Za sve nas koje smo rodile u 21. stoljeću

Baš razmišljam kako je moja generacija žena (80 i neko godište) u nezavidnom položaju što se dojenja tiče.

U generaciji naših (pra)baka sve žene su dojile i kad bi žena rodila, imala bi oko sebe 5 drugih žena koje isto doje, babicu koja je tata-mata za dojenje. Kad nešto krene krivo, bebu podoji tipa sestrična par puta, to je bilo normalno. I tako bi se zajedničkim snagama uspostavilo dojenje. Alternative nije ni bilo.

U generaciji naših mama kad dojenje nije išlo, nitko se nije uzrujavao. “Nemaš mlijeka”, daj bocu i bok.

Danas dojenje doživljava comeback (na svu sreću!) i žena kad rodi je svjesna da je dojenje bitno i zna da treba dojiti. No to je uglavnom sva “pomoć” koju dobije od društva-pritisak da mora dojiti. A gdje su žene oko nje koje joj pokazuju, pomažu, podoje dijete po potrebi? Nema ih.

I tako žena pokušava i ako ne ide, odustaje (šta će drugo, mora nekako nahraniti dijete), stvori negativan stav prema dojenju, uvjerena da je problem u njoj i da ona nije za dojenje te da je dojenje užasno i ženomrzačko kao takvo. Iduću djecu ni ne pokušava dojiti. Dobije i potvrdu okoline koja je “tješi” govoreći da je bočica ista i nek se ne sekira. Pa ni ona sama nije dojena i šta joj fali.

No ipak, brojke govore da sve više žena doji. Zato se nadam da će budućim generacijama biti lakše. Jer će imati nas koje smo bile u tom nekom dojilačkom limbu i svašta smo prošle. Nismo dojile, djelomično smo dojile, isključivo smo dojile, izdajale smo se, you name it. Također, sve je više profesionalaca koje zanima dojenje i bit će sve više tata-mata za dojenje kao s početka priče.

I tako će svijet opet postati mjesto gdje je dojenje normalan prizor, gdje se uopće ne postavlja pitanje kako nahraniti bebu i gdje svaka žena ima oko sebe potporu drugih žena i profesionalaca.

Nisu to jedini preduvjeti za dojenje, potpora i profesionalci, tu je recimo i utjecaj industrije adaptiranog mlijeka koja itekako sabotira namjere žena da doje, ali to je za odvojenu priču.

Tako da, drage mame, što god sad radile glede dojenja, dobro radite. Zapravo ste pioniri koji utabavaju put budućim generacijama kojima će zbog vas biti lakše.