Kako preći s bočice na dojenje?

B) Činjenje dojke mjestom ugode i nenametljivo nuđenje podoja

Ovo je korak za kojeg treba najviše strpljenja. Ukoliko u prvim danima/tjednima života niste uspjeli uspostaviti dojenje i dijete ste silili na dojku, „nabijali“ mu glavu na dojku ili dojku gurali u usta, dijete vjerojatno osjeća otpor i buni se. Dojku vidi kao izvor stresa, a ne mjesto ugode. To pokušavamo promijeniti.

1 Puno kontakta koža na kožu i maženja sa sitom bebom, bez očekivanja i nuđenja podoja

Prve dane ovog procesa provedite što više vremena u danu u kontaktu koža na kožu s bebom. Vi budite goli do pasa ili u potkošulji, kako vam je ugodnije, a beba samo u peleni ili laganom bodiju. Kontakt koža na kožu možete provoditi u tzv. laidback položaju. Samo se mazite i nemojte nuditi dojku niti očekivati podoj. Neka beba bude blizu dojki, ako želi, neka njuška licka. Ukoliko se beba uzruja, maknite je i probavajte poslije ponovno. Neka je beba sita, prve dane dok se samo privikava na dojke, nemojte je stavljati gladnu.

2 Nuđenje podoja

Kada vidite da se beba osjeća ugodno na vama i da joj same dojke ne predstavljaju stres, možete je početi stavljati na sebe gladnu. No, ono što je jako bitno, nikad ne čekajte bebin plač da biste ponudili dojku. Plač je kasni znak gladi, beba će biti jako živčana i teško će započeti podoj. Zamislite sebe kad jecate i da vam netko gurne žlicu u usta. Uplakano dijete prvo treba smiriti pa onda nuditi dojku. Zato je bolje uvijek preduhitriti plač. Nudite dojku čim beba otvara usta, prinosi ruke ustima ili vrti glavu lijvo desno.

3 Nikad ne nudite dojku nasilno

Pustite bebu da sama pokuša započeti podoj. Ovo obično najlakše ide u spomenutom laidback položaju. NIKAD ne nabijajte djetetovu glavu na dojku i ne gurajte nasilno dojku u bebina usta.

4 Mirno okruženje

Nudite dojku u mirnom okružju gdje se i vi i beba osjećate ugodno i gdje nema distrakcija i buke. Pokušavajte podoje kad je beba u polusnu. Isprobavajte razna doba dana i vidite koje doba dana bebi odgovara, nemojte pokušavati dojiti kad je beba nervozna.

5 Pričajte bebi što radite i zašto

Opisujte bebi što radite, što želite, kako se veselite dojenju i kako znate da ćete oboje uživati o dojenju. Beba neće razumjeti riječi, ali može razumjeti namjeru. Bebe jako osjete kad je nešto pozitivno i ugodno. Isto tako osjete napetost i velika očekivanja, tako da samo opušteno.

6 Bez forsiranja!

Čim primijetite bebinu frustraciju, prekinute. Takvih trenutaka će biti, ne očajavajte. Ovo je maraton, a ne sprint, pokušat ćete ponovo kad beba bude raspoložena.

7 Neka beba spava s vama

Tako ćete povećati količinu vremena u kojem ste u kontaktu s djetetom. Također, polusan je jako dobro stanje kada se dijetetu može ponuditi dojka, tada su bebe opuštene i prijemčljive. O sigurnom spavanju i općenito o tome kako bebe spavaju čitajte ovdje.

8 Babywearing u mekoj nosiljci

Nošenje povećava povezivanje i proizvodnju mlijeka te otpuštanje oksitocina. Neka između vas i bebe nema tkanine od nosiljke i nek je beba okrenuta vani, a ne prema okolini. Bez brige, nećete razmaziti bebu/dijete, bebe i djeca imaju potrebu za stalnim kontaktom, više o tome ovdje.

9 Kupanje s bebom u kadi ili zajedničko tuširanje

Topla voda dobro djeluje na opuštanje i roditelja i djeteta. Ponekad djeca koja štrajkaju i ne žele dojiti ili se ne daju nahraniti na bočicu, nakon tuširanja skroz promjene. Napunite kadu vodom, vi legnite unutra, a bebu stavite na sebe, naravno pazeći da bebina glava nije u vodi. Također možete zajedno pod topli tuš.