Trebam li sterilizirati izdajalicu svaki dan?

Ne trebate sterilizirati svaki dan.

NAPOMENA: ovo se odnosi na zdravu, terminsku, neimunokompromitiranu djecu. Ukoliko je dijete imunokompromitirano, nedonosce i sl. obavezno se drzite savjeta o sterilnosti dobivenih u bolnici!!

Academy of breastfeeding medicine (ABM) Protocol, Volume 5, Number 3, 2010. god kaze da prije izdajanja:

  • treba oprati ruke
  • grudi se ne moraju prati (naravno, mogu)
  • izdajalica ne mora biti sterilna vec oprana sapunom i vodom ili u perilici sudja, ne mora biti sterilizirana
  • bocice u koje se izdaja mlijeko trebaju biti oprane sapunom i vodom ili u perilici sudja, ne moraju biti sterilne.

Ako nema sapuna, potrebna je kipuca voda.

Generalno, sto mlijeko inicijalno ima manje bakterija, duze ce trajati. Pod bakterije ovdje mislim na potencijalne patogene s prljavih ruku, izdajalice i bocica.

Ja radim ovako: jednom dnevno operem izdajalice i bocice sa detergentom za sudje ili u masini za sudje, tokom dana nakon svakog koristenja samo isperem sve vrucom vodom i posusim papirnatim rucnikom. Problema nisam imala. Kada sam se vise izdajala pa mi je mlijeko znalo stajati po par dana u frizideru, onda bih to mlijeko ipak stavljala u sterilizirane bocice. Ako mi konzumirano adaptirano mlijeko duze stoji u bocici, onda perem sapunom i vodom.

Ja sam si na pocetku bila postavila previsoke kriterije, sterizirala sam sve stalno. Nakon nekog vremena mi je ovo jako dosadila i shvatila sam da mi oduzima vrijeme koje sam mogla provesti npr spavajuci ako nista drugo. Tako da su me upute ABM-a spasile.

Na forumima sam citala da dosta zena koristi izdajalicu i potom je neispranu stavi u frizider i ponvo koristi i tako cijeli dan. Navode da nije bilo nikakvih problema pri takvoj primjeni. Nisam probala pa ne znam.

Npominjem da je moje dijete terminsko, zdravo i nije imunokompromitirano. Da nije tako, drzala bih se strogih pravila o sterilnosti kojih se drze u bolnicama.