Usporedba ručne i dvostruke električne izdajalice

dojenje

U ovom tekstu usporedjujem kruske i jabuke, ali lakse mi je pisati o oba proizvoda istovremeno. Mislim da ima korisnih informacija o oba proizvoda. Da se razumijemo, ovo nije sponzorirani tekst niti pokusaj ocrnjivanja ili hvale proizvoda. Meni su zapravo oba proizvoda vrhunska iako je u tekstu ocita veca naklonost rucnoj izdajalici.

Dodatne informacije o tome kako izabrati izdajalicu i kako izvuci maksimum iz rucne izdajalice mozete pronaci u zasebnim tekstovima na blogu.

Evo usporedbe:

Elektricna dvostruka izdajalica Rucna
Nefizioloski polozaj potreban za uspjesno izdajanje (treba se blago nagnuti naprijed, a ako se naslonite, mlijeko curi van posudica) Moguce je nasloniti se pri sjedenju
Nemogucnost kretanja (postoje baterije, ali meni je to rezultiralo neuspjesnim izdajanjem, detaljnije objasnjeno u tekstu dolje) Moguce je hodati, saginjati se itd
Obje ruke zauzete (postoji grudnjak, isto rezultiralo neuspjehom, detalji u tekstu) Jedna ruka slobodna
Dosta pumpanja u prazno Nema pumpanja u prazno, „lovim“ mlazeve i izdajam naizmjence lijevu pa desnu dojku (vidi tekst Kako izvući maksimum iz ručne izdajalice za detalje)
Pasivnost i dosada Zanimljivije jer „lovim“ mlazeve plus mogu hodati, naginjati se, koristiti drugu ruku za druge poslove (ja recimo kuham rucak dok se izdajam)
Dojka je u dodiru s tvrdom plastikom Dojka je u dodiru s udobnim gumenim jastucicem
Servis i podrska specijaliziranog ducana u Zagrebu, djelatnici su izuzetno pristupacni. Izdajalicu je moguce i testirati u ducanu ukoliko sumnjate da ne radi dobar vakuum. Ne znam gdje je servis za konkretno izdajalicu koju sam ja imala
Dostupna samo u specijaliziranim ducanima Dostupna u npr DM-u
Cijena oko 1500 kn Cijena oko 400 kn
Zbog puno dijelova kompliciranija za sastavljanje i rastavljanje sto komplicira sterilizaciju i odrzavanje Jednostavnog dizajna, s malo dijelova
Nezgrapnija za nosenje na putu Kompaktna, zauzima malo mjesta, moze se nositi u torbici
Jednostavnost primjene (sjednem, prikopcam se i pustim da izdajalica obavi posao), Da bi se dobio dobar rezultat, potrebno je iskustvo, eksperimentiranje, grudi moraju biti vec naviknute na izdajanje i otporne na jaci vakuum
Po meni bolja na pocetku dok se uspostavlja zaliha mlijeka i dok je mama jos neiskusna, osjetljivih grudi Po meni bolja od elektricne za iskusnije mame, kad je ponuda vec uspostavljena
Njeznija prema bradavicama Grublja prema bradavicama

Takodjer, dosta bitno, kod elektricne izdajalice sam 2 mjeseca nakon koristenja morala zamijeniti sve dijelove (osim motora, naravno), a kod rucne nisam. 2 mjeseca je zapravo puno, ne znam koliko druge el.izdajalice izdrze, sudeci po forumima ne duze, prije krace. Mala napomena – pri kupnji el. izdajalice se dobije garancija, ali ona se odnosi samo na motor, ostali dijelovi su potrosna roba. To je vjerojatno i logicno, ali mene je ipak nenadani trosak od 300tinjak kuna iznenadio.

Zasto preferiram rucnu izdajalicu (nadopuna tablici):

1) Brzina izdajanja i jacina vakuuma

Izdajanje s elektricnom izdajalicom je trajalo po sat vremena bez obzira na odabranu jacinu vakuuma. Mozda to i nije bilo zbog izdajalice, vec zbog mojih grudi, ne znam. Sat vremena po izdajanju je znacilo 6 do 8 sati dnevno. Sa rucnom, izdajanje mi traje 30 min.

Nadalje, koliko god bih se izdajala s elektricnom, uvijek sam imala osjecaj da bih mogla izdojiti jos, ostajao je osjecaj punih grudi. Trebao mi je bolji vakuum.

Pocela sam eksperimentirati s rucnom izdajalicom i odmah mi se svidjelo sto rucna izdajalica radi vakuum jaci i od najjaceg vakuuma elektricne.  Izdajala bih se prvo elektricnom pa zavrsavala rucnom. To nije donijelo korist u smislu skracivanja izdajanja. Onda sam pokusala obrnuto, to je vec bilo bolje. Na kraju sam zakljucila da ionako vecinu mlijeka izvucem s rucnom i odlucila odbaciti elektricnu.

2) Polozaj ledja i ruku

Osim sto je bilo vremenski zahtjevno, izdajanje s elektricnom izdajalicom nije bilo ni preudobno. Sjedila sam u neprirodnom polozaju blago nagnuta naprijed. Ako bih se naslonila ili samo uspravila, mlijeko bi curilo van. Obje ruke su mi bile zauzete drzeci izdajalicu. Izdajanje je bilo potpuno bezbolno za bradavice no bolno za ledja i ruke.

Velika prednost rucne izdajalice je sto ona omogucuje prirodan polozaj tijela. Moguce je normalno sjediti, nasloniti se. Sad cak i hodam, saginjem se, mogu pomaziti dijete koje lezi u kreveticu, cak mogu i jesti za vrijeme izdajanja (nije najljepsi prizor za stolom, ali eto).

3) Zanimljivije je

Sjedenje u kutu kauca i to nagnuta prema naprijed me pocelo deprimirati. Jednostavno, bilo mi je dosadno. Pocela sam mrziti i izdajalicu i spomenuti kut kauca u kojem sam sjedila. Pokusala sam s grudnjakom koji se dobije uz elektricnu izdajalicu, ima otvore za falange, a cija je svrha oslobadjanje ruku, no nikako nisam mogla namjestiti izdajalicu tako da mi bradavice budu u ispravnom polozaju (u sredini). Stavila sam i baterije u izdajalicu i s grudnjakom i baterijama sam pokusala hodati. I dalje sam morala biti blago nagnuta naprijed, cim bih hodala u normalnom polozaju, mlijeko bi mi pocelo curiti. Takodjer, baterije su se jako brzo trosile, mislim da su izdrzale svega par izdajanja. Sve u svemu, opcija grudnjaka i baterija se u mom slucaju nije pokazala prakticnom. Mogla sam se dici i prosetati tokom izdajanja, ali nije mi to puno znacilo.

4) Mobilnost tokom izdajanja

Kako sam osobodjena zica i cijevcica, puno mi je lakse naglo prekinuti izdajanje ako npr netko zvoni na vratima i moram na brzinu maknuti izdajalicu i obuci se. S elektricnom je to nezgodno jer prvo moram odloziti posudice u koje curi mlijeko, paziti da se ono ne prolije i osloboditi se zica u koje bih se redovito zaplela.

Ne mogu ni zamisliti izdajanje elektricnom izdajalicom na npr izletu. Nedavno smo suprug i ja isli na jednodnevni izlet. Izdajala sam se u autu na parkingu, muz je cuvao strazu. Da je netko naisao, mogla sam u sekundi maknuti izdajalicu i pokriti se. Takodjer, bilo mi je lako nositi izdajalicu u torbi jer je kompaktna i mala.