Odmrznuto izdojeno majčino mlijeko

Jedan od razloga zasto nisam bila opterecena pumpanjem velikih kolicina mlijeka i stvaranjem zaliha mlijeka je taj da ne cijenim previse odmrznuto mlijeko.

Literatura navodi da je i ono bolje za dijete od adaptiranog, ali ja imam neki otpor prema tom mlijeku. Po americkim forumima sam primjetila da dosta djece odbija odmrznuto mlijeko, cesto jer bude sapunastog i metalnog okusa. To je samo moj subjektivni sud, nemam sluzbene brojke koliko djece odbija odmrznuto mlijeko. Naravno da nemaju svi ovaj problem.

Odbijanje se ponekad dogadja ako mama ima visoku aktivnost enzima lipaze u mlijeku. Kako to prepoznati? Mlijeko je sapunastog izgleda i metalnog okusa te moze biti sivkaste boje.

Postoji i nacin kako doskociti lipazi: svjeze izdojeno mlijeko se zagrijava dok se ne pojave mjehurici pa se naglo ohladi i odmah zamrzne. Nisam probala niti pretrazivala radove na tu temu pa nemam pojma jel funkcionira. Trebalo bi isprobati tj zamrznuti malu kolicinu mlijeka na tjedan dana pa vidjeti kakvo je kad se odmrzne.

Ja sam zamrzla ukupno mozda deci i po mlijeka u cijeloj svojoj izdajalackoj karijeri, dakle iskustvo mi je ograniceno. Smrzavala sam ga u Aventovim bocicama za pohranu mlijeka. Odmrzla sam ga nakon tjedan dana i sve je bilo ok, dijete ga je prihvatilo.

Kako odmrzavati mlijeko? Stavljanjem u posudu s toplom vodom ili drzanjem u frizideru dok se ne odmrzne (cca 24 sata). Treba ga potrositi sto prije nakon odmrzavanja.

Zao mi je mama koje imaju galone smrznutog mlijeka i onda im dijete to odbija. Mame se snalaze tako da mijesaju odmrznuto mlijeko sa svjezim. Ako dijete i to odbije, americke mame priredjuju “milk baths” tj u vodu za kupanje dodaju svoje mlijeko jer navodno je super za kozu (nisam provjeravala, nemam pojma jel istina). To mlijeko se moze iskoristiti i za pripremu kasica za dijete.