Koju izdajalicu izabrati?

isključivo izdajanje

Sto se tice izbora izdajalice, evo prvo malo sto znanost kaze. Veliki Cohrane review iz 2015 (referenca dostupna na kraju teksta) zakljucuje da nema velike razlike da li koristite rucnu izdajalicu, elektricnu ili se rucno izdajate sto se tice kolicine i kvalitete mlijeka.

Isti review takodjer kaze da je zadovoljstvo majke metodom bitan faktor pri odluci kako cete se izdajati. To mogu itekako potvrditi. Dzaba vam jako efikasna izdajalica ako vam se cijeli proces izdajanja zamjeri, dosadno vam je, umanjuje vam kvalitetu zivota itd..

Ja sam na pocetku (prvih 6 tj) koristila elektricnu izdajalicu, onda sam presla na rucnu i zatim odnedavno opet na elektricnu. Mislim da je na pocetku dok se tek uspostavlja zaliha mlijeka bolja elektricna, a poslije rucna, barem je meni tako bilo. Ne znam sto je najbolje za zene koje su dojile pa prelaze na iskljucivo izdajanje jer recimo rade.

Rucnu izdajalicu mnoge mame krivo koriste i mislim da su zato nepopularne za dugorocno izdajanje. Kada se ispravno koristi, izdajanje je s njom brze od elektricne, barem meni, na forumima neke mame to potvrdjuju. O prednostima i manama rucne i elektricne izdajalice te o tome kako iskoristiti maksimum iz rucne, vise u tekstovima ovdje i ovdje.

U ovom tekstu pruzam samo uvod u svijet izdajalica, tj ono sto je meni poznato.

Elektricna i rucna izdajalica

Dakle, to je glavna podjela.

  • Elektricna

Kako funkcionira: Ovo sto lici na trubice se stavi na dojke, rukama se drze falange (ovo sto se nastavlja na trubice) i to je to, ukljucite motor i on radi za vas.

Na pocetku radi u let-down mode-u, znaci brzo i blago pumpa, svrha toga je potaknuti let-down. Onda prelazi na masazu, to je mode u kojem se trebate izdajati. Jacina vakuuma se moze pojacavati. Ja uvijek krenem s najmanjom jacinom i onda nakom minutu-dvije pojacam, znam koja mi je gornja granica ugode.

Izdajanje ne smije biti bolno. Nemojte pojacavati vakuum tako da vas boli, jedino sto cete tako postici su bolne bradavice koje ce vam itekako otezati zivot.

Ako vas izdajanje boli, dakle, provjerite da li ste stavili prejaki vakuum. Takodjer, moguce je da su vam ovi nastavci koji idu na grudi premali.

Nezgodno kod elektricnih izdajalice je to sto pri izdajanju morate biti blago nagnuti naprijed i rukama morate drzati ove nastavke u koje idu grudi. Polozaj je meni barem malo neugodan, pogotovo ako se izdajate puno puta dnevno. Ovo se moze izbjeci kupnjom ili izradom grudnjaka za izdajanje. Meni taj grudnjak nije koristio.

Ja sada dvostruku elektricnu koristim kao jednostruku (moja izdajalica ima tu opciju, pretpostavljam da i druge marke imaju) jer mi je jedna ruka slobodna a primjetila sam da mi je vakuum tako jaci pa jednako vremena provedem kao s dvostrukom.

Kod dugotrajnog koristenja izdajalice, nakon nekog vremena bit ce potrebno zamijeniti neke dijelove. Na americkim forumima sam primjetila da neke mame mijenjaju dijelove na tjednoj bazi. Ako primjetite da vam je odjednom pala proizvodnja, zamijenite dijelove koji se mogu istrositi. Na zalost, garancija koju dobijete pri kupnji ne vrijedi za te zamjenjive dijelove vec samo za motor. Meni je ta zamjena bila potrebna nakon 2 mjeseca. Kod rucne mi nije uopce trebala zamjena ikakvih dijelova. Ali, mislim da je 2 mjeseca dugo, ne vjerujem da su druge marke izdajalica bolje po tom pitanju.

Elektricne izdajalice mogu biti i jednostruke.

  • Rucna izdajalica

Kako funkcionira: Jednom rukom se drzi bocica, drugom se pumpa. Za detalje vidjeti tekst Kako izvuci maksimum iz rucne izdajalice.

Puno tekstova i foruma koje sam procitala o iskljucivom izdajanju tvrde da je elektricna izdajalica imperativ u slucaju dugotrajnog izdajanja u odnosu na rucnu. Ja u vec linkanimj tekstovima  dosta pisem o tome da mi je u nekom razdoblju bila bolja elektricna, a u nekom rucna. Procitajte sve pa odlucite sami.

Izbor tipa izdajalice (elektricna ili rucna, jednostruka ili dvostruka) je bitnija od izbora marke. Bitno je i ima li rezervnih dijelova za nabaviti, da li ima puno dijelova koji se moraju cistiti itd.

Proucite moje tekstove pa odaberite sto je najbolje za vas.

Eto, to bi bio uvod u svijet izdajalica vidjen kroz moje oci (i grudi 🙂

Reference

  1. Becker GE, Smith HA, Cooney F. Methods of milk expression for lactating women. Cochrane Database of Systematic Reviews 2015, Issue 2. Art. No.: CD006170. DOI: 10.1002/14651858.CD006170.pub4.