Podgrijavanje i ponovno korištenje izdojenog majčinog mlijeka

Tekst je izvorno pisan u rujnu 2016., revidiran je u travnju 2019.

Mora li mlijeko koje se daje djetetu biti toplo?

Ne.

Academy of Breastfeeding Medicine (ABM) protokol dozvoljava da se djetetu daje mlijeko bilo koje temperature. Dakle, netom izvađeno iz frižidera, sobne temperature, zagrijano, sve je ok.

Neka djeca preferiraju određene temperature, nekima je svejedno. Moje dijete podnosi i podgrijano na 37 (na početku sam to radila jer sam mislila da se mora), i mlijeko sobne temperature, i netom izvađeno iz frižidera. Najčešće mu dajem izvađeno iz frižidera i stavljeno na pola minute ili minutu pod mlaz vruće vode. Problema u smislu odbijanja mlijeka, bolova u trbuhu, proljeva itd. nije bilo. Čini mi se da će dijete preferirati ono na sto ga naviknemo.

Moje iskustvo je da je praktičnije naviknuti dijete na hladnije mlijeko. Zašto? Npr. imate mlijeko u frižideru i idete van, bit ćete vani par sati. Ponesete to hladno mlijeko i dijete je gladno za npr. 20 min. Mlijeko se nije stiglo ugrijati. Možete naravno nositi posudicu i toplu vodu u termosici pa bočicu grijati u toploj vodi, ali to komplicira izlazak van. Također, davanje hladnijeg mlijeka olakšava noćno hranjenje kad se naglo dignete iz kreveta da biste nahranili nestrpljivo, uplakano dijete.

Zagrijavanje izdojenog mlijeka

Majčino mlijeko se nikad NE zagrijava na način da mlijeko istresete u npr. lončić i onda tako zagrijavate. Uvijek ga zagrijavajte u bočici.

Najbolje je to učiniti tako da bočicu s mlijekom držite u toploj vodi (maksimalno 40 C) 20 minuta. Znači, imate dublji lončić s podgrijanom vodom i u njega stavite bočicu s majčinim mlijekom.

Nikako se ne preporučuje zagrijavanje u mikrovalnoj pećnici jer se stvaraju „hot spots“ tj. vruća područja. Mlijeko se ne zagrije ravnomjerno već je dio mlijeka hladniji, a dio vreo te postoji mogućnost da se dijete opeče.

Odmrzavanje smrznutog mlijeka je obrađeno u tekstu o smrznutom mlijeku.

Smijem li djetetu ponovno nuditi jednom konzumirano mlijeko?

E sad, i ABM kaže da nema dovoljno radova o ovome. Dakle, čvrste preporuke ne postoje. Zato ABM preporučuje čuvati korišteno mlijeko maksimalno 2 sata i nakon toga ga baciti. Ja osobno se nisam toga držala.

Na forumima postoji veliki strah od ponovnog korištenja mlijeka i uvriježeno je mišljenje da se konzumirano mlijeko nikako ne smije ostaviti za poslije. Sto se tiče adaptiranog mlijeka, ovo je apsolutno istina i tu se držim preporuke proizvođača, a ta je da se konzumirano mlijeko baca.

Sto se tiče majčinog mlijeka, srce me boljelo svaki put kad bih bacila mlijeko.

Moje dijete stvarno jede različite količine mlijeka. Maksimum koji može pojesti je 225 ml, ali neki obroci mu budu i 125 ml. Ima uglavnom 5 obroka. Znaci, trebala bih mu 5 puta dnevno ponuditi po 225 ml mlijeka sto je 1125 ml. Ja toliko svaki dan ne mogu izdojiti. Dakle, ako mu pripremim 225 ml, a on pojede 125 ml, trebala bih baciti 100 ml mlijeka i za idući obrok dati adaptirano mlijeko? To sam i radila neko vrijeme. Užasno je demotivirajuće i skoro me dovelo do odustajanja od izdajanja.

Onda sam se malo bacila na proučavanje Pubmeda, nisam nasla ništa, ali blog Kellymom opisuje nešto korisno. Radi se o neobjavljenom radu studenta koji je kod 6 mama analizirao svježe izdojeno mlijeko 48 h nakon konzumacije i nije našao značajan porast u broju bakterija. Zapravo, jedno mlijeko je imalo porast, ali ta se mama nije držala uputa i mlijeko nije bilo svježe nego odmrznuto.

Dakle, ne želim da se ovo shvati kao preporuka, pogotovo ne mamama s imunokompromitiranom djecom, ali ja ovako radim:

  • Svježe izdojeno mlijeko koje je konzumirano stavim u frižider i ponudim u idućem obroku, maksimalno mi stoji u frižideru 48 sati (48 h prema gore opisanom radu s bloga Kellymom).
  • Ako se ne radi o svježem mlijeku nego mlijeku koje je bilo u frižideru pa je konzumirano, onda ga ne vraćam u frižider nakon konzumacije nego ostavljam vani i nudim u idućem obroku ako je on unutar 4 sata. Sama sam odredila rok od 4 sata.
  • Sa smrznutim mlijekom imam jako ograničeno iskustvo. Njega bih što prije dala djetetu i bacala ostatak, ne bih davala ponovno jednom konzumirano.

Svakako pomirišite mlijeko i okusite ga prije nego ga date djetetu. Ako vam je sumnjivo, nemojte ga davati.

Čitajte i: Koliko dugo izdojeno mlijeko smije stajati na sobnoj temperaturi, u frižideru i zamrzivaču?, U čemu pohraniti izdojeno majčino mlijeko?

Kako to izgleda u (mojoj) praksi?

U praksi mi obrok zna izgledati ovako: Pripremim 200 ml svježe izdojenog mlijeka u bočici. Ono sto dijete ne pojede, ostavim u frižider. Kad dijete ogladni, izvadim to iz frižidera i prvo to dajem djetetu. U odvojenoj bočici dajem drugo svježe izdojeno mlijeko (ako sam se u međuvremenu izdajala) ili adaptirano (ako se nisam izdajala).

Ili kad nisam htjela davati konzumirano mlijeko, onda sam radila ovako: Imam 200 ml mlijeka, pretpostavljam da dijete vjerojatno neće pojesti toliko, ali nisam sigurna. Onda pripremim 2 bočice, u jednu stavim 150 ml, u drugu 50 ml mlijeka. Moj mali uglavnom nema obroke ispod 130 ml. Znaci bacit ću 20 ml, uštedila sam 50 ml, a opet imala sam tih 50 ml u pripremi ako dijete ipak želi još.

Možda sam zakomplicirala i možda mame imaju jednostavnija rješenja (nek napišu blog:)).

Stvaranje zaliha mlijeka vs. davanje prednosti svježe izdojenom mlijeku

Ovako, čini mi se da mnoge mame izdajalice potpadnu pod dojam da moraju stvoriti što veću zalihu smrznutog mlijeka. Tako čim izdoje mlijeko, odmah ga spremaju u vrećice za pohranu, smrzavaju, i stvaraju zalihu u zamrzivaču. Znači, dijete ne hrane svježe izdojenim mlijekom, već odmrznutim mlijekom.

ABM ovo NE preporučuje. Svježe izdojeno mlijeko sadrži najviše protutijela koja mogu biti jako bitna ako je dijete bolesno. Možda vi još ni ne znate da će se dijete razboljeti, ali vaše tijelo zna. Dapače, zna točno koji virus ili bakterija prijeti djetetu i već proizvodi protutijela upravo protiv tog virusa ili bakterije. Zato je šteta to mlijeko, puno protutijela, ne iskoristiti već smrznuti.

Fokus treba biti na to da dijete dobije što više svježeg mlijeka, a ne na stvaranje zalihe u zamrzivaču.

Ja sam uvijek davala prednost svježem mlijeku upravo jer sam smatrala da je bit isključivog izdajanja pokušati se što više približiti dojenju. No, ovakav stav je doveo i do bacanja dosta mlijeka, čitajte više u poglavlju Bacanje mlijeka.

Smije li se bočica s mlijekom mućkati?

Na internetu sam naišla na informaciju da se majčino mlijeko ne smije jako mućkati jer se proteini denaturiraju (raspadaju), ubijaju leukociti i sl. Ovo mi je bio veliki strah na početku. Kad bismo išli u šetnju, nosila bih bočicu u ruci i pazila da se ne mućka, nisam je smjela ostaviti u kolicima da se “trucka”.

Također, kad mlijeko stoji neko vrijeme u bočici, mast se zalijepi na stjenkama. To se može lijepo skinuti protresanjem bočice. Ali kako sam mislila da se protresati ne smije, zagrijavala sam bočicu polako na pari dok se mast nije odlijepila. Ogroman gubitak vremena.

No, daljnjim čitanjem sam došla do informacije da da biste izazvali denaturaciju proteina, morali biste mućkati mlijeko kao npr. centrifuga u vešmašini ili jače. Ovo je zapravo potpuno logično. Zamislite da vam netko kaže da ne smijete trčati s dojkama punim mlijeka jer će vam se proteini u mlijeku denaturirati. Rekli biste koja glupost. E pa i za mlijeko u bočici vrijede isti zakoni. Zato se ja usudim protresti mlijeko da skinem mast sa stjenki i ostaviti bočicu da se trucka u kolicima. Nisam primijetila da mi dijete slabije napreduje zbog toga.

Čitajte i: Koliko dugo izdojeno mlijeko smije stajati na sobnoj temperaturi, u frižideru i zamrzivaču?, U čemu pohraniti izdojeno majčino mlijeko?

Reference:

ABM Clinical Protocol #8:Human Milk Storage Information for Home Usefor Full-Term Infants, Revised 2017. BREASTFEEDING MEDICINE Volume 12, Number 7, 2017 https://abm.memberclicks.net/assets/DOCUMENTS/PROTOCOLS/8-human-milk-storage-protocol-english.pdf

Brusseau R. Bacterial Analysis of Refrigerated Human Milk Following Infant Feeding. May 1998. [ An unpublished senior thesis.] https://kellymom.com/bf/pumpingmoms/milkstorage/reusing-expressedmilk/

The Milk Shaking Controversy http://www.yourbreastfeedingguidebook.com/blog/2015/6/4/the-milk-shaking-controversy

 

Čitajte i: Koliko dugo izdojeno mlijeko smije stajati na sobnoj temperaturi, u frižideru i zamrzivaču?, U čemu pohraniti izdojeno majčino mlijeko?