Kako preći s bočice na dojenje?

DISCLAIMER: Tekst nije namijenjeni vršenju pritiska na majke koje hrane dijete na bočicu i zadovoljne su time, nitko ne kaže da se morate prebaciti s bočice i dojiti, sve je ok! Također, znam da neke majke hrane na bočicu, nisu zadovoljne time, ali imaju neki razlog zašto NE MOGU dojiti – tekst nije namijenjen niti da se njih ponižava ili da se osjećaju loše.

Postoji 5 osnovnih koraka koji vas vode prema izbacivanju bočice i prelasku na dojenje. Osnovno je da se ništa ne radi naglo (pogotovo se adaptirano mlijeko ne smije izbacivati naglo!) i da nema brzih riješenja koja donose promjene u jednom ili par dana. Čeka vas posao za koji treba volja, trud i upornost. On jest zahtjevan ali nije nemoguć!

Je li kasno?

Ako se pitate je li za vas i vaše dijete kasno jer je dijete već neko vrijeme na bočici, znajte da trebate pokušati ma koliko god dijete bilo staro (par dana, tjedana ili više mjeseci). Bebe zadržavaju reflekse potrebne za dojenje duže nego se obično misli. Ako ste makar i naslutili da bi dijete možda htjelo dojiti, a vi imate volju, pokušajte! Samo sisanje sa 3-4 mjeseca prestaje biti refleksno i postaje voljna aktivnost. Zato će kod beba starijih od ove dobi biti potrebno puno strpljenja kako bi prihvatile dojku i nema garancija da će je ikad prihvatiti. No to ne znači da ne trebate pokušati. Kod beba mlađih od 3 do 4 mjeseca prebacivanje na dojku ide lakše. Kako biste znali je li vašoj bebi sisanje još refleks, stavite joj nježno prst u usta. Ako odmah počne sisati, to je refleks. Ako ne, znači da nema više tog refleksa (kao kad sebi stavite prst u usta, ne počnete automatski sisati već samo ako tako tako odlučite).

Osnovni koraci za prelazak s bočice na dojku su:

 1. Nastaviti davati adaptirano mlijeko, ali ne na bočicu već drugom metodom ili nastaviti davati adaptirano na bočicu, ali promijeniti tehniku hranjenja na bočicu
 2. Činiti dojku mjestom ugode i nenametljivo nuditi podoj
 3. Na početku dojenje činiti sličnijim hranjenju na bočicu
 4. Povećanje količine mlijeka u dojkama
 5. Prelazak na dojenje

Koraci se rade paralelno tj. sve korake primjenjujete istovremeno.

Ono što svakako treba imati na umu je:

 • Da se adaptirano mlijeko NIKAD ne ukida naglo!!
 • da će proces ići polako i da će trebati strpljenja
 • da se ništa ne radi na silu, npr. siliti dijete na dojku.
 • Da se ne morate pobožno držati svih koraka opisanih u tekstovima već isprobavajte i vidite što vama i djetetu paše.
 • da nema 100%tne garancije da ćete uspjeti
 • ako i ne uspijete potpuno izbaciti bočicu, nego od 100%tne prehrane adaptiranim na bočicu dođete na kombiniranje bočice i dojenja, i to je OGROMAN uspjeh i isplati se
 • da dosta toga ovisi o startnoj poziciji u kojoj jeste – ako je dijete 100% na adaptiranom putem bočice, imate ćete više posla nego ako dijete kombinira dojenje i adaptirano na bočicu ili pak ako na bočicu pije vaše izdojeno mlijeko (u zadnjem slučaju ne morate uopće raditi na povećanju količine mlijeka)

Pa krenimo redom.