Koliko se često trebam izdajati?

Ovo je podatak koji se najcesce navodi na internetu: da bismo navukle odredjenu kolicinu mlijeka, potrebno je oponasati dojenje. Zato je izdajanje svaka 3 sata, tj 8 puta dnevno, nesto cemu teoretski treba teziti. Cak je pozeljno i 10. Navodno je tim ritmom potrebno nastaviti 8 do 12 tjedana da bi se dosegnuta razina mlijeka odrzala. Nakon tog vremena, moguce je smanjiti broj dnevnih izdajanja uz zadrzavanje postojece kolicine mlijeka. To bi izgledalo otprilike ovako:

raspored-izdajanja-lactonline
Ova slika je kopirana s Facebook grupe “Exclusive pumping moms”.

Ako je nekom lakse ovako, slika kaze:
Prva 3 mjeseca djetetova zivota, izdajanje 8 puta dnevno (u 6, 9, 12, 15, 18, 21 h, ponoc i 3 ujutro).
Treci i cetvrti mjesec, 7 izdajanja dnevno ( u 6, 9, 12, 15, 18, 22 h, 2 ujutro).
Peti i sesti mjesec, 6 izdajanja dnevno (u 7, 10, 14, 18, 22 h i 2 ujutro).
Sedmi i osmi mjesec, 5 izdajanja (u 6, 10, 14, 19, 22:30 h).
Deveti mjesec, 4 izdajanja (u 6, 11, 16, 21 h).
Deseti mjesec,  3 izdajanja (u 6, 13, 21 h).
Jedanaesti mjesec, 2 izdajanja (u 7, 19 h).
Dvanaesti mjesec, 1 izdajanje dnevno (u 6 h). 

Sudeci prema forumima, ovaj raspored je vrlo ucinkovit i dosta mama na ovaj nacin porizvede toliko mlijeka da moraju kupovati nove zamrzivace za spremanje zaliha. Americke mame doniraju i po 150 l mlijeka ovako se izdajajuci. Ja se nisam uspjela ovoliko izdajati, zapravo nisam ni pokusavala.

Po meni izdajanje svaka 3 sata 3 mjeseca ozbiljno narusava kvalitetu zivota.  Da mi je dijete zivotno ugrozeno, naravno da bih se pokusala ovako izdajati. No hvala Bogu nije pa nisam.

Kad sam prvi put citala o izdajanju i vidjela ovaj raspored, pala sam u depresiju i skoro odustala od izdajanja. Osobno mi je ok prve tjedne ili mjesec djetetova zivota posvetiti ovoliko vremena izdajanju jer je npr muz uzeo godisnji i moze pomoci, ali poslije… Nemam pojma kako bih uskladila toliko izdajanje s brigom o djetetu, kuhanjem rucka, pospremanjem stana, odmaranjem, spavanjem, idenjem na kavu i sl. Da ne bude zabune, moj muz se bavi i kuhanjem i pospremanjem, ali svejedno mi je ovaj raspored too much.

Na americkim forumima i Facebook grupama, dosta mama prati taj raspored i one su tzv.extreme pumpers tj izdajaju ooogromne kolicine mlijeka i cijeli zivot im je podredjen izdajanju. Kao sto sam vec napisala, jedna od tih mama je donirala 150 litara mlijeka. To joj je bio visak, za svoje dijete ima jos barem toliko. I nije jedina.

Neke mame s tih foruma i grupa su super organizirane i cini se da se stignu i ovoliko izdajati i imati normalan zivot. Respect! Ja nisam jedna od tih. Neke su manje organizirane, ali se trude i trude oko izdajanja, uporne su, ali im pati sav ostali zivot. Ja nisam ni jedna od tih. Neke pokusaju ambiciozno, ne ide im pa odustanu od izdajanja. Bome nisam ni jedna od tih. Volim se nazivati zlatnom sredinom.

Dakle, gore navedeni raspored je ucinkovit i ako zelite abnormalne kolicine mlijeka za koje morate kupovati dodatni zamrzivac, onda se izdajajte tako. Ovo ni ne pisem sarkasticno, ako nekom stvarno treba toliko mlijeka, go for it. Iskreno, meni se to nije dalo jer sam htjela imati i kvalitetu zivota.

Moj raspored izgleda otprilike ovako:

6 izdajanja dnevno – prvih 6 tjedana (kolicina mlijeka se povecavala dok nije dosegla maksimum 900-1000 ml dnevno)
5 izdajanja dnevno -od 6.tjedna do 3.mjeseca (oko 900 ml dnevno)
4 izdajanja dnevno – 3.mjesec (oko 900 ml dnevno)
3 izdajanja dnevno – 4., 5., 6. mjesec (oko 900 ml dnevno)
izdajanje nekad 3, nekad 2 puta dnevno i to nikad skroz do kraja (polako smanjivanje izdajanja) – 7.mjesec (kolicina varira ovisno o tome koliko vremena i zivaca imam 350-700 ml dnevno).

Dijete mi sad ima 7 mjeseci, vidjet cemo kako cu dalje.

Dakle, ja nikad nisam uspjela dostici famoznu brojku od 8 izdajanja. Stvarno sam se trudila, ali nikako se nisam mogla organizirati. Takodjer, oko 3 ujutro bih uvijek odabrala spavanje umjesto izdajanja.

I puno sam prije pocela smanjivati broj dnevnih izdajanja.

I uz takav raspored, dijete mi je do negdje kraja 5.mjeseca dobivalo samo moje mlijeko sto mislim da je super uspjeh. No, uz takav raspored nisam nikad imala zalihe. U zargonu americkih mama izdajalica, ja sam “barely enougher” – mama koja uvijek plese na rubu davanja adaptiranog mlijeka. Extreme pumpericama je to neprihvatljivo.

No, postoji cijeli spektar mogucnosti izmedju mene, barely enougherice, i njih, extreme pumperica. Svatko treba iskombinirati svoj raspored i prilagoditi ga sebi.

Jos jedan razlog zasto nisam patila na velike kolicine mlijeka je taj sto ne cijenim odmrznuto mlijeko. Primjetila sam na forumima da djeca znaju odbijati odmrznuto mlijeko. Cesto je to poslijedica visoke aktivnosti lipaze u mlijeku. Smatrala sam da ja imam visoku aktivnost lipaze jer cim mi mlijeko duze stoji u frizideru (duze od 48 sati), bilo bi neprivlacne boje, okusa i mirisa (a nije pokvareno). Mozda bi dijete to i prihvatilo, ali nisam se mogla natjerati to mu dati pored svjeze izdojenog mlijeka. Zato sam mlijeko koje stoji duze od 48 sati bacala, a ne zamrzavala pa nemam zaliha. Zato i jesam uvijek bila barely enougher, iako sam izdajala 900 ml a dijete jelo oko 700 ml, jer sam dosta bacala. Steta da svjeze mlijeko nisam donirala.

Na mami je odluka da li ce imati zalihe smrznutog mlijeka, da li ce njeno dijete piti samo majcino mlijeko ili ce kombinirati adaptirano i svoje. Ne morate se slijepo drzati preporuka s interneta i odustajati ako ih se ne mozete pridrzavati.

Izdajanje nije lako, i mislim da je sasvim ok biti “barely enougher” tj ne gristi se ako dijete ponekad popije adaptirano mlijeko. Takodjer, sasvim je ok biti extreme pumperica. Bitno je da izbor postoji.

Majcino mlijeko je najbolja hrana za dijete, no djetetu je prije svega potrebna zadovoljna, sretna i koliko toliko odmorna mama. Ako se odlucite manje izdajati zato da biste vise vremena proveli odmarajuci se, iduci na kavu, u teretanu, sto god, to je u redu. I dalje ste dobra majka. I necete ostati bez mlijeka.

Ako ste barely enougher, to nije razlog za odustajanje. Ne isplati se odbaciti vecinom uspjesno izdajanje radi par popijenih doza adaptiranog. Nisam radila statistiku, ali procjenjujem da je kod mene, ukupno od rodjenja do sad, 85% hranjenja bilo mojim mlijekom, 15% adaptiranim. To mi je puuuno bolje od 100% adaptirano.

Dakle, u redu je imati ambiciozne ciljeve, ali nemojte odustati ako ih ne dostignete, postoji i zlatna sredina.