pojam late onset decreased supply ili kasno smanjenje količine mlijeka kojim objašnjava štrajkove u dojenju https://ibconline.ca/information-sheets/late-onset-decreased-milk-supply-or-flow/

Medicnskim djelatnicima koji dolaze u dodir s dojiljama, savjetujem da detaljno sve ovo prouče. Što se tiče mama, moram reći da je meni kao dojilji dr Newman utjerao strah u kosti s tim late onset decreased supply. Imala sam osjećaj da ništa ne radim ispravno i bilo me strah da ću si „krivim“ dojenjem uzrokovati probleme sa zalihom mlijeka. Mislim da je dobro pogledati videa, pročitati, primiti na znanje, a onda prestati razmišljati o hvatu i količini mlijeka, inače ćete izluditi. Usprkos tome što mi ponekad utjeruje strah u kosti, smatram ga pozitivnim uzorom i izvorom puno korisnih informacija o dojenju.

Blog Kellymom.

Vodi ga Kelly Bonyata, IBCLC. Sve moguće i nemoguće teme o dojenju, izdajanju, spavanju, dohrani, ma svemu. I sve poduprto referencama. https://kellymom.com/

Kao što vidite, na našim jezicima nema puno korisnih info o dojenju. Ja nastojim to promijeniti tj.dajem svoj doprinos pišući. Koje tipove tekstova izbjegavati kad je riječ o dojenju, pogledajte ovdje i ovdje.

Leave a comment