Covid-19 I dojenje: Komentar na nepoticanje dojenja u rodilištu kod kovid pozitivnih majki

dojenje kovid korona

Dugo nisam htjela pisati o kovidu i dojenju. No, evo događanja u jednoj bolnici u Srbiji su me potakla da pišem (vidi ovdje https://superzena.b92.net/bebe.php?yyyy=2020&mm=11&nav_id=1759853). Ukratko, rodilište je odlučilo kovid pozitivnim majkama ne dati da doje dok su u rodilištu kako se beba ne bi zarazila.

Što WHO kaže o dojenju i kovidu, s fokusom na rodilišta?

Actions for health facilities and their staff:

If you are providing maternity and newborn services, you should not promote breastmilk substitutes, feeding bottles, teats, pacifiers or dummies in any part of your facilities, or by any of your staff.

Enable mothers and infants to remain together and practice skin-to-skin contact, and rooming-in throughout the day and night, especially straight after birth during establishment of breastfeeding, whether or not the mother or child has suspected, probable, or confirmed COVID-19.”

Dakle, majke i bebe ostaju zajedno i potiče se dojenje bilo da majka nema kovid, ima sumnju na kovid ili ima dokazani kovid.

WHO također dodaje:

Children appear to be at low risk of COVID-19. Among the cases of confirmed COVID-19 in children, most have experienced only mild or asymptomatic illness.7,8  This is also the case with other zoonotic coronaviruses (SARS-CoV and MERS-CoV), which seem to affect children less commonly and to cause fewer symptoms and less severe disease compared with adults“.

Ili u prijevodu, ako se i razboli, beba će vrlo vjerojatno razviti blagu kliničku sliku.

Hoće li se beba zaraziti od kovid pozitivne majke?

Ne znam. Vjerojatno. Nema bližeg kontakta od majke i bebe, ma kako majka hranila dijete. Zaraza se neće dogoditi kroz majčino mlijeko već tako što će majka kihnuti u ruku, dirati rukama bebu, a nije oprala ruke itd, kao što se događaju sve druge respiratorne zaraze.

Ako se zaraza ne dogodi u rodilištu, dogodit će se kod kuće. I zato odvajanje/nepoticanje dojenja u rodilištu nema smisla. Zato mislim da je ono motivirano isključivo i samo da bi si bolnica izbjegla priuštiti skandal. Nek’ se ne zaraze kod nas, a za dalje nas nije briga.

Možda će bolnica to predstaviti kao brigu za bebe. No, odvajanje majke i bebe/nepoticanje dojenja ne samo da nije briga za bebe već je štetno i ugrožavanje zdravlja na više nivoa.

Zašto je nepoticanje dojenja u rodilištu izuzetno štetno, pogotovo u vrijeme pandemije?

  1. Kako sam gore napisala, postoji šansa da će kovid pozitivna majka zaraziti bebu, ako ne u rodilištu, a onda doma. I ako majka ne doji, imat ćemo zaraženo dijete koje ne doji i nema šansu dobiti majčina protutijela, umjesto zaraženog djeteta koje doji i time ima bolje šanse za blažu i kraću bolest.
  2. Možda se pitate pa ok, ne može li mama početi dojiti nakon što dođe iz rodilišta? Onemogućavanje dojenja u prvim danima bebina života jako smanjuje šansu da će dojenje biti ikad uspostavljeno. Ako će i biti, vjerojatno će to biti teškom mukom i uz stručnu pomoć koja mnogim ženama nije dostupna. Dakle, nepoticanjem dojenja nismo samo lišili dijete mogućnost da dobije kovid protutijela već smo moguće i njega i majku lišili šanse da ikad doje.
  3. Znamo jako dobro, nedojenje je jedan od znanih rizika za lošije zdravstvene ishode i majki i djece, i taj učinak traje dugo, puno duže od same bolesti koju uzrokuje kovid. Dakle, ne samo da smo odmogli djetetu da lakše preboli kovid već ga i guramo u cjeloživotno slabije šanse za zdravlje (i majku isto).
  4. Ova pandemija je za sobom donijela i ekonomsku krizu. Nepoticanjem dojenja guramo neke bebe prema gladi jer su neke obitelji zbog lockdowna pale ekonomski razred niže i ne mogu si priuštiti adaptirano mlijeko.

Zašto neke bolnice preporučuju odvajanje kovid poz majki  od beba ili ne preporučuju da kovid poz majke doje svoje bebe?

Dakle, ako se zaraza ne dogodi u rodilištu, dogodit će se kod kuće. Slijedom toga i svega drugog gore napisanog, moje mišljenje je – zato što žele izbjeći skandal da se neka beba u njihovom rodilištu zarazila kovidom. Zamislite da se novinari dočepaju takve vijesti, uh koja poslastica, “ZARAŽENO NOVOROĐENČE RODILIŠTU XY!!!! ZAŠTO PREDSTOJNIK ZAVODA DR. XY NIJE ZAŠTITIO BEBE???? TRAŽIMO SMJENU!!! GRRRRR.”

Moram reći da čak razumijem da strah od tako nečeg u predstojnicima klinika i šefovima zavoda može biti velik. ALI ALI ALI, bivanje šefom nekog zavoda/klinike nosi i odgovornost prema onima zbog kojih taj zavod postoji, u ovom slučaju majki i beba, i ipak bi trebala pobijediti stručnost, a ne strah za vlastito, da prostite, dupe. Nije li struka nešto na što se svi sad pozivaju? Pa slušajmo onda struku! WHO kaže ne razdvajajte kovid pozitivne majke od beba i potičite ih da doje (kao i sve druge majke).

Dakle, ovo rodilište s početka teksta se oglušuje na upute WHO-a. Možda imaju dokaze da je dojenje, kako oni kažu, “rizičan postupak”. Neka onda podastru te dokaze WHO-u pa ćemo vidjeti što WHO kaže (sarkastična sam, naravno da nemaju nikakve dokaze).

Sad netko može reći ok, većina djece razvije blagu kliničku sliku, ali to znači i da će neko dijete razviti tešku kliničku sliku. Može li netko garantirati da moja beba neće biti ta koja će razviti tešku kliničku sliku? Naravno da to nitko ne može garantirati! No, život s nula rizika ne postoji. Nitko nam ne može osigurati nula rizika. Ni od kovida, ni od prometne nesreće, ni od raka, ni od dijabetesa…Zašto si je onda neka bolnica uzela u zadatak osigurati bebama da u 3-4 dana koliko su tamo imaju nula rizika od zaraze kovidom? Opet, da bi izbjegle skandal i zaštitile sebe. Jer za zarazu bebe kovidom će ih prozvati novinari. Nedojenje nosi djeci puno veću štetu od potencijalne zaraze kovidom pa si nikad prije, a ni sad, bolnice nisu uzele u zadatak osigurati djeci nula šanse rizika za nedojenje. Jer ih za to (nažalost) nitko nikad nije prozvao, a prozivke rodilišta za bebe koje odu nedojeći iz rodilišta bi nam donijele puno više dobrog nego prozivke zbog zaraze koronom.

Zaključno

Za bebe je puno veća šteta nedojenje nego rizik zaraze kovidom. Ako se i zaraza desi, kovid kod beba i male djece uglavnom ima lakšu kliničku sliku. Ako ste kovid pozitivni, dojite normalno. Držite se preporuka WHO-a (higijena ruku, ne kihati u dijete itd., WHO kaže nosite masku). Pogledajte i tekst o dojenju i gripi https://www.lactonline.com/smijem-li-dojiti-ako-imam-gripu/(principjelno je dojenje s gripom slično kao dojenje s kovidom).

 

Reference:

https://www.who.int/news-room/commentaries/detail/breastfeeding-and-covid-19

http://www.emro.who.int/nutrition/nutrition-infocus/breastfeeding-advice-during-covid-19-outbreak.html