Koliko dugo traje pojedino izdajanje?

U vise manje svim tekstovima o izdajanju stoji da bi pojedino izdajanje bi trebalo trajati 15 do 20 min. Mozda to i je neki prosjek kod vecine zena, ali ne mora vrijediti za sve. Ako i nakon 20 minuta imate osjecaj da mlijeka jos ima, slobodno nastavite izdajanje. Nema univerzalne brojke koja vrijedi za sve zene.

Takodjer i kod iste zene izdajanje ne traje uvijek jednako. Meni je za istu kolicinu mlijeka nekad potrebno 15 min, nekad 30, a nekad sat. To ovisi o tome koliko je vremena proslo izmedju 2 izdajanja, stresu, okolini, eventualnim prekidanjima od strane okoline. Prema mom iskustvu, ovisi i o koncentraciji. Ako sam fokusirana na izdajanje, stvar ide brze. Ako sam dekoncentrirana, pokusavam multitaskati, izdajanje mi traje duze.

Meni je rucna izdajalica smanjila trajanje pojedinog izdajanja sa sat na pola sata. O tome vise u tekstovima o izdajalicama.

Moje iskustvo je da izdajanje treba trajati dok god mozete potaknuti let-down. Ako i nakon 20 min i dalje mozete potaknuti let-down, nastavite s izdajanjem. Ako nakon 20 minuta cijedite samo preostale kapi, mozete prestati.

Osobno se najbrze izdojim u kupaoni bez distrakcija sa strane. Stojim pred ogledalom i rucnom izdajalicom „lovim mlazeve“ tj pratim let dow i naizmjence izdajam jednu pa drugu dojku. Znaci, prvo malo pumpam jednu stranu cisto da pokrenem let down. Onda osjetim navalu mlijeka u obje dojke.

 

Izdajanje do kraja

Ovo je cest savjet na internetu. „Izojite se svaki put do kraja i onda jos 5-10 min pumpajte u prazno“ da bi povecali produkciju. Neki cak pisu „nakon zadnje izdojene kapi, jos pumpajte“. OK, shvacam logiku, tijelo ce vidjeti da treba proizvesti jos mlijeka. To je oponasanje djetetova sisanja kada ono navlaci mlijeko.

Ali kako uloviti „zadnju kap“? Ja se nikad, ali bas ni jednom, nisam uspjela izdojiti „do kraja“. Uvijek bi isle barem kapi ili mali mlazovi, i sat i pol nakon pocetka izdajanja. Prvo sam mislila da je to zato se neuspjesno izdajam ili nesto radim krivo, ali onda sam shvatila da nije tako. Ako proizvedem litru mlijeka dnevno, ocito ne radim nista krivo. Zakljucila sam da se trebam izdajati dok god idu veliki mlazevi plus nastaviti jos nekih 10ak min „cijediti“ pojedine kapi ili male mlazeve a ne cekati Godota i „zadnju kap“. I to se pokazalo ucinkovito.

Leave a comment