Zašto niste uspjeli s dojenjem? I. dio

dojenje

Možda vas to muči i pitate se.

 Jedan od razloga je zato što niste imali ovo na slici gore.
Tj. pandan toga.
 
A što je to na slici? Autobus kojeg je napravio moj sin. Ovo crno naprijed predstavlja volan, a kotačići od tog naprijed su papučice kočnice i gasa. (inače, to crno je ono što se zakači na kolica da se veće dijete može voziti na tome dok se malo vozi u kolicima)
 
Što želim reći? Moj sin je često u autu (kolko i većina druge djece). Gleda tatu kako vozi. Vidi da ruke idu na volan, noge na papučice. Nije mu to nitko objašnjavao. Sad to oponaša u igri. Sto puta ulazi i izlazi iz tog busa, vozi, koči… Kad jednog dana dođe u autoškolu, znat će da se u auto ulazi kroz vrata, da se sjedne, gdje idu ruke, gdje noge… Uvježbao je to kroz igru, vidio bezbroj puta. Nije ni svjestan da to uči i da to zna. Nismo ni mi svjesni da smo ga to naučili. Naravno, i cure na isti način uče voziti.
 
Da male curice vide mame/sestre/tetke/susjede/druge žene kako doje, one bi to pasivno učile. Znale bi gdje šta ide bez da im itko objasni, znale bi jel se dojke izmjenjuju il je dijete dugo na jednoj cici, znale bi da postoje kompresije, da su koštice dunje lijek za bolne bradavice, da postoji više položaja od ona 4 na slikama u rodilištu, znale bi da postoji ručno izdajanje, znale bi neke tips and tricks kako se snaći s npr. jako velikim grudima i malom bebom… Oponašale bi to u igri s lutkama, donekle izvježbale. Ne bi ni bile svjesne da su to učile i da znaju. Kad rode, ipak bi im trebala pomoć iskusnih (kao što će im trebati i autoškola i instruktor prije nego baš nauče voziti).
 
Mi curke to nemamo s dojenjem. Nemamo gdje pasivno steći znanja o vještini dojenja. Jer ne živimo više u velikim zajednicama i jer se generalno malo doji, a i kad se doji, ne doji se u javnosti. I ta podloga jako fali.
Jer kad rodite, manjak tog pasivnog znanja je jedan od faktora koji dovodi do toga da ne da krećete od nule nego krećete od minus 100.
Slični tekstovi: