Moja iskustva s dojenjem

Naših 1000 dana dojenja

dojenje

Danas nam je 1000 dana dojenja (2 god i skoro 9 mjeseci)

Dojimo i dalje jer nam je oboma ok. Kratki izvještaj o noćnom dojenju i spavanju: mali sisavac već 4 noći spava u svom krevetu u bratovoj sobi, spavaju krevet do kreveta. Zapravo nisam ništa napravila, ništa od mojih planova se nije ostvarilo kako sam zamišljala nego skroz drugačije i spontano (ključni momenti su nam bili život kod dede i bake nakon potresa te sad nedavni odlazak na more i drugačiji razmještaj ko gdje spava od inače). Za sve koji misle da će im dijete zauvijek biti u krevetu – NEĆE! Doći će i taj dan tj. noć i znate šta, stvarno je SUPER kad dijete napokon prijeđe u svoj krevet. Moj savjet je samo strpljivo i polako, slijediti dijete i eventualno lagano tjerati vodu na svoj mlin, al više kao usmjeravanje, ne nametanje.
EDIT: samo ću dodati da mislim da je 2 god i 9 mjeseci jako mlada dob za samostalno spavanje u krevetu. Tako da očekujem faze kad će opet biti s nama u krevetu koje će se vjerojatno izmjenjivati s fazama spavanja u svom krevetu. To da je dob od skoro 3 god mlada za spavanje u svom krevetu sad mislim nakon svega što sam naučila kroz svoju djecu te čitajuć o evoluciji i tome kako je bilo prije i kako je došlo do toga da mislimo da beba od par dana /tjedana/mjeseci treba spavati sama u krevetu, i ja sam prije mislila kako beba ne treba spavati s roditeljima. (uvijek potreban disclaimer-da, neke bebe mogu spavati same praktički od početka, i ako je vaše dijete takvo, , imate sreće jer imate malog unicorna ).

Priče o mom dojenju i nedojenju: https://www.lactonline.com/iskljucivo-izdajanje-moja-prica/, https://www.lactonline.com/nase-dojenje-kroz-mjesece/, https://www.lactonline.com/pripreme-za-dojenje/, https://www.lactonline.com/napokon-dojenje-dojmovi-o-prvim-mjesecima/

Naših 900 dana dojenja

Danas nam je 900 dana dojenja (iliti 2 godine 5 mjeseci i 18 dana) woohoo . Super mi je dojenje u ovoj dobi, zna biti smiješnih situacija i njegovih smiješnih komentara.
U ovom trenu mi se čini da ću ga pustiti da sam prestane kad bude htio (natural term breastfeeding), no vidjet ćemo. Glavno mi je da mogu otići na par dana i noći, a da ne bude drama. Isprobala sam, mogu.
Nemam osjećaj da me imalo ograničava dojenje u svakodnevnom životu, a primjećujem benefite (mada više ih ne smatram benefitima već normalom i da toga nema, osjećala bih se kao da nešto oduzimam i njemu i sebi). Ti benefiti su:

 1. i dalje odlična metoda uspavljivanja,
 2. smirivanja u slučaju jake uzrujanosti,
 3. bolesti kraće traju (tak mi se čini),
 4. kad ima crijevnu virozu i niš ne jede, ne bojim se gladi i dehidracije,
 5. ak vani zaboravimo vodu, tu je cica, nadalje,
 6. njemu sredstvo oslobađanja napetosti (potres, korona),
 7. a možda i meni jer me natjera da sjednim i opustim se malo.

Možda sam još neš zaboravila. Jedina mana mi je noćno dojenje kojeg i dalje ima, ali manje nego prije pa ajde.
Ono što je meni jako pomoglo da shvatim da je “produženo” dojenje normalno su fejs grupe o takvom dojenju gdje sam gledala slike mama koje doje veću djecu. Kad nešto stalno gledaš, postane ti normalno. A i kao što mi je sa 3 mjeseca bilo normalno dojiti ga, tako mi je i sada. Dojenje se mijenja kako dijete raste, nije da dijete od 2 godine doji jednako često i dugo kao novorođenče. Ono što sam primijetila je da cica više nije prvi zahtjev kad dođe iz vrtića, polako cica gubi primarijat zabave i opuštanja kako dijete raste, jednom će tako zaboraviti na cicu i polako prestati dojiti (op.a kad krene na faks?).

Priče o mom dojenju i nedojenju: https://www.lactonline.com/iskljucivo-izdajanje-moja-prica/, https://www.lactonline.com/nase-dojenje-kroz-mjesece/, https://www.lactonline.com/pripreme-za-dojenje/, https://www.lactonline.com/napokon-dojenje-dojmovi-o-prvim-mjesecima/

Pomoćnik zvan cica

dojenje
Processed with VSCOcam with a7 preset

Evo neki dan hvalila dojenje i kak je super u prehladi pa sam prizvala prehladu (djetetu, ne sebi). Pa sad ležim i služim kao jastuk jer jedino tako hoće spavati, čak i ne doji tolko, al ak se maknem, probudi se. Pa mogu piskarati po netu. Pa piskarat ću o ovome: Čemu sve služi cica?

Cica dobro dođe:

Kod uspavljivanja.
Kod spavanja.
Kod razbuđivanja.
Kao apaurin.
Kao sredstvo protiv boli.
Kao pomoć kod začepljenog nosa.
Kao sredstvo protiv dosade.
Kao odmorište kad se umoriš od igranja.
Kao jastuk.
Kao igračka ako nema ništa drugo.
Nastavi niz…

Kriteriji za izbor kafića kad dijete zaspi u šetnji

dojenje majčinstvo

 1. sto prosjecnija da ne kazem birtija,
 2. ne prepopularna,
 3. da bude sto manja graja al ipak da ima nekog da nisi usamljen,
 4. poluotvoreni prostor da ne moras skidat jaknu sebi i zaspalom djetetu, a opet da se ne smrznes/skuhas,
 5. ne previse ili uopce dima,
 6. podnosljiva kava,
 7. bez stepenica da drndanjem ne riskiras budjenje,
 8. konobar koji ne zagrmi dobar dan izvolite vec srednje glasno do tiho prica,
 9. blizu kuce,
 10. ne glasna glazba…

Na porodiljnom čovjek isproba kafice u koje prije nikad ne bih sjeo.