Česte predrasude o isključivom izdajanju

Ima ih puno, sada mi padaju napamet ove 3:

1) Izdajanje je naporno i iscrpljujuce

Na pocetku, da, ali brzo postane lakse.  Prvi tjedni dok traje uspostava razine mlijeka su zaista naporni i izdajanje ne ostavlja previse mjesta za ostale aktivnosti. No, kada uspostavite razinu mlijeka s kojom ste zadovoljni, moguce je postepeno smanjivati broj izdajanja dnevno uz zadrzavanje kolicine mlijeka. Meni je postalo puno lakse nakon 6 tjedana. Ja sam relativno brzo dosla na 3 izdajanja dnevno. Izdajanje mi zaista ne predstavlja problem u zivotu i ne oduzima toliko vremena. Nemam osjecaj patnje, ne mrzim izdajalicu kad je vidim, nije mi narusena kvaliteta zivota.

2) Nemoguce je odrzati proizvodnju mlijeka samo izdajanjem

Ovo je jedna od cestih zabluda vezanih za izdajanje. Proizvodnja mlijeka ovisi jedino i iskljucivo o potraznji. Oblik te potraznje je nebitan. Drugim rijecima, ako mlijeko ide van, ono ce se i stvarati. Znaci, moguce je odrzati proizvodnju samo izdajanjem. Takodjer postoji zabluda da se proizvodnja izdajanjem moze odrzati maksimalno par mjeseci. Proizvodnja mlijeka traje dok god postoji potraznja. Dakle, dok god se izdajate, imat cete mlijeka. Tocka.

3) Izdajanje onemogucuje putovanja, izlete i sl.

Prvih tjedana ovo je istina, ali prvih tjedana djetetova zivota se ionako bas ne putuje. Poslije, kad se smanji broj dnevnih izdajanja, nema razloga ne putovati. Evo nekih mojih iskustava:

Lakse mi se izdajati na putovanju sa rucnom, ali izdajala sam se i sa elektricnom.

Kad je dijete bilo staro 4 mj, putovali smo autom u Prag. Tad sam bila na 3 izdajanja. U putu sam se izdajala na benzinskoj u prostoriji za presvlacenje beba. Vecina benzinskih u Sloveniji i Austriji gdje smo stajali ih je imala (u Hrv nismo stajali pa ne znam). Uglavnom su zakljucane pa treba traziti kljuc i malo su koristene pa su ciste. Primjetila sam da u tim prostorijama nema uticnica pa ako se izdajate  elektricnom, baterije su obavezne.

Na jednodnevnom izletu na moru izdajala sam se na parkingu u autu. Tu mi je rucna opet bila zgodnija jer je kompaktnija, laksa za nosenje i lakse ju je maknuti i pokriti se ako netko nailazi. Na ljetovanju u hotelu koristila sam elektricnu jer sam imala dobre uvjete, udoban kauc, muza da zabavlja dijete dok se ja izdajam.

Pohrana mlijeka na putu

Pohrana mlijeka je isto izvor problema na putovanju. Na jednodnevne izlete nosim onaj frizidercic s pingvinima, mlijeko u njemu moze biti do 24 sata. Moje dijete pije hladno mlijeko, ali ako ga zelite ugrijati, nosite sa sobom termosicu s toplom vodom i posudu (npr loncic) u koji stavite vodu i bocicu unutra. Kad smo isli u Prag, znala sam da u hotelu necu imati frizider, brinulo me kako cu pohranjivati mlijeko. Zato smo kupili mali prijenosni frizider (dakle, ne ono s ledom, nego frizider koji se ukljuci u struju, moze se i u autu ukljuciti). To je bilo bacanje para jer je hladio samo do nekih 15 stupnjeva pa nije omogucavao pohranu mlijeka duze od 24 h. Plus kako smo u hotelu dobili karticu bez koje nema struje u sobi, svaki put kad bi izasli van iz sobe, frizider bi se iskljucio. Dakle, nisam imala pouzdan nacin pohrane mlijeka. Zato sam na putu presla na 4 izdajanja dnevno, dijete bi popilo 4 obroka svjeze izdojenog mlijeka i jedan obrok adaptiranog mlijeka. Nisam uspjela naci neki pametniji nacin, ali bitno je da smo isli u Prag.