Smije li beba na bočici spavati s roditeljima u krevetu?

dojenje

Bedsharing (beba spava pored mame, na istoj površini kao mama) je sigurna opcija za većinu dojenih beba. Bedsharing u kombinaciji s dojenjem smanjuje rizik od SIDS-a, naravno ukoliko nisu prisutni neki od ugrožavajućih faktora. Za više pogledajte tekst Bedsharing: Smije li beba spavati s roditeljima.

Dok je kod beba koje doje bedsharing ne samo dozvoljen, nego i preporučljiv, kod beba hranjenih na bočicu sa adaptiranim mlijekom, bedsharing se ne smatra sigurnim. Kod beba hranjenih izdojenim majčinim mlijekom (isključivo izdajanje), situacija nije tako jasna jer nema dovoljno istraživanja. Također, situacija nije skroz jasna niti kod djece koja kombiniraju dojenje i bočicu i teško je dati da/ne preporuku (no, čitajte dalje).

U čemu je problem kod prehrane adaptiranim mlijekom i bedsharing-om?

Dojene bebe imaju lagan san jer je majčino mlijeko manje kalorično (ali, upravo kakvo treba biti i kakvo bebe očekuju) i češće se bude. Iako se to čini kao velika mana dojenja, zapravo je zaštitni čimbenik od SIDS-a. Naime, ljudske bebe se, za razliku od životinjskih beba, rađaju nezrele i tako im je i centar za disanje nezreo. Zato ih dubok san ugrožava jer mogu prestati disati. Zato je dobro da spavaju uz mamu jer će ih ona svojim mrdanjem i svojim ritmom disanja pobuditi na disanje. Mame koje doje spavaju drugačije od drugih ljudi, imaju plići san i više „osjećaju“ okolinu.

Bebe hranjene adaptiranim mlijekom imaju dublji san i time su, nažalost, pod većim rizikom od SIDS-a. Ako dubok san iskombinirate sa tim da pored bebe, na istoj površini (bedsharing), spava mama koja jako duboko spava, onda šansa od SIDS-a još raste. Mame koje ne doje, spavaju drugačije od mama koje doje i manje su responsivne u snu.

Mala digresija – naravno, responsivnost u snu ovisi od osobe do osobe i zato npr. mama koja doji, ali zna da spava iznimno duboko i da se vjerojatno neće probuditi ako slučajno pritisne bebu, ne bi trebala primjenjivati bedsharing. Naravno da su i neke mame koje ne doje iznimno responsivni spavači. Zato sve preporuke vezane za spavanje treba shvatiti kao okvir i naputak, ali na kraju odlučiti za sebe.

Osim što bedsharing može biti opasan kod nedojenih beba, također je opasno i ako beba koja ne doji spava sama u sobi, bez nadzora, jer nemate priliku čuti da je beba prestala disati i ne čujete da se prestala meškoljiti. Spavanje u odvojenoj sobi je opasan i za bebe koje doje iz istog razloga, ali kako bebe koje ne doje spavaju dublje i samim time imaju veći rizik od SIDS-a, onda posebno napominjem da je potencijalno opasno ostaviti ih da spavaju jako daleko od roditelja.

Preporuke za nedojene bebe

Zato stručnjak na području spavanja, dr James McKenna, preporučuje roditeljima beba koje ne doje da ne primjenjuju bedsharing, ali da svakako primjenjuju co-sleeping. Co-sleeping je spavanje na odvojenoj površini od bebe, npr. tako da bebin krevetić prislonite uz svoj krevet i spustite ogradicu. Ukoliko je co-sleeping roditeljima neprihvatljiv ili neizvediv, onda preporučuje barem room-sharing, znači barem da je beba s vama u sobi. Nikome ne preporučuje ostavljati bebu da spava sama u sobi, bez nadzora, bez mogućnosti da čujete bebino disanje i meškoljenje.

Kombiniranje dojenja i bočice, isključivo izdajanje

Što se tiče beba hranjenih na bočicu izdojenim majčinim mlijekom (isključivo izdajanje), pouzdanih podataka nema. No, dr McKenna smatra da s obzirom da te bebe ipak uzimaju veće količine mlijeka u jednom hranjenju, u usporedbi s dojenim bebama, moguće je i da dublje zaspu i da je sigurnije primjenjivati co-sleeping nego bedsharing.

Što se kombiniranja tiče (dojenje plus adaptirano ili dojenje plus izdojeno majčino mlijeko), također nema strogih preporuka jer nema niti istraživanja, no čini se da je ipak sigurniji co-sleeping od bedsharing-a. No, ukoliko je mama recimo dojila mjesec dana isključivo i uspostavila siguran bedsharing, pa onda počela kombinirati, na njoj je da procjeni je li sigurno tako nastaviti dalje.

Da rezimiramo:

Za dojene bebe, preporuka je bedsharing. Za bebe isključivo hranjene adaptiranim mlijekom, preporuka je izbjegavati bedsharing, već primjenjivati co-sleeping. Ukoliko nekome niti bedsharing niti co-sleeping nije prihvatljiv, room sharing je sigurnosni minimum. Kod svake bebe, neovisno o načinu hranjenja, bitno je izbjeći situaciju u kojoj ne čujete bebu kako diše i ne osjetite/čujete meškoljenje. Za bebe koje kombiniraju dojenje i bočicu, ili koje su hranjene majčinim mlijekom na bočicu (isključivo izdajanje) bolje co-sleeping nego bedsharing, no moguće je i bedsharing ako majka procjeni da je siguran.

Koji su pozitivni učinci co-sleeping-a na bebu koja ne doji?

1 Sigurnost i brza reakcija roditelja

Majka i otac mogu brzo reagirati ako beba plače, počne se gušiti, ima šmrkav nos koji treba čišćenje, ako joj je vruće ili hladno (pregrijavanje je rizični čimbenik za SIDS). Beba zna da će roditelji brzo odgovoriti na njene potrebe i osjeća se sigurnije (da, bebe to osjećaju).

2 Umiruje bebu

Bebe osjećaju kad su same i to im izaziva stres. Također osjećaju kad je netko pored njih, makar ne bio direktno uz njih kao kod bedsharing-a, već samo jako blizu kao kod co-sleeping-a ili room-sharing-a. Što im je odrasla osoba bliže, bebe su u manjem stresu. Osjećaju blizinu mame i tate. A mami i tati ovo isto može puno značiti ako tokom dana rade ili su iz nekog drugog razloga danju odvojeni od bebe. Noć je onda dobra prilika za nadoknaditi propušteno, makar svi spavaju.

3 Korisno kad je beba bolesna, uzrujana ili ima problema s napredovanjem u težini

U razdobljima bolesti ili nekih stresnih događaja za bebu (a bebe mogu biti pod stresom zato što recimo uče puzati ili im niču zubi), stalna blizina roditelja pomaže bebi da lakše prebrodi ta razdoblja. Također, bebe hranjene na bočicu koje spavaju pored roditelja više puta jedu noću. Iako se to čini loše, zapravo je dobro za bebino zdravlje, jer unose mlijeko u manjim količinama. Također je dobro za bebe kod kojih postoje problemi u napredovanju ili koje odbijaju bočicu tokom dana.

4 Bebe više spavaju

Bebe koje su blizu roditelja više spavaju. Roditelj koji je blizu bebe može preduhitriti plač i pomaziti bebu kad joj je potrebna utjeha i prije nego se beba rasplače. Bebu koja plače je teže umiriti nego bebu koja je u stadiju prije plakanja tako da je preduhitriti plač uvijek dobro, i danju i noću. Iako bebe koje spavaju pored roditelja više jedu noću, ipak više spavaju i sve skupa je cijelo iskustvo manje stresno i za bebu i za roditelje upravo zato što se uspije izbjeći plač.

Odluka o tome gdje će beba spavati je jako bitna i svaka obitelj treba razmisliti o tome i prilagoditi svoju odluku sebi. No, naravno, neophodno je educirati se i znati činjenice. O spavanju i sigurnosti čitajte u tekstovima Smije li beba spavati s roditeljima u krevetu i Spavanje na trbuhu i SIDS. O tome zašto bebe i djeca uopće imaju toliku potrebu spavati s roditeljima u krevetu čitajte u Spavanje beba: Očekivanja vs stvarnost, Zašto beba plače kad nije na rukama i Zašto se bebe bude noću i zašto je to dobro. Teme seksualnosti roditelja koji bedshare-aju i bračnog života sam se dijelom dotakla u tekstu Dojenje je ponekad izazov za partnerski odnos.

Izvor: James J McKenna. Safe Infant Sleep: Expert Answers to Your Cosleeping Questions. Platypus Media; Illustrated edition (January 7, 2020). ISBN-10 : 1930775768, ISBN-13 : 978-1930775763