Utjecaj zajedničkog spavanja na ponašanje djeteta

dojenje

U našim krajevima, roditelji često zaziru od zajedničkog spavanja s bebom/djetetom. Dijelom je uzrok tome briga za sigurnost bebe (strah od SIDS-a ili gušenja), a dijelom vjerovanje da je utjecaj zajedničkog spavanja na bebu i dijete loš u smislu da će ga razmaziti, učiniti ovisnim o sebi itd. Također, tu je strah da će beba/dijete u krevetu loše utjecati na seksualni život roditelja i naposljetku biti jedan od faktora koji je doveo do raspada braka.

O većini tih tema možete čitati na Lactonline. O spavanju i sigurnosti čitajte u tekstovima Smije li beba spavati s roditeljima u krevetu i Spavanje na trbuhu i SIDS. O tome zašto bebe i djeca uopće imaju toliku potrebu spavati s roditeljima u krevetu čitajte u Spavanje beba: Očekivanja vs stvarnost, Zašto beba plače kad nije na rukama i Zašto se bebe bude noću i zašto je to dobro. Teme seksualnosti roditelja i bračnog života sam se dijelom dotakla u tekstu Dojenje je ponekad izazov za partnerski odnos.

U ovom tekstu se kratko dotičem utjecaja zajedničkog spavanja na dijete i poslije odraslu osobu u smislu ponašanja i samopouzdanja. Znanstvena istraživanja pokazala su da je zajedničko spavanje, bilo u obliku co-sleeping-a ili bedsharing-a dobro za djecu i da se pozitivni utjecaji osjećaju i u odrasloj dobi.

Prema tim istraživanjima, djeca i osobe koji su spavali s roditeljima kao bebe i kao mali, u odnosu na djecu i osobe koji nisu spavali s roditeljima,:

  • imaju manje tantruma, bolje kontroliraju emocije, manje ih je strah, sretnija su (u dobi od 18 mjeseci do 2 godine)
  • sigurnija su kad ih se ostavi same (na kratko u sobi, ne same doma na par sati, naravno), lakše sami započinju rješavanje problema i kad nema odrasle osobe (u dobi 2 godine)
  • imaju veće kognitivne (umne) sposobnosti (u dobi od 6 godina)
  • imaju manje emocionalnih problema, rjeđe trebaju psihijatrijsko liječenje, učitelji su zadovoljniji njihovim ponašanjem (u dobi od 2 do 13 godina)
  • kao odrasli ljudi, imaju više samopouzdanja, manje su anksiozni, imaju manje problema s intimnosti, optimističniji su glede života, zadovoljniji poslom, bliži su s članovima obitelji i opisuju se kao sretnijima.

Tako da ukoliko vaša beba/dijete spava s vama u krevetu, ne morate brinuti da štetite njenom budućem ponašanju. Dapače, pozitivno djelujete na nju i te pozitivne stvari će se zadržati i kad vaša beba odraste. Naravno, ukoliko bedsharing i co-sleeping nisu za vas, također ne znači da štetite svom djetetu (no svakako je dobro da je beba blizu vas dok spava, barem u istoj sobi ili toliko blizu da možete čuti meškoljenje i disanje). O načinu i mjestu spavanja svaka obitelj treba odlučiti za sebe.

Izvor: James J McKenna. Safe Infant Sleep: Expert Answers to Your Cosleeping Questions. Platypus Media; Illustrated edition (January 7, 2020). ISBN-10 : 1930775768, ISBN-13 : 978-1930775763