Kako smanjiti broj dnevnih izdajanja

Dakle, kao sto sam pisala u prethodnih tekstovima, preporuceni broj izdajanja dnevno, dok se ne uspostavi ponuda I potraznja, je 8, pozeljno je I 10 do 12. Usprkos najboljoj namjeri da se izdajam 8 puta dnevno, uglavnom nisam uspijevala te sam se najcesce izdajala 6 puta dnevno. I to je bilo dovoljno za izdajanje oko litre mlijeka dnevno.

Nakon sto sam cca 6 tjedana izdajala 6 puta dnevno, zakljucila sam da mi je vrijeme da smanjim na 5. Jednostavno mi se nije vise dalo pumpati 6 puta I odlucila sam smanjiti pa sto bude. To sam napravila tako da sam “spojila” 2 izdajanja.

Npr, ako sam se izdajala u 8, 12,16, 20, 24, 04, onda bih preskocila izdajanje u 16 I obavila bih ga u 18. Kako mi je izdajanje trajalo I po sat vremena, zavrsila bih u 19 pa mi je 20 svakako bilo prerano za novo izdajanje, cekala bih do 24 h. Do 24 su me grudi vec dobrano zatezale. U ponoc bih izdojila jako puno mlijeka, kao u 2 izdajanja. Nakon par dana takvog izdajanja, tijelo bi se prilagodilo I vise me grudi nisu tako jako zatezale, a ukupna kolicina u 24 h bi ostala ista.

Eto, tako sam ja smanjivala izdajanje sa 6 na 5 pa nakon par mjeseci na 4, onda na 3. Na slikama dolje su moje biljeske kako je izgledalo izdajanje kad sam se izdajala 4 puta dnevno.

isključivo izdajanjeisključivo izdajanjeisključivo izdajanje

Foto: osobna zibrka. 4 izdajanja dnevno

 

U nastavku je raspored kod prelaska sa 4 na 3. Dakle, jedna slika=1 dan.

isključivo izdajanjeisključivo izdajanjeisključivo izdajanjeisključivo izdajanjeisključivo izdajanjeisključivo izdajanje

Foto: Osobna zbirka. Prelazak sa 4 na 3 dnevna izdajanja.

 

Fotografije su kronoloske. Kad sam presla na 3, ipak sam se 1 dan vratila na 4, vjerojatno su me grudi previse zatezale pa nisam izdrzala.

Cijelo vrijeme pazite na grudi, pipajte ih u potrazi za cvorovima u svrhu izbjegavanja mastitisa. Ako napipate cvor, masirajte dojku, primjenite topli oblog prije izdajanja, izdojite se pa stavite hladni oblog.

Ja nisam imala mastitis niti jednom tokom svoje izdajalacke karijere.

Na slikama se vidi I da nisam izdajala svaki dan istu kolicinu, jedan dan sam izdojila samo 650 ml. To je normalno, tijelo nije stroj I ne treba ocekivati da cete svaki dan izdojiti jednako. Najgore sto mozete uciniti je krenuti u duboke analize zasto ste danas izdojili manje. Po forumima vidim da mame cesto to pocnu povezivati sa kolicinom ili vrstom hrane koju su pojele. Nemojte to raditi. To je kao da kazete “danas su pored mene prosla 3 crvena auta za redom I izdojila sam 1 litru. Sada moram paziti da svaki dan pored mene prodju 3 crvena auta”. Dakle, hrana/pice nemaju veze s izdojenom kolicinom mlijeka.

Ako jedan dan izdojite manje, jednostavno zaboravite I sutra idite ispocetka, nemojte da vam taj dan smanji samopouzdanje. Ako mozete izdojiti I mililitar mlijeka, mozete izdojiti I litru.