COVID-19 CJEPIVO I TRUDNOĆA I DOJENJE I.dio

covid-19

TRUDNOĆA

Tekst je informativnog karaktera i nije zamjena za liječnički savjet.

Cilj ovog teksta je prikazati preporuke stručnih tijela vezane za primjenu COVID-19 cjepiva u trudnoći.

Koja su to stručna tijela?

ACOG (American College of Obstetricians and Gynecologists), RCOG (Royal College of Obstetricians and Gynaecologists), CDC (Centers for Disease Control and Prevention), WHO (World Health Organization).

Preporuke ACOG-a, RCOG-a i CDC-a su međusobno slične. Kad su cjepiva tek izašla na tržište, bili su oprezni i preporučivali cijepljenje samo onim trudnicama koje su u većem riziku od zaraze kovidom (npr. zdravstvene djelatnice) ili trudnicama s kroničnim bolestima zbog kojih mogu imati težu kliničku sliku kovida. No, kako je s vremenom bilo sve više podataka o trudnicama izloženima kovid cjepivima, preporuke su im postale liberalnije u smislu da cjepivo treba biti dostupno svim trudnicama.

Preporuke ACOG-a, RCOG-a i CDC-a:

1 Trudnice trebaju imati jednak pristup cjepivu kao i ostatak populacije

  • Preporuka se temelji na analizi podataka 36 000 cijepljenih trudnica u SAD-u Pfizer ili Moderna cjepivima
  • Većina podataka je za trudnice u trećem trimestru (ostale se još prate jer još nisu rodile)
  • Preporuka se temelji i na činjenici da trudnice imaju veću šansu za teži oblik kovid bolesti te veću šansu za komplikacije trudnoće – podaci na 400 000 trudnica

2 Cijepljenje nije razlog za odgodu trudnoće onima koji je planiraju

3 Planiranje trudnoće nije razlog za necijepljenje

4 Individualno savjetovanje trudnice s liječnikom prije cijepljenja je poželjno no ne smije biti uvjet za cijepljenje

5 I trudnice koje se ne žele cijepiti treba poduprijeti i razgovarati o drugim načinima zaštite

WHO je ostao i dalje nešto oprezniji pa ostaje pri tome da je cjepivo preporučljivo trudnicama koje su u većem riziku od zaraze kovidom (npr. zdravstvene djelatnice) ili trudnicama s kroničnim bolestima zbog kojih mogu imati težu kliničku sliku. I oni napominju da nije potrebno izbjegavati zatrudnjivanje nakon cijepljenja niti odgađati zatrudnjivanje zbog cijepljenja.

 

Na temelju čega su ta tijela donijela preporuke?

Iako u faze 2 i 3 kliničkih istraživanja nisu uključivane trudnice i dojilje, to ne znači da trudnice i dojilje nisu do sad bile izložene cjepivu. Npr. neke žene nisu znale da su trudne, a bile su uključene u navedene faze 2 ili 3 ili su neplanski zatrudnjele kad su već ušle u studiju i primile su cjepivo.(Male et al 2021) Što se dogodilo tim ženama i fetusima? Ovo je primjer ishoda studija u Velikoj Britaniji (ACOG 2021).

Tablica 1 Ishodi trudnoća u žena koje su bile uključene u kliničke studije

dojenje

[iz: Male, V. Are COVID-19 vaccines safe in pregnancy?. Nat Rev Immunol 21, 200–201 (2021)]

Dakle, u kontrolnim grupama (grupe koje nisu primile cjepivo) bilo je 12 (Pfizer), 7 (Moderna) i 9 (AstraZeneca) trudnoća, a u grupi osoba koje su primile cjepivo bilo je 11 (Pfizer), 6 (Moderna) i 12 (AstraZeneca) trudnoća. Broj pobačaja prikazan je u četvrtoj koloni za kontrolnu skupinu, a za skupinu koja je primila cjepivo u zadnjoj koloni – nije bilo povećanja stope pobačaja u grupi koja je primila cjepivo.

Ovo su podaci na jako malom uzorku, no postoje i podaci na cca 36 000 trudnica, iz SAD-a.

Naime, na početku, kada je cjepivo tek izašlo na tržišta, neke trudnice koje su imale čimbenike rizika za izloženost COVD-u (zdravstvene djelatnice) ili tešku kovid bolest (pretilost, dijabetes) su ipak primile cjepivo. Ta cijepljenja su zabilježena u posebnim sustavima praćenja nuspojava koja postoje u mnogim zemljama. Analiza trudnica iz SAD-a je objavljena u obliku znanstvenog rada Shimabukuro et al. Do travnja 2021., u SAD-u cjepivo je primilo cca 36 000 trudnica. U tih 36 000 nije bilo neželjenih događaja koje bi ukazale na neke probleme primjene cjepiva u trudnoći. (Shimabukuro et al. 2021) Podaci nekih od tih trudnica su prikazani u tablici 2. Slična je situacija u Ujedinjenom Kraljevstvu iako je broj cijepljenih trudnica nešto manji (ACOG 2021).

Tablica 2 Ishodi cijepljenih trudnica u SAD-u

dojenje

[Iz: https://www.acog.org/clinical/clinical-guidance/practice-advisory/articles/2020/12/vaccinating-pregnant-and-lactating-patients-against-covid-19]

U prvoj koloni su nabrojana stanja, u drugoj piše koliko inače tih stanja ima u populaciji, u zadnjoj koloni piše koliko je tih stanja bilo u trudnica cijepljenih COVID-19 cjepivom – u cijepljenih trudnica nema odstupanja u odnosu na to koliko se inače nabrojanih stanja pojavljuje.

Tih 36 000 trudnica primilo je ili Pfizer ili Moderna cjepivo. (Shimabukuro et al. 2021) Treba napomenuti da su ishodi poznati većinom za žene koje su cjepivo primile u trećem trimestru jer žene koje su primile cjepivo ranije još nisu rodile (studija je objavljena u travnju 2021). Te žene se dalje prate i analize će se još objavljivati.

Harvard pokreće veliku studiju, plan je uključiti 5000 trudnica, studija je počela u travnju 2021. godine, prvi rezultati se očekuju 2025. god jer je to studija koja prati dugoročne učinke cjepiva. (ClinTrials.gov).

Žene koje planiraju trudnoću ili su dobile jednu dozu cjepiva pa su saznale da su trudne pa razmišljaju primiti ili ne drugu dozu, prema ACO-u, ROCG-u, CDC-u i WHO-u, ne trebaju odgađati ili izbjegavati cijepljenje.

Što se plodnosti tiče, prema Evans et al. mRNA cjepiva ne izazivaju neplodnost niti napdaju placentu. mRNA cjepiva su u primjeni od 2006. godine. Također, postoje studije na životinjama koje govore u prilog tome da su mRNA cjepiva sigurna što se tiče plodnosti (ACOG 2021, Evans 2021). No, što se tiče konkretno COVID cjepiva, utjecaj na plodnost i kod muškaraca i žena se još prati (Evans 2021).

Trudnice i bolest uzrokovana COVID-19

Kod donošenja odluke o tome treba li primjeniti neku intervenciju, nisu važne samo karakteristike intervencije već je važno i procijeniti koliko je opasna bolest koju želimo spriječiti intervencijom. Važno je odrediti omjer potencijalne koristi intervencije i rizika.

Iako su apsolutni rizici za razvoj teške kovid bolesti u populaciji reproduktivne dobi generalno mali, pokazalo se da su kod trudnica nešto veći nego kod ostatka populacije. Trudnice su sklone razviti težu kliničku sliku, češće završavaju u jedinicama intenzivnog liječenja i na respiratoru od netrudnih osoba. Također, trudnice koje su pretile, imaju dijebetes ili povišeni tlak ili su starije od 35 godina, imaju još veće šanse od težeg oblika COVID-19 od trudnica koje nisu pretile i nemaju dijabetes. (Allotey et al.2020, Collin et al.2020, Zambrano et al.2020, WHO webinar 2021) Trudnice s COVID-19, u odnosu na trudnice bez COVID-19, imaju veću šansu za pre-eklampsiju, mrtvorođenje te prijevremeni porod (Wei et al.2021 – meta-analiza na cca 400 000 trudnica).

Zbog gore navedenog neka tijela tipa ACOG I ROCG daju naslutiti da bi trudnice mogle nekad u budućnosti čak biti prioritetna skupina za cijepljenje. To znači da bi im se davala prednost nad ostalima u dobivanju cjepiva (ACOG, RCOG).

 

Zaključno trudnoća i COVID-19 cjepivo

Kako vidimo, stručna udruženja ginekologa te američki CDC su skloni cijepljenju trudnica COVID-19 cjepivom, no naglašavaju da je odluka individualna i na svakoj trudnici te da je dobro konzultirati se s liječnikom. Svoje preporuke temelje na postojećim dokazima tj. na trudnicama koje su do sad primile cjepivo, najveća analiza obuhvaća 36 000 trudnica koje su primile Pfizer ili Moderna cjepivo. Ishodi su većinom poznati za trudnice koje su bile u trećem trimestru u trenutku primanja cjepiva. Za žene koje su bile prve ili drugi trimestar, analize će izaći naknadno (jer te žene još nisu rodile). Udruženja također svoje preporuke temelje na podacima koji govore da trudnice imaju veću šansu za težu kovid bolest od netrudnica te za prijevremeni porođaj, mrtvorođenje i preeklampsiju (podaci temeljeni na 400 000 trudnica).

 

Reference i informacije o dojenju i COVID-19 su ovdje.