Kako preći s bočice na dojenje?

D) Povećanje količine mlijeka u dojkama i smanjenje količine adaptiranog mlijeka

Ukoliko se isključivo izdajate i prelazite na dojenje, kad dijete prihvati dojku i kad vidite da doji učinkovito, možete prestati s izdajanjem i prijeći na dojenje.

Ukoliko kombinirate dojenje i adaptirano ili je beba samo na adaptiranom, morat ćete cijelo vrijeme i raditi na povećanju količine mlijeka u dojkama ili ako uopće ne dojite, onda na ponovnoj uspostavi laktacije. Ovo se postiže izdajanjem svaka 3 sata po 15ak minuta svaka dojka. Na početku nećete moći izdojiti ništa, no i izdajanje u prazno je korisno jer daje podražaj dojkama da počnu ili povećaju proizvodnju. O izboru izdajalice i praktičnim problemima izdajanja, imam cijeli dio stranice zvan Isključivo izdajanje.

U jednom periodu ćete početi smanjivati količinu adaptiranog mlijeka. Preduvjet za ovo je da beba ima učinkovite podoje. Učinkovit podoj je onaj u kojem se čuje gutanje, nakon kojeg mama osjeća da su dojke praznije te koji za mamu nije bolan. Za više info, vidi tekst 15 savjeta do više mlijeka. OPREZ!! Adaptirano mlijeko se nikad ne ukida naglo, već postepeno već po 30 ml svaka 3 dana. Dakle, ako dijete pije 700 ml ada u 24 sata, sutra neka dobije 670 ml pa za 3 dana 640 ml itd. Ili može i ukidanje svaki dan po 10 ml u 24 sata, znači danas 700 ml, sutra 690 ml, preksutra 680 ml itd. Cijelo vrijeme je potrebno pratiti pelene kako biste znali da beba unosi dovoljno mlijeka. Vidi tekst Kako znati unosi li dojena beba dovoljno mlijeka.

E) Prelazak na dojenje

Nakon nekog vremena, kad se dijete navikne na dojku i na dojenje, moći ćete prijeći na dojenje bez da oponašate hranjenje na bočicu. Teško je reći kada će se ovo dogoditi, prijelaz će vjerojatno biti postepen. Potrebno je tokom cijelog ovog procesa promatrati dijete, vidjeti što mu paše, a što ne. Nekim mamama promjena mjesta hranjenja označi i dovede ih finalno do svakog raskida s bočicom i prelaska na dojenje. Npr ako hranite u određenoj fotelji, izbacivanje te fotelje može „seal the deal“ i označiti početak isključivog dojenja (nakon naravno prolaska cijelog procesa kako je opisano na prethodnim stranicama ovog teksta).

Ako ste paralelno radili i na povećanju količine mlijeka (vidi gore korak D), onda ćete moći skroz prijeći na dojenje. Ako mlijeka u dojkama nema dovoljno, onda ćete nastaviti kombinirati dojenje i adaptirano mlijeko. I to je sasvim ok. Najlakši i najbolji način kombiniranja je hranjenje sondom, vidite gore sliku 3. Ako vam je to prekomplicirano, pokušajte dojenje plus hranjenje adaptiranim na čašu ili kljunašicu, bebe i djeca jako brzo to savladaju. Također možete dojiti, a adaptirano davati hranjenjem na prst, gore slika 1. Isprobavajte i vidite što vama i djetetu najbolje paše. Naravno, ako ostane dojenje plus bočica, i to je sasvim ok. Kombiniranje dojenja i adaptiranog mlijeka je sasvim legitiman način hranjenja beba i svakako je za bebu bolje da dobije imalo vašeg mlijeka nego nimalo. Vidite i tekst Za sve mame koje kombiniraju.

Referenca

Alyssa Schnell. ReLATCHtation: Transitioning the Exclusively Bottle-fed Baby to Nursing. GOLD Lactation Online Conference.2021