Uspostava dojenja: Kako znati unosi li dojeno dijete dovoljno mlijeka

Novopečene mame uglavnom brine to što se dojenjem ne vide mililitri, nije jasno koliko je točno mlijeka dijete unijelo. No, mililitri kod dojenja zapravo uopće nisu važni. Ono što je važno je da dijete unosi dovoljnu količinu mlijeka u 24 sata. Iako TOČNU količinu unesenog mlijeka u 24 sata u mililitrima ne možemo znati, možemo znati je li unesena količina ZASITILA dijete. Kako? Brojanjem pelena. Sve što dijete unese, to mora i izaći van. Drugim riječima, dijete koje piški i kaka, nije gladno.

U 24 sata novorođenče mora imati:
3-4 pokakane pelene

Mrlja od kakice veličine kovanice 5 kn je ok. Nakon 6 tjedana se broj kakanja smanji i dijete može ne kakati i po 2-3 tjedna, a da je sve ok.

5-6 mokrih pelena

Kako znam da je pelena dovoljno mokra? Ulijte u čistu pelenu 2-3 žlice vode i usporedite težinu te mokre pelene sa suhom, to vam je marker koliko pelena mora biti teška da bismo je proglasili dovoljno popišanom.

10ak podoja dnevno

Minimalno 8, poželjno 12-15. Tih 8 podoja koliko je minimum će zapravo rijetko kojem djetetu biti dovoljno. Većini djece je potrebno više podoja. Poželjna brojka podoja ostvaruje se otprilike dojenjem najmanje svakih sat do dva po danu i po noći, s tim da noći možemo dozvoliti i razmak od 3 sata. Razmak između podoja se računa od POČETKA jednog podoja do početka drugog podoja. Znači, ako ste dojili od 15 do 15 i 30, vrijeme idućeg podoja je 15 plus sat ili dva, a ne 15 i 30 plus sat ili dva.

Te ako čujete aktivno gutanje bar nekih 10ak min u jednom podoju, dijete unosi dovoljno mlijeka

Znati kako se čuje gutanje zahtjeva malo prakse. U podoju dijete obično prvih pola minute ili do 2 minute siše “sitno”, plitko ili u prazno da bi potaknulo refleks otpuštanja. Kad mlijeko krene, krene i polaganije sisanje kod kojeg je očito da dijete napuni usta mlijekom pa proguta. Ovaj video dr. Jacka Newmana može pomoći u skužavanju dal dijete guta. https://www.youtube.com/watch?v=7giyNvlCW18

Drugi znakovi da novorođenče dobiva dovoljno mlijeka:
Dijete lijepo i živahno siše.
Između podoja dijete je zadovoljno.

Kako izgleda zadovoljno novorođenče? Ovo je česta zamka za nove roditelje. Roditelji očekuju da dijete jede svaka 3 sata, a između mirno leži u krevetu ili spava. Također misle da je potreba novorođenčeta za nošenjem i stalnim fizičkim dodirom znak nezadovoljstva. Ništa od toga nije točno. Novorođenče vjerojatno neće biti zadovoljno ako ga ostavite da leži u svom krevetiću i htjet će dojiti jako često ili makar držati dojku u ustima. To je normalno za bebu, bebama treba puno nošenja, dojenja i maženja. Čitajte više u tekstu Zašto beba plače kad nije na rukama.

Dijete dobiva na težini

Većinu beba je dovoljno vagati jednom tjedno prvih tjedana, a poslije jednom mjesečno, kako i idu pedijatrijske kontrole. Oduprite se potrebi da svakodnevno važete. Prema težinama, napredovanje otprilike izgleda ovako: nakon 5.dana života dijete bi trebalo dobivati 15-30 g/dan, sa 2 ili 3 tjedna treba vratiti porođajnu težinu, nakon prvog mjeseca pa do negdje četvrtog bi trebalo dobivati 110-190 g/tjedan, između 4. i 6.mjeseca dobivanje na težini usporava i bude oko 110-140 g/tjedno. Iza 6.mjeseca bi trebalo dobivati 50-110 g/tjedno. Ako se vaše dijete ne uklapa u ove brojke, a sve drugo je u redu i vi i pedijatar ste zadovoljni, molim vas samo zanemarite ove brojke.

Dobar marker ok napredovanja je da djetetu robica postaje premala.

Ukoliko je sve gore ispoštovano, znajte da dijete nije gladno, da imate dovoljno mlijeka, da je transfer mlijeka od vas ka dijetetu uredan.

Na početku može biti teško pratiti sve ove parametre

Treba neko vrijeme da bi se roditelji uopće usuglasili kako će sve gore navedeno pratiti, hoće li zapisivati, pamtiti ili što. Prvih dana u kući obično bude kaos, ne znate gdje vam je glava i što vas je snašlo, a kamoli koliko popišanih pelena ste promijenili. Također, roditelji se često se lome kad se radi o brojanju i mjerenju ičega jer misle da to ubija prirodnost i spontanost. Pa možda i ubija, ali ne brinite, doći će i prirodnost i spontanost, samo malo poslije. Ovo (dojenje) radite prvi put i treba vam da se uhodate, ok je ako imate potrebu zapisivati.

Ja sam recimo prva 2 mjeseca zapisivala jer nisam ništa pamtila. Nisam više znala jer prošlo 5 min ili 2 sata od zadnjeg podoja i koliko je ono bilo mokrih pelena. Kada bi mi palo samopouzdanje i uhvatila me panika radim li sve dobro, pogledala bih popis i uvjerila se da dijete nije gladno. Ovako je izgledao moj popis:

Pratila sam broj podoja, izmjenu dojki (L je lijeva, D je desna) te broj popišanih i pokakanih pelena. Zapisivala sam u mobitel, a ne bilježnicu jer mi nije bilo zgodno za vrijeme dojenja uzimati bilježnicu i pisati kad je počeo podoj. Također, bilježnica može biti nezgodna po noći.

Što nisu znakovi gladi (a često se misli da jesu)?
Potreba za čestim sisanjem

Dijete može htjeti sisati non stop prvih tjedana, možda imate osjećaj da je dijete stalno na cici. To je normalno. Novorođenčad često doji. Zašto je to tako, objašnjeno je u tekstovima Zašto beba plače kad nije na rukama i Kako nastaje mlijeko.

Ali pazite! Postoje situacije kada se ipak trebate zabrinuti, kada često sisanje jeste znak problema. Više na kraju teksta.

Potreba za čestim sisanjem u večernjim satima

Bebe znaju imati fazu pa recimo ludila predvečer. Postanu jako nervozni, sisali bi non stop, date im sisu, onda je ipak neće pa onda ipak hoće i tako unedogled. Onda je napokon prihvate i ne puštaju kao da nisu sise vidjeli danima. To se zove cluster feeding, obično se događa u večernjim satima i slijedi mu obično par sati neprekinutog spavanja. To stanje je normalno i tad vam ne preostaje ništa drugo nego izmjenjivati nošenje i dojenje dok se dijete ne smiri, doji i zaspi.

Ja sam se „borila“ sa tim tako da sam znala nositi pa kad bi se unervozio, staviti na cicu pa bi malo cicao pa kad odgurne cicu, onda ga stavim u krevetić u kojem bude miran 2 min, onda opet nervoza. Onda tako u krug – nošenje, dojenje, krevetić dok se ne bi napokon primirio na cici i maratonski dojio pa zaspao i spavao 2 do 3 sata (nama je spavanje u komadu 2 sata bilo wow koji uspjeh). Kod nas bi ta nervoza trajala oko 1 sat, cluster feeding oko 1.5 sat i onda spavanje 2-3 sata. Kod vašeg djeteta može biti skroz drugačije, i u izgledu i trajanju.

Naravno da sam se i ja u tim trenucima znala zapitati da li se tako ponaša jer je gladan. Al onda bih pogledala popis (vidi gore), vidjela da smo imali recimo 10 podoja do tad, da je imao 3 ukakane pelene i to onako junački, 7 ili 8 mokrih i to bi me umirilo, znala sam da ipak nije gladan.

Plač nakon podoja

Plač nakon podoja je najčešće znak da dijete želi još sisati. Dakle, ne da ga vaše mlijeko nije zadovoljilo nego želi baš sisati.  Novorođenčad ima izrazito jak nagon za sisanjem. Više o tome u tekstu Kako nastaje mlijeko i Zašto beba plače kad nije na rukama.

Želja za stalnim dodirom i nošenjem

Bebe imaju potrebu za dodirom i nošenjem. To je fiziološka potreba jednako kao potreba za hranom i piškenjem i kakanjem. Zašto je to tako čitajte u tekstu Zašto beba plače kad nije na rukama.

Dijete i nakon sisanja prihvaća bočicu

Ovo buni mnoge roditelje. Odluče da će dati bebi bočicu nakon podoja kako bi provjerili je li beba stvarno sita nakon podoja. Ako prihvati bočicu, znači da nije sita, ako ne prihvati, zanči da je sita. No, ovo je krivo! Činjenica da beba prihvaća bočicu i nakon podoja, ne znači da podoj nije bio učinkovit! Nepotrebno nadohranjivanje je izvrstan način za zeznuti si dojenje. Većina beba će prihvatiti bočicu iako je sita. Zašto? Jer iz bočice mlijeko lijepo curi i bebama se to sviđa. Nadalje, mnoge bebe se fizički ne mogu oduprijeti mlazu iz bočice. Pod ne mogu oduprijeti ne mislim da im je to neodoljivo nego mislim na to da beba u biti pati jer ne zna kako zaustaviti mlaz koji samo curi. Više pričitajte u tekstu o hranjenju na bočicu. Kako dodavanje nadohrane bez potrebe može zeznuti fiziologiju dojenja čitajte u tekstu Kako nastaje mlijeko.

Učestalo dojenje po noći i “loše” spavanje

Novorođenčad ne spava onako mi to očekujemo i to je normalno. Duboki san nije fiziološki za bebu, dapače, izlaže je riziku od SIDS-a. Više o tome kako izgleda normalno spavanje beba čitajte u tekstu Spavanje beba: očekivanje vs. stvarnost. O tome zašto su noćni podoji bitni, čitajte u tekstu Zašto se bebe bude noću i zašto je to dobro za njih.

Mama ne može izdojiti mlijeko

Još jedan test kojim majke odluče odgonetnuti imaju li mlijeka je izdajanje. Ako ne izdoje dovoljno (što god to značilo) ili nimalo, to je znak da nemaju mlijeka i da dijete treba nadohranu. Nije! Izdajalica nikad nije učinkovita kao dijete, dijete uvijek izvuče više mlijeka od izdajalice. Također, neke žene ne reagiraju na izdajalicu i nikada ne mogu ništa izdojiti.

 

Kada se ipak zabrinuti? Kada je često sisanje znak problema?

Pročitajte Priču Lukine mame.

Zabrinuti se treba kada:

dijete stalno, ali baš stalno doji. Znači 24 h je na cici i nema trenutaka zadovoljstva bez dojenja. Ovdje ne mislim na dijete koje lijepo doji, ali ne može spavati bez cice u ustima pa kad mu izvadite dojku iz usta, ono plače. To je normalno ponašanje. Također ne mislim na dijete koje doji, a kad završi podoj, želi i dalje biti na vama, želi da ga se nosi. To je isto normalno ponašanje.

Često dojenje samo po sebi nije problem ako dijete uredno puni pelene i ostali parametri gore navedeni su zadovoljeni. Na djetetu koje stalno doji jer je gladno, dok doji, vidi se da se muči i pokušava doći do hrane. Rijetko se vidi i čuje aktivno gutanje. Gladno dijete niti ne puni pelene kako je gore opisano. Znači, kad postoji problem s količinom mlijeka koje dijete unosi, uvijek ima više znakova od kojih je najkonkretniji znak nedovoljan broj pokakanih i popišanih pelena. Također, dojenje koje praktički traje 24 sata, uz loše pelene, je znak da treba potražiti pomoć.

Za kraj

Niti jedno od gore navedenog ponašanja beba (pod podnaslovom Što nisu znakovi gladi) samo za sebe nije znak problema i gladi. No, ukoliko je neko od tih ponašanje vezano uz nedovoljno punjenje pelena ili ako vam je ipak sumnjivo da je dijete gladno, reagirajte, potražite pomoć. Ako vam vaš instinkt govori da nešto nije u redu, također potražite pomoć. Ukoliko niste sigurni dobiva li vaše dijete dovoljno mlijeka, javite mi se.

Također pročitajte vezane tekstove Uspostava dojenja: 15 savjeta kako imati što više mlijeka i Uspostava dojenja: Što ako moje dojeno dijete ne unosi dovoljno mlijeka.

Izvori:

WHO „RELACTATION: A review of experience and recommendations for practice“

Diana Cassar-Uhl. Finding Sufficiency: Breastfeeding With Insufficient Glandular Tissue. Praeclarus Press (November 19, 2014)

Leave a comment