Smijem li dojiti ako imam gripu?

Tekst nije zamjena za liječnički savjet, već je informativnog karaktera.

Smijem li dojiti kad imam gripu je jedno od čestih pitanja u ovo zimsko vrijeme. Odgovor je DA! Čitajte dalje za detalje.

Da li je mlijeko mame koja ima gripu zarazno?

NE!

Virus gripe se ne prenosi majčinim mlijekom. Gripa se prenosi kašljanjem i kihanjem. Zato ako imate gripu, nemojte kašljati i kihati u dijete i redovito perite ruke. To je osnovna mjera sprječavanja prenošenja gripe na dijete (i bilo koga drugog).

Hoće li i dijete oboliti od gripe ako je mama bolesna?

Možda.

Kad se mama zarazi virusom gripe, prođe i do 10 dana dok se ne pokažu simptomi. To razdoblje kad je čovjek zaražen, ali još nema simptome se zove inkubacija. Na žalost, tad je čovjek i zarazan tj. može prenijeti virus gripe na drugu osobu.

Upravo zato nema smisla pokušati zaštiti dijete od gripe nedojenjem.  Jer dijete majke koja ima gripu je bilo izloženo gripi i prije nego je mama znala da ima gripu.

Nadalje, ukoliko majka koja ima gripu ne doji dijete i izbjegava bliski kontakt s njim, za dijete se mora brinuti netko drugi. Obično su to bliski članovi kućanstva koji su također bili u kontaktu sa mamom. Dakle i oni su potencijani nosioci i “širitelji” virusa. Znači, i oni mogu zaraziti dijete.

Smijem li nastaviti dojiti ako imam gripu?

DA!

Kada mama dobije gripu, njeno tijelo stvara protutijela koja joj pomažu da ozdravi. Dojenjem se ta protutijela prenose djetetu. Zato dojeno dijete ima manju šansu oboliti od gripe. No, ukoliko dijete ipak oboli od gripe, lakše i brže će se izboriti protiv bolesti upravo zahvaljujući protutijelima.

Trebam li nešto mijenjati u načinu dojenja?

NE! Slobodno dojite kako ste dojili i do sada. Ukoliko vam je teško dojiti sjedeći (ako tako dojite), isprobajte druge položaje. Recimo laidback (biološki, prirodni) položaj u kojem se vi se zavalite na krevet ili kauč kao da gledate tv, polusjedeći, a dijete leži na vama, trbuhom na trbuh.

Ili dojite ležeći tako da oboje ležite na boku okrenuti jedno prema drugom. U ležećem položaju, može biti naporno izmjenjivati dojke tj.okretati se s boka na bok. Pokušajte na istom boku ponuditi obje dojke. Npr. ležite na desnom boku, probajte gornju tj. lijevu dojku ponuditi djetetu tako što ćete se malo nagnuti dolje. Ovoi je moguće samo ako imate malo veće grudi.

Smijem li dojiti s visokom temperaturom?

DA! Kvaliteta mlijeka je jednaka sa i bez temperature. No, ukoliko na povišenu temperaturu loše reagirate u smislu gubitka svijesti ili spavanjem, neka netko bude pored vas dok dojite. Kako bi izbjegli situaciju da nesvjesno legnete na dijete.

Smijem li dojiti ako uzimam lijekove za gripu?

Za snižavanje temperature i protiv bolova smijete uzimati slijedeće lijekove u vrijeme dojenja: ibuprofen (Neofen, Nurofen…), paracetamol (Lupocet, Lekadol, Daleron, Efferalgan, Grippostad, Panadol, Plicet).

Ukoliko ste od liječnika dobili recept baš za lijek za gripu (Tamiflu – oseltamivir), također smijete dojiti.

Gripa se ne liječi antibioticima, no ako liječnik smatra da vam je on potreban, tražite liječnika da u LactMed bazi provjeri koji antibiotici su kompatibilni s dojenjem. Većina antibiotika ide uz dojenje i dojenje je potrebno prekidati samo u iznimnim situacijama.

Kapi za nos se smiju koristiti, npr. Operil (oxymetazoline).

Potrebno je izbjegavati unos npr. pseudoefedrina koji je prisutan u tzv. kombiniranim lijekovima poput npr. Caffetin Cold, Coldrex i sl.. Pseudoefedrin može uzrokovati iritabilnost u djeteta, ali i utjecati na količinu mlijeka. Ukoliko ste već uzeli lijek koji sadrži pseudoefedrin, nastavite dojiti, samo nemojte više uzimati taj lijek.

Vitamin C smijete uzimati.

Lijekove uvijek uzimajte u dozama i na način opisan u Uputi o lijeku (papirić u kutiji) ili prema uputi liječnika! Ukoliko ste alergični ili iz drugog razloga ne smijete koristiti gore navedene lijekove, nemojte ih koristiti ni sada!

Smijem li dojiti ako povraćam i imam proljev?

DA!

Smijem li dojiti i ako nemam apetita i ne jedem i ne pijem?

DA! Količina i kvaliteta hrane ne utječe na sastav i količinu mlijeka. Ni količina unešene tekućine ne utječe na sastav i količinu mlijeka. Potrudite se bar malo piti i jesti zbog sebe, kako bi imali snage i kako ne biste dehidrirali. A za mlijeko ne brinite.

Što ukoliko ipak odlučim ne dojiti?

Potrebno je izdajati se kako biste izbjegli zastoj mlijeka i potencijalni mastitis. Izdajanje je također potrebno kako se ne bi smanjila produkcija mlijeka. Za više informacija o izdajanju i pohrani mlijeka, pogledajte moj blog Mamica Kravica.

Pazite na higijenu ruku tj. perite ruke prije izdajanja i rukovanja izdajalicom. Također pazite da ne kišete ili kašljete u izdojeno mlijeko ili dijelove izdajalice. Izdojeno mlijeko smijete ponuditi djetetu (ukoliko niste kašljali ili kihali u njega).

Imajte na umu da kad se izdajate, potrebno je sjediti uspravno i malo nagnuta naprijed. Zato je dojenje fizički manje zahtjevno od izdajanja i uslučaju bolesti zapravo lakše.

Čime hraniti dijete koje je inače dojeno ako odlučim ne dojiti dok imam gripu? Ili svojim izdojenim mlijekom ili adaptiranim. Za izbor adaptiranog mlijeka, najbolje je posavjetovati se s pedijatrom. Pokušajte izbjeći korištenje bočice već nahranite dijete na špricu, žlicu ili čašicu. Za više detalja pogledajte Rodin tekst o alternativnim načinima hranjenja bebe. Ukoliko ipak hranite bočicom, pogledajte moj tekst o pravilnom hranjenju na bočicu.

Potrebno je i odlučiti tko će brinuti o djetetu ako je majka prebolesna da bi brinula o njemu.

Napominjem još jednom da prekidanje dojenja po defaultu u vrijeme gripe nije potrebno. Vidi tekst gore.

Smijem li dojiti dijete ako dijete ima gripu?

DA! Dapače, dijete će dobiti protutijela (ukoliko i vi imate gripu) i tako se lakše izboriti protiv bolesti. Dojenje će djetetu pružiti i utjehu te će ono vjerojatno htjeti dojiti i više nego inače. Dopustite mu slobodno. Također, jako je važno da dijete koje ima gripu redovito jede i pije. Dojenje omogućuje upravo to, redovit unos hranjivih tvari i tekućine.

Smijem li dojiti ako dijete povraća i ima proljev? Zar u toj situaciji nije bolje izbjegavati mliječne proizvode?

Smijete! Ova preporuka se ne odnosi na majčino mlijeko. Kad je dijete bolesno, ne postoji ništa bolje što biste mu mogli dati od svog mlijeka.

Što ako je dijete oboljelo od gripe dobilo lijek za snižavanje temperature, a uzima ga i mama, je li to previše lijeka za dijete?

Treba provjeriti u LactMed bazi koliko se majčin lijek izlučuje u mlijeko, no uglavnom je odgovor na ovo pitanje ne, to nije previše lijeka za dijete. Ukoliko i dijete i majka uzimaju npr. ibuprofen ili paracetamol i pridržavaju se doziranja prema Uputi o lijeku (papirić u kutiji), ne bi trebalo biti problema. Za antibiotike, ukoliko liječnik smatra da su potrebni, treba vidjeti LactMed bazu. Tražite liječnika uvijek da vam propiše antibiotik koji ide uz dojenje.

Lijekove uvijek uzimajte u dozama i na način opisan u Uputi o lijeku (papirić u kutiji) ili prema uputi liječnika! Ukoliko ste alergični ili iz drugog razloga ne smijete koristiti gore navedene lijekove, nemojte ih koristiti ni sada!

Smijem li se cijepiti protiv gripe ako dojim?

DA! Cjepivom ćete dobiti oslabljeni virus gripe, stvorit ćete protutjela protiv virusa gripe i protutjela prenijeti djetetu dojenjem. O cijepljenju se općenito posavjetujte s liječnikom, ali samo dojenje nije prepreka za cijepljenje.

Reference:

Centers for Disease Control and Prevention (CDC): Breastfeeding and maternal illness – influenza (flu): https://www.cdc.gov/breastfeeding/breastfeeding-special-circumstances/maternal-or-infant-illnesses/influenza.html (otvoreno 11.prosinac 2018.)

LactMed database oseltamivir https://toxnet.nlm.nih.gov/cgi-bin/sis/search2/f?./temp/~pezmms:1 (otvoreno 11.prosinac 2018)

LactMed database oxymetazoline https://toxnet.nlm.nih.gov/cgi-bin/sis/search2/f?./temp/~zoVzKW:1

LactMed database pseudoephedrine https://toxnet.nlm.nih.gov/cgi-bin/sis/search2/f?./temp/~nc1Hum:1

Leave a comment