Insufficient Glandular Tissue (IGT) ili hipoplazija dojke

IGT je kratica za insuffcient glandular tissue ili nedovoljno razvijeno žljezdano tkivo ili hipoplaziju dojke. Naime, dojka se sastoji od masnog tkiva i od žljezdanog tkiva, žljezdano je ono koje proizvodi mlijeko. Mame sa IGT-om ga nemaju dovoljno ili ono nije skroz funkcionalno, dakle one ne mogu proizvesti dovoljno mlijeka.

Bebe mama s IGT-om ne napreduju kako je očekivano, iako mama doji na zahtjev, ne prekida podoj, pravilno izmjenjuje dojke u podoju, beba ima dobar hvat.

Moguće je da imate IGT ako:

 • Imali ste namjeru isključivo dojiti i imali ste adekvatnu pomoć kod dojenja, znači ok položaj, hvat, broj podoja, niste ograničavali podoje djetetu, ali dijete ipak nije napredovalo.
 • Ili dijete je napredovalo prvih cca mjesec dana, ali poslije je počelo odbijati dojku ili je prestalo napredovati ili nije napredovalo dovoljno.
 • Dojke se nisu ni malo promijenile u trudnoći (nisu postale osjetljive, natečene ili porasle u broju).
 • Poslije porođaja niste imali osjećaj nadolaženja mlijeka, nije bilo promjena u grudima ili ih je bilo samo na određenim mjestima u grudima, ali ne cijeloj dojci.
 • Morali ste nadohranjivati dijete u prva 2 tjedna njegovog života.
 • Imate slijedeći izgled dojki:
  • veliki razmak između dojki,
  • dojke „tubastog“ oblika koje kao da gledaju jedna od druge i prema dolje,
  • asimetrične su,
  • sa jako velikim areolama.

Uz sve ili nešto od gore navedenog imate sve ili nešto od ovog:

 • Inzulinsku rezistenciju ili dijabetes.
 • Probleme s plodnošću.
 • U pubertetu ste morali koristiti kontracepcijske pilule iz zdravstvenih razloga.

Kako ću znati imam li IGT?

„Dijagnoza“ ovog stanja nije jednostavna. U mnogo mama je nemoguće sa 100%tnom sigurnošću utvrditi imaju li IGT. To je zato jer ne postoji neka konkretna dijagnostička metoda koja bi rekla da, imate IGT ili ne, nemate IGT.

Sumnja na IGT se postavlja:

 • Kada IBCLC ili druga savjetnica za dojenje potvrdi da je s dojenjem sve ok u smislu da sve radite kako treba (ne ograničavate podoje, dojite na zahtjev itd.) te da nema nekih drugih razloga zašto dojenje ne bi bilo učinkovito (npr. skraćeni frenulum ispod jezika koji onemogućuje dobar hvat i time dovoljan unos mlijeka)
 • Kada liječnik isključi neke bolesti majke koje mogu dovesti do nedovoljno mlijeka (tipa hipotireoza, druga endokrinološka stanja, neki lijekovi koje majka uzima…).
 • Ultrazvuk dojke nije definitivna metoda koja vam može sa sigurnošću nešto reći, i zapravo je rijetko od pomoći.

Što ako moje dojke izgledaju kako je opisano? Znači li to da imam IGT?

Ne! Nemojte paničariti. I grudi koje jako liče na IGT kod nekih žena mogu proizvesti sasvim dovoljno mlijeka. Izgled grudi sam za sebe ne znači ništa. Ukoliko vam beba normalno napreduje, izgled dojki je nebitan.

Što ako čekam prvo dijete, ali ipak sumnjam da imam?

Sumnja na IGT se postavlja tek kad već iskusite da beba nenapreduje kako treba uz isključivo dojenje tako da ako čekate prvo dijete, nije moguće reći imate li IGT. Ako ste trudni i brinete se da nećete imati dovoljno mlijeka, posavjetujte se sa IBCLC. Ona će pogledati dojke, saslušati vas, neće moći reći da li imate ili nemate IGT, ali moći ćete zajedno napraviti plan kako da

 • jako dobro pratite napredak bebe kako biste vrlo rano primjertili da beba ne puni pelene kako treba te
 • izbjegli deidraciju, glad i nenapredovanje bebe i
 • spriječili probleme.

IBCLC će vas podučiti

 • kako znati kada treba nadohrana te
 • ako je potrebna, kako je dati, a da ona ne ugrozi dojenje te
 • kako je dati, a da vama bude što jednostavnije (postoji tzv. lactation aid, sustav koji omogućuje istovremeno dojenje i davanje nadohrane putem cjevčice čiji jedan kraj ide u bočicu, a drugi se zalijepi na dojku, koji jako olakšava život mamama koje kombiniraju).

Dakle, uz IBCLC ćete spriječiti da beba bude gladna i na vrijeme ćete krenuti s nadohranom ako ona bude potrebna.

Imam velike grudi, je li moguće da imam IGT?

Da. Veličina grudi ovisi o količini masnog tkiva, a ne žljezdanog. A žlijezde su te koje proizvode mlijeko. Dakle, ako imate velike grudi, ne mora značiti da nemate IGT, možda imate puno masnog tkiva, a nedovoljno žlijezdanog. Isto tako, ako imate male grudi, ne znači da imate IGT.

Što to za mene i dijete znači ako imam IGT?

Znači da ne proizvodite dovoljno mlijeka jer vam to vaša biologija ne dozvoljava. Jednostavno nemate dovoljno žljezdanog tkiva. Znači da ćete uz dojenje, dijete nadohranjivati i adaptiranim mlijekom (više informacija o nadohrani niže u tekstu).

Trebam li prestati dojiti ako sumnjam na IGT?

Ne. Ako želite dojiti, trebate nastaviti dojiti, samo se treba pomiriti s činjenicom da nećete moći isključivo dojiti. Znači, uz dojenje ćete kombinirati i adaptirano mlijeko. Svakako se posavjetujte s IBCLC kako biste napravili plan trajne nadohrane, kako biste dobili savjet koliko nadohrane treba, kako je davati, koliko često.

Ima li uopće smisla dojiti ako ne mogu isključivo dojiti?

Da! I mala količina majčinog mlijeka je korisna djetetu. Nadalje, dojenje je puno više od hrane. Djetetu ono predstavlja veliku utjehu, zabavu, razonodu. Djetetu je dojka dugo vremena sve. Također, i majci je dojka odličan alat uspavljivanja i smirivanja, ne treba ga se tek tako odreći, samo zato što ne možete 100% djetetovih potreba zadovoljiti dojkom. Uostalom, sa 6 mjesci ćete početi davati krutu hranu i količina adaptiranog mlijeka će se postepeno smanjivati, a dojenje vam ostaje koliko god želite. Nadalje, veza između majke i djeteta koja se stvara dojenjem ne ovisi o količini mililitara koje proizvedete.

Okolina može imati jako negativan utjecaj ovdje jer će vas pokušavati utješiti govoreći kako dojenje nije važno i da uvijek možete dati adaptirano. Ovo vas može jako zaboljeti jer imate osjećaj podcjenjivanja vlastitog truda i banaliziranja vaših osjećaja. Nekim majkama nije lako prihvatiti da nemaju dovoljno mlijeka. Ukoliko trebate razgovor o tome, javite se IBCLC.

Što ako ipak odlučim ne dojiti?

Ta odluka je vaša i samo vaša! Ne trebate se nikome opravdavati. Majčinstvo se ne sastoji samo od dojenja. Dojenje JE važan dio majčinstva, ali nikako nije jedini. Veza s djetetom se može ostvariti i na druge načine.

Je li IGT čest, ima li puno žena IGT?

IGT nije čest, ali točna pojavnost se ne zna. Antropolozi tvrde da manje od 2% žena nema biološku mogućnost proizvodnje dovoljno mlijeka. Smatraju da naša vrsta ne bi preživjela kada žene ne bi proizvodile dovoljno mlijeka. Drugi izvori navode brojku od 5% žena, ali ona se temelji na jednoj nedovršenoj studiji. Stvarna brojka je vjerojatno ipak veća od 2 ili 5%, ali nemoguće je za sad reći kolika je. Što se antropoloških tumačenja tiče, točno je da se genom naše vrste nije toliko promijenio da bismo mi ženke modernog čovjeka proizvodile manje mlijeka od recimo nekog pračovjeka. A pračovjek je očito proizvodio dovoljno mlijeka, inače nas ne bi bilo danas tu.

No, ono što se svakako je promijenilo jest okolina. Okruženi smo s puno više toksina od pračovjeka. Za neke tvari kao npr. bisfenol Alfa (BPA) i dioksin se zna da su povezani sa smanjenom produkcijom mlijeka. To su česti zagađivači u okolini. Na našu produkciju mlijeka utjecala je i naša mama koja je možda u trudnoći unosila ove dvije tvari i tako već utjecala na razvoj naših dojki dok smo bili fetusi.

Dakle, IGT nije čest i velike su šanse da ga nemate. No, nikako nije ispravno reći SVE žene imaju mlijeka, SVE žene mogu proizvesti dovoljno ako se dovoljno trude.

Ono što je ovdje isto bitno zaključiti je da IGT nije vaša krivnja. Niste ništa radili krivo. Svaki organ u našem tijelu se može nedovoljno razviti. Kod vas su to dojke.

Zašto se ne priča o ovom stanju?

Po mom mišljenju, više je razloga. Jedan od njih je neznanje ljudi koji se bave dojiljama o postojanju ovog stanja.

Drugi bitan razlog je strah da će se buduće mame prestrašiti ili koristiti IGT kao izgovor čim nešto zapne s dojenjem. Ne mislim nužno izgovor u lošem smislu, već da će od straha proglasiti da imaju IGT i odustati od dojenja prije nego su i zapravo počele.

No, ja sam mišljenja da skrivanje informacija i činjenica nije rješenje. Neinformiranjem mama o IGT se mnoge mame dovode do toga da se osjećaju krivo i nesposobno jer nisu uspjele dojiti isključivo ili jer se nisu „dovoljno trudile“. A zapravo imaju IGT. I fer im je to reći.

Također, apsurdno mi je da ženama sve do iza porođaja nitko od medicinskih djelatnika ne pogleda grudi. Stvarno mislim da je lakše ako vam netko već u trudnoći kaže čuj, možda neće sve ići po planu, ali zajedno ćemo se boriti ako bude potrebno.

Prije nego zaključite da imate IGT, preporučujem:

 • Pročitajte Priču Lukine mame. Ona lijepo sažima što je to IGT.
 • Pročitajte tekstove Kako nastaje mlijeko, Uspostava dojenja: 15 savjeta za više mlijeka, Kako znati unosi li dojeno dijete dovoljno mlijeka, Što ako moje dojeno dijete ne unosi dovoljno mlijeka.
 • U tim tekstovima ćete pročitati osnove fiziologije dojenja koji će vam pomoći razaznati je li možda uzrok nenapredovanja vaše bebe krivi pristup dojenju (to je najčešći uzrok nenapredovanja beba). Npr. ukoliko ograničavate trajanje podoja, dojite na sat, a ne na zahtjev, beba nema dobar hvat, onda ni ne možemo očekivati da beba napreduje koliko bi mogla. Popravljanjem tih stvari, beba će početi napredovati.
 • Ukoliko vam se nakon čitanja tih tekstova čini da dojite „ispravno“, ali dijete i dalje dijete ne dobiva na težini kako treba, onda možete posumnjati da se kod Vas radi o IGT-u.
 •  Javite se IBCLC.
 •  Ukoliko ona potvrdi da bi se moglo raditi o IGT, javite se i svom liječniku kako bi vas uputio na obradu kako biste isključili neka stanja koja mogu dovesti do smanjene količine mlijeka, a nisu IGT (npr. hipotireoza, neka ginekološka stanja, uzimanje nekih lijekova…).

Izvori pomoći:

 

Leave a comment