Dojenje je ponekad izazov za partnerski odnos

Ovaj tekst možda naiđe na otpor fanova dojenja jer se može činiti da „ogovara“ dojenje. Nije ogovaranje, a još manje oDgovaranje od dojenja, ali kako ništa na svijetu nije crno-bijelo, već sve ima neke nijanse sive, tako je i s dojenjem.

Pod partnerski odnos mislim na odnos između mame i tate dojene bebe. Ili mame i mame, svejedno. Na odnos dva roditelja koji imaju dijete koje je dojeno. Evo moje viđenje kako dojenje predstavlja izazov za partnerski odnos.

 

1 Pitanje noćne intimnosti

Ovdje ne mislim na seks, seks je samo jedan od oblika intimnosti. Već sam u tekstu o bedsharingu napisala da smatram da ako postoji volja, da će se naći i vrijeme i mjesto za seks.

Ovdje mislim na situaciju kada beba spava s mamom u krevetu, što osobno podržavam, a tata se preseli u drugu sobu. Često je prvotni plan da to preseljenje bude privremeno, da se i on i mama i beba bar malo naspavaju. Ali, čini mi se isto tako da se u mnogim obiteljima to pretvori u trajno. I funkcionira to, svi su naspavani i time zadovoljniji. Pitanje već spomenutog seksa se nekako riješi, npr. tako da mama kad uspava bebu, dođe do tate.

No, ono što ipak, po mom mišljenju, nedostaje, je onaj osjećaj bliskosti koji proizlazi iz same činjenice da netko spava pored tebe. Da čuješ kako se ta osoba vrti u krevetu, kako diše, da se tu i tamo slučajno dodirnete. Kao što je bebi potrebno da na takav način noću doživljava mamu (ili drugu osobu), mislim da i nama odraslima treba doživljaj partnera na taj način.

Također, tu su i oni trenuci kad oboje ležite u krevetu, ali još niste zaspali pa pričate, reminiscirate dan, tračate ili radite planove. Ne traju ti trenuci dugo jer ste umorni i jedva čekate zaspati, ali su ipak bitni.

Zato mi se čini da odvojeno spavanje zaista treba biti privremeno rješenje i da treba ozbiljno planirati kupnju većeg kreveta u koji stanu i mama i tata i beba.

 

2 Smanjena volja za seksom

Ipak se vraćam na seks. Jest da nije jedini oblik intimnosti, ali je itekako bitan. Neke žene u vrijeme dojenja imaju smanjenju potrebu za seksom, to je hormonski uvjetovano. Nije prisutno kod svih žena, ne traje jednako dugo kod svih žena kod kojih je prisutno, ali može biti uzrok zabrinutosti.

Kad imate malu djecu, teško je pronaći vrijeme i mjesto za seks i kad imate najbolju volju. A još kad nedostaje volje….

Mislim da je kod teme seksa, kao i u svemu drugom, bitan razgovor. Bitno je da oba partnera znaju da je privremeni nedostatak volje za seksom normalan i da nije znak lošeg braka per se ili da nije znak da se mama odljubila od tate.

 

3 Bebe se bore za opstanak

Čitala sam u jednom od antropoloških radova koje sam citirala u tekstovima o spavanju, kako postoji teorija da se dojenče ponaša tako kako se ponaša (zahtjevno je, visi po mami, doji noću) kako bi majci smanjilo šansu za reprodukciju. Kako bi spriječilo da mama dobije još jedno dojenče dok ovo prvo nije spremno za dijeljenje pažnje.

Bebe nemaju sposobnost manipuliranja, ne radi se tu o promišljenom ponašanju. Radi se o nagonu za preživljenjem. Moram priznati da mi se sviđaju ta antropološka objašnjenja ponašanja beba. Evolucijska prilagodba sigurno nije jedino objašnjenje dječjeg ponašanja, ali meni osobno je lakše kad pročitam tako nešto. Jer onda znam da smo i ja dijete normalni i da to sve (zahtjevnost, noćno dojenje) nije samo kod nas tako i da ne radim ništa krivo.

 

4 Dijete je uvijek sa vama

Želite na večeru uz svijeće? Dugo vremena ne možete uopće, a onda poslije možete, ali ne predugo jer se dijete budi oko 22 h za prvo noćno dojenje. Odradite vi tu večeru dok baka čuva bebu, ali svako malo pogledavate mobitel i pod stresom ste. Naravno da je i takva večera bolja nego nikakva, ali ipak.

Želite na vikend putovanje, samo vas dvoje? Pričekat ćete par godina. WHO preporučuje dojenje barem 2 godine, a dalje koliko god mama i beba žele. I ja to podržavam, i sama planiram „dugo“ dojiti, i okružena sam s dosta mama koje „dugo“ doje. Ali, to znači i neko duže vrijeme bez putovanja bez djece.

Pretpostavljam da ako dijete ima 3 ili 4 godine i doji, da može preživjeti bez dojenja jedan vikend i da to ne bude drama. Ali treba dočekati te 3 godine.

 

Za kraj

Naravno da ima obitelji u kojima je troje djece dojeno svako po 3 godine brak super funkcionira. I da ima onih gdje djeca nisu dojena pa brak ne funkcionira.

Naravno da dojenje neće presuditi dobrom braku, niti će nedojenje spasiti loš brak.

Životna faza u kojoj 2 ljudi ima malu djecu je stvarno izazovna. Po mom mišljenju, dojenje generalno osnažuje i oslobađa, ali evo, postoje situacije i trenuci kad i ono predstavlja izazov. Situacije kada se dojenje čini kao otegotna okolnost i uteg oko vrata.

Mislim da je lakše ako se o tome priča. Kad partneri o tome međusobno pričaju i kad se o tome ovako javno priča, kao što to sad ja činim.

Leave a comment