Izdajanje na putovanju

dojenje izdajanje putovanje

Upravo se vraćam s puta pa me lupila inspiracija napisati nešto o izdajanju na putu. Imam iskustvo izdajanja na putu kao mama koja se isključivo izdaja (2016. godine) i kao mama koji doji i putuje bez djeteta.

1) Put autom u Prag kao mama isključiva izdajalica

Na tu hrabrost/ludost smo se odlučili 2016.kad je dijete imalo 4 mjeseca. Izdajala sam se tad 4 puta dnevno, u ta 4 puta sam proizvela cca 900 ml što je mom djetetu bilo više nego dovoljno.

Na putu sam se izdajala u prostorijama za presvlačenje beba na benziskima. Za put je ručna izdajalica definitivno izdajalica izbora jer je kompaktna i s malo dijelova, stane u torbu, niste ovisni o struji (u nekim prostorijama nije bilo utičnica) i možda najbitnije, možete sve obaviti stojeći. Nakon izdajanja sam izdajalicu isprala u vreloj vodi. Ne zaboravite oprati ruke prije izdajanja (uvijek, a pogotovo na putu). Izdojeno mlijeko sam prelila u bočicu i odmah dala djetetu. Kako nisam imala mogućnost pohrane mlijeka na hladnom, tokom putovanja sam prešla na 5 izdajanja umjesto 4 jer je 5 puta u danu moje dijete jelo. Znači, dobio je svaki obrok svjež.

Nosili smo sterilizator i kad bismo došli u sobu (spavali smo u austriji na pola puta), sve sam sterilizirala iako inače nema potrebe za svakodnevnom sterilizacijom. Al u putu mi se nekako gadilo nesterilizirano.

2) Izdajanje kao mama koja doji, al dijete ne putuje s njom

Upravo se vraćam doma s puta na kojem sam bila bez djeteta koje inače doji. Dijete ima 17 mj., inače doji prije i poslije posla, par puta popodne, za uspavljivanje i 1-2 puta po noći.

Na putu sam 2 dana. Morala sam se izdojiti ukupno 2 puta, zbog kvrga. Jednom u hotelskoj sobi, drugi put sad na aerodromu. Na aerodromu sam to upravo obavila na wc-u. Da nisam profi u izdajanju, moram priznati da bi mi bilo teško to izvesti u malom wc-u, bez ogledala. Ma čak i da imam super prostor, da nisam iskusna, bilo bi mi to jako stresno, želiš to potajno i brzo obaviti, da nitko ne skuži. I ne želiš se ozlijediti pritom.

Dodatak – putovanje s bebom koja je na ad-u

Od 7.mjeseca života prvo dijete mi je bilo na ad. Išli smo na more. Te godine (2016.) je na tržištu u Hr bilo već smiksanih ad mlijeka u tetrapaku. Dakle tekući pomiješani gotovi ad. Skupo ko vrag, ali praktično. Mi smo to koristili za put. Promućkas, uliješ u bočicu i eto. Ono što me mučilo je što piše u uputama zagrijati na 40 stupnjeva prije primjene. Da se ubiju bakterije. Ne znam kak to izvesti na putu. Mi nismo grijali očito. Imali smo sreće pa nam se nije ništa loše desilo no meni je ovo bio jedan od poticaja da svakako ustrajem u dojenju drugog djeteta.