Kako preći s bočice na dojenje?

Hranjenje na bočicu koje liči dojenju

Ukoliko se odlučite ne primjenjivati neke od ovih tehnika hranjenja, već ostati na bočici, onda trebate tehniku hranjenja promijeniti na način da hranjenje na bočicu što više liči dojenju. Evo koraka kako to postići:  

1 Primjenjujte tehniku paced bottle feeding (ritmično hranjenje na bočicu)

Bit ove tehnike je usporiti tok mlijeka na način da je beba što uspravnija, a bočica vodoravna. Za opis vidi tekst Hranjenje na bočicu: Paced bottle feeding.

2 Hranite na bočicu u položaju dojenja

Dok hranite bočicom, držite bebu kao da je dojite u npr položaju kolijevke. Kad dijete napravi pauzu u hranjenju, iskoristite je da ga prebacite na drugu stranu, kao da ga prebacujete na drugu dojku. Na ovaj način se dijete naviknuti na hranjenje i na drugoj strani od one na koju je možda inače naviklo.

3 Koristite dudu bočice s uskom bazom

Bočice koje se prodaju pod reklamom da su „slične dojci“, obično čine više štete nego koristi. Stvar je u tome da dojka kad je djetetu u ustima ne izgleda isto kao dojka kad nije u ustima. Dakle, to što duda bočice liči na dojku u mirovanju, ne znači baš ništa. Široka baza potiče dijete da obuhvati ustima samo onaj uski vrh, a za dojenje želimo dijete naučiti da što jače otvori usta i obuhvati što više dojke. Uska baza omogućuje bebi obuhvaćanje cijele dude ustima, sve do plastike. Želimo da beba ima što više dude u ustima kao što bi imala puna usta dojke.