Kako preći s bočice na dojenje?

A) Nastavak davanja adaptiranog mlijeka, ali ne na bočicu već drugom metodom ili nastak davanja adaptiranog na bočicu, ali promijena tehnike hranjenja na bočicu

Neko vrijeme ćete svakako morati bebi i dalje davati adaptirano mlijeko jer se ono nikad ne ukida naglo. Adaptirano mlijeko se ne mora bebi davati na bočicu već postoje tzv. alternativne metode hranjenja (alternativne bočici). One uključuju hranjenje sondom na prst, hranjenje na špricu, žlicu ili čašicu. Primjenjuju se ovisno o dobi djeteta te izboru roditelja.

Ovo se odnosi i ako bočicom dajete svoje izdojeno mlijeko. Jer za dojenje nije problem ono što je u bočici već bočica sama.

Zašto je poželjno maknuti bočicu iz igre i kako to učiniti?

Jer ona daje brzi tok mlijeka koji bebama paše i zbog kojeg počnu preferirati bočicu nad dojkom. Drugim riječima, mlijeko brže curi i bebe to vole. Više o lošim stranama bočice čitajte u tekstu Hranjenje na bočicu: Paced bottle feeding. Ovim alternativnim metodama mlijeko ide sporije, sličnije hranjenju na dojku. Druga bitna stvar je da micanjem bočice beba uči da bočica nije jedini moguć izvor hrane.

Ovako izgleda hranjenje na prst sondom:

Slika 1. Hranjenje na prst

Ovako izgleda hranjenje bebe na čašicu (i novorođenčad to može!):

Slika 2. Hranjenje na čašicu

U Priručniku o dojenju novorođenčadi imate detaljnije opise ovih načina hranjenja.

Hranjenje na špricu ili žličicu su prikladnija za novorođenčad u prvim danima života koja još unosi male količine mlijeka.

Ove tehnike hranjenja se uče i vjerojatno ćete neko vrijeme nastaviti koristiti bočicu dok učite ove tehnike, to je u redu.