Dojenje je dovoljno teško i bez da nas se gazi i potkopava samopouzdanje

Ako ste se odlučili educirati o dojenju (što je super odluka, čestitam!), pitanje koje će vam se nametnuti je što čitati. Ovdje možete saznati što NE čitati.

Tipovi tekstova o dojenju koje treba izbjegavati  su svakako tekstovi s portala namjenjenih reklamiranju proizvoda.

Pročitala sam neki dan jedan članak o dojenju na nekom portalu namjenjenom novopečenim majkama. Članak obrađuje recimo loše ili neugodne strane dojenja. Ako netko želi razgovarati, pisati i čitati otvoreno o dojenju, onda sam to ja pa rekoh ajde, idem pročitati. Ono što sam pročitala nije me ni najmanje iznenadilo. Zašto? Jer sam navikla na površne članke o dojenju.

Mislim da članak potkopava samopouzdanje buduće majke glede dojenja.

Copy paste ću glavni dio članka, bez uvoda i boldat ću dijelove koje ću posebno iskomentirati.

Primjer članka:

Dojenje je bolno… U početku će dojenje vjerojatno boljeti.  Vaše bradavice neće znati što ih je zadesilo. Dojenje je vještina koju treba naučiti.  Presudno je pravilno zahvaćanje dojke. Nepravilno zahvaćanje dojke može dovesti do natečenih i bolnih dojki, ispucanih bradavica koje krvare, a u nekim slučajevima i do nabreklosti dojki, začepljenja mliječnih kanalića, mastitisa, vrućice i soora.  Pravilno zahvaćanje dojke zaista jest presudno. Svaka bi majka trebala imati podršku da nauči kako ga ostvariti. Zapamtite – vježbom do savršenstva i jednom kada usvojite ovu vještinu, ona postaje najlakša stvar na svijetu.

Zamke laktacije.  Prvih dana možda će vas brinuti skraćeni frenulum ili nadolazak mlijeka (pitat ćete se hoće li ono ikada nadoći), a možda ćete pak biti razočarani refleksom otpuštanja mlijeka. Znajte da je curenje iz dojki uobičajeno (u nekim slučajevima štrcanje, a u nekima kapanje). Također na zalihi imajte dovoljne količine masti za njegu bradavica, jastučića i grudnjaka za dojilje, štitnika za bradavice, majica koje omogućuju lako dojenje i po potrebi prekrivača za dojenje.

( … )

24-satno radno vrijeme Kada ste jedini hranitelj s danonoćnim dežurstvom, možete se osjećati pomalo poput krave muzare (unatoč svakodnevnoj navali oksitocina koji izaziva dobro raspoloženje). Koristite izdajalicu kako bi vam partner ili prijatelj mogli pomoći s hranjenjem i tako vam omogućiti da se odmorite.

Dojenje naspram adaptiranog mlijeka. Ne morate se opredijeliti samo za jedno. Kada se pojave problemi s laktacijom, mnoge žene ustraju i uz odgovarajuću podršku pronađu rješenje. Druge pak dojenje dopunjavaju uporabom adaptiranog mlijeka.

Međutim, ako ne ide sve onako „kako priroda zapovijeda“, donesite informiranu odluku, a da pritom ne osjećate stigmu, pritisak ili osudu. Najbolji savjet koji vam možemo dati jest da ne budete mučenica. Svijet nije savršen. Život je pun kompromisa. Ne zaboravite slušati instinkte. Sami sebe najbolje poznajete i važno je samo što odgovara vama i vašem djetetu.“

 

Moji komentari:

Dojenje je bolno“, kaže autor članka.

Ja kažem: Nažalost, mnoge žene imaju bolna iskustva dojenja, ali to je zato što nisu dobile adekvatnu pomoć. Nitko im nije pokazao kako da doje. Nitko im nije pomogne oko položaja i hvata. Nitko im nije pružio posebnu pažnju ako dijete od početka nije uhvatilo dojku pravilno. Ali dojenje samo po sebi nije bolno i nije namjenjeno da bude bolno. Na početku ne mora biti najugodniji osjećaj na svijetu jer ipak niste nikad do sad bradavice koristile na ovaj način, ali ako osjećate bol, to nije normalno i očekivano. Ukoliko osjećate bol, potražite pomoć.

Također na zalihi imajte dovoljne količine masti za njegu bradavica, jastučića i grudnjaka za dojilje, štitnika za bradavice, majica koje omogućuju lako dojenje i po potrebi prekrivača za dojenje.“

I još vam treba pancirka, šljem i nepropusna obuća. „Štitnici“ za bradavice će vam posebno dobro doći ako ste Xena, princeza ratnica, spremna za borbu prsa o prsa.

Za dojenje nije potrebna puna ratna oprema, ne treba vam ništa od ovoga. Lanolin za njegu bradavica je ok imati, ovo drugo ništa nije neophodno.

Koristite izdajalicu kako bi vam partner ili prijatelj mogli pomoći s hranjenjem i tako vam omogućiti da se odmorite.“

Autor nam naređuje da koristimo izdajalicu jer je to očito jedini način da se odmorimo. Jedini odmor od dojenja je nedojenje? E pa nije. Ne morate uopće imati izdajalicu, mnoge žene uspješno doje bez da su se i jednom izdojile. I zamislite, uspiju se odmoriti. S druge strane, neke žene će se ponekad izdojiti i ostaviti mlijeko da one mogu izaći bez djeteta. I to je ok. Ali nije imperativ odmora.

Kada se pojave problemi s laktacijom, mnoge žene ustraju i uz odgovarajuću podršku pronađu rješenje. Druge pak dojenje dopunjavaju uporabom adaptiranog mlijeka.“

Ovo je zapravo najgori dio teksta. Najpodliji i najprljaviji. Ili ćete imati probleme i patiti se rješavajući ih, ili ćete posegnuti za adaptiranim i spasiti se, trećeg nema, poručuje autor članka. Da, adaptirano mlijeko je ponekad potrebno, ali ono nije zamjena za rješavanje problema s dojenjem. Također, adaptirano mlijeko nije odgovor na sve probleme s dojenjem. Postoje problemi koji nemaju veze s količinom mlijeka i potrebe za nadohranom.

Najbolji savjet koji vam možemo dati jest da ne budete mučenica. Svijet nije savršen. Život je pun kompromisa.“

Suptilna poruka je odustanite, dojenje je savršenstvo, rezultat Božje milosti, ali vi niste ti koje će Božja ruka pomilovati.

Moji daljnji komentari:

Ovakvi članci zaista nemaju za svrhu pomoći vam u dojenju, već vas nježno držati za ruku dok odustajete.

Članak poručuje: dojenje je rezervirano za mučenice, žene koje mogu pretrpiti svašta i spremne su na sve da ne bi dale bočicu, vi niste tako ludi, a i niste taj kalibar. Slatko je što se trudite, ali vjerojatno ćete odustati.

Nama ženama treba netko tko će nam pokazati kako dojiti…

…kako izbjeći probleme, bolove, upale, nenapredovanje djeteta, što učiniti ako se problemi ipak pojave… Ne treba nam da nas se nježno drži za ruku dok odustajemo.

Zamislite da idete u autoškolu, sjednete u auto i instruktor samo sjedi pored vas i tješi vas da je u redu ako doživite saobraćajku i da nema veze ako odustanete od učenja vožnje jer imate tramvaj. E pa takav je ovaj članak.

Ovakvi članci potkopavaju samopouzdanje žena pod krinkom empatije, razumijevanja i želje za pomoći.

Autor članka bi mi možda odgovorio da je majčinstvo dovoljno teško i bez pritiska da se mora dojiti.  Ja kažem majčinstvo je dovoljno teško i bez da nas se gazi i da nam se potkopava samopouzdanje.

Za kraj

Čitajući ostale članke na portalu, čak ne bih rekla da portal ima zle namjere ili da u pozadini stoji industrija adaptiranog mlijeka. Mislim da se ovakvim člancima žele ulizati mamama. Možda stvarno misle da čine dobro mamama ovako pišući i da im skidaju teret s leđa. Nemam pojma. Ukoliko žele utješiti mame koje ne doje, što je ok cilj, onda neka pišu članak namjenjen njima. Ne trebaju se mama koje još nisu ni započele s dojenjem obraćati kao da su unaprijed već odustale ili da trebaju odustati.

Svakako apeliram da, što se dojenja tiče, ne čitate, bar ne za ozbiljno ovakve članke. Potražite pouzdane informacije na pravim mjestima. One možda neće biti ugodne jer nije ugodno čuti da treba dojiti 12-15 puta dnevno, da ćete prvih mjesec do dva samo razmišljati o dojenju i da dijete treba buditi noću. Nije ugodno čitati o masaži prepunjenih dojki, o ručnom izdajanju, o iščekivanju refleksa otpuštanja mlijeka itd, itd, itd.. Ali ta znanja nam daju moć i samopouzdanje. Jedno od mjesta sa pouzdanim informacijama su moje stranice (naravno :).

Kakve još tipove tekstova izbjegavati, pogledajte ovdje.

 

Comments (1)

Nekoliko puta nalijecem na ovaj blog. Super pises i cak mi se probudila zelja da i ja koju propiskaram. Vjerovatno necu uhvatit vremena jer smo mi tek uhvatile ritam (3.5 mjeseca), ali imam zelju. Duhovita si, pronicljiva, i imas ono nesto, trun duhovnosti u svim ovim iskustvima. Ne znam kako bih drugacije to nazvala. Ugl jedan tvoj tekst mi je bas pomogao u prvim danima, a sada me samo ohrabrio. Samo nastavi. Veliki pozdrav.

Leave a comment