Dojenje s velikim grudima

mother-and-son_t20_AexRE0

Jedna mama odlučila je samnom podijeliti izazove dojenja s velikim grudima (košarica G). Evo što kaže koji su to problemi i kako ih je ona rješavala:

„Ja sam oduvijek imala velike grudi, koje su kroz dvije trudnoće prerasle u kategoriju “jako velikih”. Tijekom prve trudnoće, negdje u drugom tromjesečju, sam kupila zadnji grudnjak s košaricama i tada je to bila G veličina.

Nisam bila mislila da će mi veličina grudi utjecati na iskustvo dojenja, dapače, mislila sam da je lakše dojiti s velikim grudima. Ali, dojenje s jako velikim dojkama sa sobom ipak nosi niz izazova. Naravno, to su sve izazovi koji su rješivi.

Kroz svoje iskustvo naučila sam neke činjenice o dojenju s velikim dojkama i nadam se da ću na ovaj način pomoći drugim majkama. Naravno, ja sam dojila samo sa svojim, velikim dojkama i ne znam kako je to dojiti s manjima. Vjerujem da dojenje s malim dojkama također nosi neke svoje izazove. Isto tako, možda su neke od ovih situacija svojstvene općenito dojenju, a neovisno o veličini dojki, ali sam si ja protumačila da su vezane uz velike dojke. Također, vjerujem da i građa ostatka tijela igra ulogu – ja sam npr. niska pa imam kratke ruke tako su mi neki položaji vjerojatno i zbog toga bili problematičniji. Isto tako, veličina bebe igra ulogu. Lakše mi je bilo uspostaviti dojenje s većom bebom jer je imala veća usta i lakše se borila s veličinom moje dojke. Zato ponavljam, to je moj osobni dojam i iskustvo i možda drugima neće pomoći. Pa opet, vjerujem da će nekima biti od koristi.

Položaji kod dojenja

 • U rodilištu su mi od starta nametali ležeći položaj. Na ležeći mi je teško bilo dojiti novorođenče i to iz više razloga – nespretno je općenito namještati dojku na ležećki, a s velikom dojkom je teže manevrirati. Drugo, ne vidim kako beba hvata dojku jer je daleko i dojka ju zaklanja. Treće, osjećaj da zbog veličine dojke u ležećem položaju nema nikakvog prirodnog pada i da se mlijeko ne transferira dobro.
 • Kasnije kad je beba malo porasla i kad smo se uhodali u dojenje, dojili smo super na ležeći. Velika je prednost bila i ta što sam bebi mogla, dok sam ležala na boku, bez problema dati i gornju dojku, tako da bi noć proveli u istom položaju, bez premetanja po krevetu.
 • Biološki položaj – meni neizvediv, koliko god ga pokušavala. Beba bi jednostavno utonula cijelom glavicom u dojku i izgubila se u njoj, a tijelo bebe bi trebala pomaknuti gotovo do svojih koljena pa mi je bila predaleko za držanje i namještanje.
 • Zato sam odmah u rađaoni, prilikom zlatnog sata, s drugim djetetom tražila da mi donesu jastuk i zamolila da me okrenu malo na bok da mogu koliko toliko efektno podojiti bebu. Problem je u tom prvom podoju (zlatni sat odmah nakon poroda) to što zbog krvarenja zahtijevaju da ležite čim više horizontalno, tj. nema puno podizanja uzglavlja kreveta, a onda gravitacija odvuče velike dojke svaku na svoju stranu i taj pokušaj tog nekakvog biološkog položaja je meni bio neizvediv…
 • Položaj koljevke mi je također uvijek bio nemoguć jer između moje ruke i dojke nema mjesta za dijete i ne mogu pridržavati dojku s vanjske strane. Da imam duže ruke, vjerojatno bi mi bilo lakše.
 • Dojenje na stojeći dok držim dijete na rukama i slične vratolomije – 0 bodova.
 • Četveronožno nad djetetom sam probala dojiti za vrijeme mastitisa, ali opet isti problem – ‘nemam dovoljno duge ruke’ iliti imam predugačke dojke pa se nisam tako mogla dovoljno odmaknuti od djeteta da dobijemo pad dojke, već bi ga pritiskala previše dojkom. Ali, uspjela sam kad sam s jedne i druge strane djeteta stavila enciklopedije pa se svojim rukama oslonila na njih.
 • Slični problem je u položaju nogometne lopte, tad je dijete znalo i uzmicati, vjerojatno zbog jačeg pritiska dojke na bradu. Iako, u tom položaju sam već imala slobodne ruke pa sam mogla bebu pomicati i pridržavati dojku što nam je dalo više prostora za manevre. Vjerujem da bi mi bilo lakše u ovom položaju da sam viša, tj. da imam duži trup.
 • Kao najbolji položaj za svakodnevno dojenje mi se pokazao unakrsni položaj (slike položaja imate na linku ovdje). Često je to bila i verzija unakrsnog položaja gdje bebinu glavu nakon prvotnog namještanja nisam držala već bi beba ležala na blago kosom, tvrdom jastuku. S drugom rukom u tom položaju bez problema mogu pridržavati dojku ili raditi kompresije.
 • Od položaja gdje mi je bilo važno drugačije okrenuti bebu ili postići veći pad dojke (kao kod zastoja ili mastitisa) najbolje su mi se pokazale varijante gdje ja stojim, a dijete leži na povišenom. U bolnici sam tako dojila dijete koje leži na leđima na povišenom krevetu, a ja stojim kraj kreveta i namjestim se kao da smo u položaju nogometne lopte, ali se zbog stajanja, mogu više odmaknuti od djeteta nego kao kad bih sjedila. Doma sam dijete stavljala na kuhinjski otok jer mi je pasala ta visina, tj. još sam ispod njega stavila tvrđi jastuk, a ja sam stajala sa slobodnim rukama za masiranje grudi i tako smo dojili za vrijeme zastoja.
 • Jastuci za dojenje su mi uglavnom svi bili predebeli, tj. s njima se nisam mogla dovoljno odmaknuti od djeteta, da ga ne drobim dojkom. Obični, tanji jastuci su mi onda bili premekani pa bi se dijete na njima prelako pomicalo i gubio bi se dobar hvat. Zato sam nabavila tanju, tvrđu spužvu i od nje složila svoj tanki kosi jastuk za dojenje (slika ispod).
 • Prvo dijete je imalo refluks i dobila sam uputu da ga dojim u što uspravnijem položaju. To je bilo nemoguće postići.
dojenje
Kosi jastuk koji je ova mama sama napravila od tanke spužve
dojenje
Kosi jastuk s navlakom

Pridržavanje dojke

Kod dojenja s većim grudima uglavnom nema multitaskinga i slobodne ruke.

 • Potrebno je stalno pridržavanje dojke U ili C hvatom. Bez pridržavanja dojke hvat bi se jako brzo pokvario i bradavica bebi brzo ispadne iz usta. Ono što mi je bio problem je istovremeno pridržavati dojku da se ne pokvari hvat i raditi kompresije, kad su bile potrebne.
 • Kako bi se oslobodila ruka, moguće je i postavljanje zarolane tetra pelene ili još bolje zarolanog ručnika ispod dojke.
 • Također postoji verzija podupiranja dojke tetra pelenom ili maramom, kao u “pinklec” pa onda vezanje oko vrata kako bi se držala podignuta. Meni to nije odgovaralo zbog vratne kralježnice.
 • Neke majke s velikim grudima doje u grudnjacima za tako da ih ne otkopčaju nego samo dojku izvade od gore, a grudnjak im od dolje pridržava dojku.

Leđa i vratna kralježnica

 • Bolovi u leđima su gotovi uvijek prisutni kod žena s velikim grudima, a za vrijeme laktacije kad grudi otežaju, kralježnica i te kako zna biti opterećena. Važno je naći što ugodniji položaj i poduprijet se jastucima.

Sklonost osipima

To je i inače boljka velikih grudi – sklonost raznim osipima, dermatitisima i gljivicama u području ispod grudi, što zbog vrućine, što zbog vlage koja se zadržava (od znoja ili mlijeka koje curi). Pravilna higijena, neutralni ph, pamučna odjeća, luftanje, baby puder i ponekad neka antimikotska krema ili kura probiotika drže stvar pod kontrolom.

Ravnanje bradavice i “downward facing nipple”

 • Moje se bradavice uvijek izravnaju prije podoja, kad su dojke pune, a nakon pražnjenja im se vrati oblik. To bi bilo fiziološko ravnanje bradavica za koje sam čitala da je češće kod velikih grudi zbog većeg pritiska na bradavicu. Zato je novorođenčetu u startu teže hvatati pa sam znala malo izdojiti prije samog podoja da se bradavica formira.
 • Ono što mi je također općenito odmagalo u isprobavanju položaja je “downward facing nipple” iliti bradavica koja je umjesto da je položena horizontalno, vertikalna, tj. usmjerena je prema dolje. Mislim da mi zbog toga nikako nije pasao biološki položaj. Što su dojke teže, veća je šansa da se objese…

Grudnjak za dojenje

I inače je teško naći grudnjake s dobrim košaricama za zbilja velike brojeve, a grudnjake za dojenje za velike brojeve je gotovo nemoguće naći. A i kad ga nađeš, uglavnom košta kao suho zlato. Problem nije samo veličina dojke, već i njezina težina. Čak i kad bih našla dobru veličinu, nisam bila zadovoljna sa potporom. Ono što  sam ja shvatila je da trebam tražiti grudnjake bez košarica i žica, sa širokim naramenicama i da je izbor puno veći u internet trgovinama.

Velike grudi i mala beba

Onaj strah da ćete svojom velikom dojkom zgnječiti ili ugušiti bebu… Iako je ovaj strah nerealan prisutan je kod većine majki, a kod majki s velikim grudima pogotovo jer je izražen nesrazmjer veličine djeteta i veličine/težine dojke. Uvijek sam, u položaju unakrsnog hvata, obje bebine ruke stavljala naprijed, nikad nisam dopuštala bebi da obgrli donjom ručicom dojku jer sam se bojala da ću joj težinom dojke pričepiti ruku.

Hvat

 • I inače je za dobar hvat važno da novorođenče jako otvori usta, a za velike grudi je to ključno.
 • Važno mi je bilo da beba bude mirna kad doji, da se ne miče puno, jer bi joj teška dojka lako pomaknula ili skliznula iz usta, čak i uz pridržavanje.
 • Izjava da “dijete treba zahvatati veći dio areole” mamama s velikim dojkama i areolama zvuči smiješno. Ali naravno, kad se učite dojiti, ta vas tvrdnja zabrinjava jer ne možete to postići, a ne znate procijeniti koliko areole u djetetovim ustima je “dovoljno” da bi hvat bio ispravan.
 • ‘Sendvič tehnika’ (ono kad se malo iznad areole primi u C hvat, tkivo se stisne i povuče prema natrag) nam je pomagala da beba lakše prihvati dojku, kao i naknadno popravljanje hvata (izvrtanje usnica nakon što beba prihvati dojku).

Vidljive promjene na dojkama

 • Meni grudi jesu narasle u trudnoći, međutim, nisam primijetila neku drastičnu promjenu u veličini da bi po tome mogla reći da mi je ‘mlijeko nadošlo’, kao što je to mogla moja cimerica u rodilištu s regularnom veličinom grudi. Tada me to malo zabrinulo, ali kasnije sam shvatila da to nije važno.
 • Navodno majke s manjim grudima vide ili mogu napipati razliku između dojke koju je dijete sad podojilo i one iz koje iduće treba dojiti. Ja sam to uvijek morala pamtiti jer to nikad nisam mogla vidjeti niti opipati.
 • Isto mi je bila problematična tvrdnja da “dojka splasne kad se isprazni do kraja” pa sam u počecima dojenja bila uvjerena da dijete ne prazni dojku dobro jer moje dojke nikad nisu ‘splasnule’ dovoljno da bih ja to primijetila.
 • Također, tu je i onaj osjećaj stalne mekoće dojki, bez obzira na prepunjenost, za razliku od osjećaja napetosti i tvrdoće koji opisuju majke s regularnom veličinom dojki. Zato, u trenucima odvojenosti od starijeg djeteta nisam znala kad bi i bi li uopće trebala nešto izdojiti.

Zastoji i mastitis

 • Napipati kvrgu kod zastoja je teško, a s velikim dojkama i u trenutku velike produkcije gotovo nemoguće, osim ako kvrga baš nije površinska, negdje blizu kože. Osim toga površina dojke koju trebate prepipat da nađete kvrgu je ogromna i proces dugo traje.
 • Grudi su mi uvijek generalno djelovale mekano, bez obzira na upalu. Ginekolozi su mi znali pri upali skroz lagano, gotovo plašljivo opipati grudi i reći: “Pa tu je sve mekano, nije to velika upala!”. Naravno, to nije bila istina jer je mekano masno tkivo izvana, a u dubini je tkivo bilo tvrdo kao kamen, samo što je do toga trebalo doći
 • Velike grudi je potrebno dugo masirati jer jednostavno imate puno tkiva koje treba obraditi.
 • Velika površina dojke isto odmaže kod hlađenja dojki nakon podoja. Kad sam imala mastitis to mi je bio najteži korak u protokolu. Morala bi koristiti po 3-4 ledena obloga na jednoj dojci istovremeno i svejedno su se zagrijali jako brzo. Najbolje mi se pokazalo uzeti dublji lavor, napuniti ga ledom i vodom, nadvit se nad njega i uroniti dojku do kraja.
 • Nažalost, mastitis na velikim grudima znači i veća površina koja je upaljena pa su upale, kad do njih dođe, uglavnom dramatične… Iako sam čitala negdje da su velike dojke manje sklone upalama zbog dužih kanalića.

Dojenje u javnosti

Iako ja s tim nemam problema, dojiti u javnosti s velikim grudima može biti nezgodno jer glava djeteta ne zaklanja dojku kao kod majki s manjim dojkama. I morate jednom rukom pridržavati dojku. I komentari našeg društva na velike dojke su uvijek svakakvi…

Neupućeni komentari o količini mlijeka

Ok, neupućenih komentara u svijetu dojenja ima uvijek, ali najčešća zabluda kod majki s velikim dojkama je da one sigurno proizvode hrpu mlijeka za svoju bebu pa bez problema mogu dojiti, tj. da se ne trebaju puno truditi (kao npr. ona druga majka s malim grudima koja se jako trudila). To ti može naravno teško pasti ukoliko se boriš sa smanjenom produkcijom…

Međutim, ništa nije nerješivo. Uz ove izazove koje velike grudi u dojenje donose, i uz još poneke sa strane moje djece, uspješno smo uspostavili dojenje i dojimo i dalje!“