Blog

Hoću li prestati živjeti kad rodim?

Je li rođenje djeteta kraj života kakvog ste poznavali? Ako ste 24 sata s djetetom, znači li to da “nemate život”? Znači li to da izdajete sebe?

Pripreme za bebu: 7 stvari koje kupujete, a možda vam neće trebati

Kad se pripremamo za bebu, za neke stvari smatramo da ih moramo kupiti. Kad ih kupimo, mislimo da ih beba mora koristiti.

Odvikavanje od noćnog dojenja: Kako smo krenuli

Kako odviknuti dijete od noćnog dojenja?

Šokantan primjer nemoralnog marketinga adaptiranog mlijeka

Ono što me danas šokiralo je web stranica jednog od proizvođača adaptiranog mlijeka koji ide i korak dalje te tvrdi da je njegov proizvod bolji od dojenja.

7 pitanja i izjava koje novopečeni roditelji ne žele i ne trebaju čuti

Što novopečeni roditelji i ne žele i ne trebaju čuti? Ono što će im rušiti samopouzdanje i učiniti da se osjećaju lošim roditeljima…

Kako smo se riješili dojenačkih grčeva: Elimination communication

Elimination communication (EC) je komunikaciju o eliminaciji, ili kako ju neki zovu natural infant hygiene (prirodna higijena beba).

Naše dojenje kroz mjesece

Evo malo kako je izgledalo naše dojenje kroz mjesece. Naravno da se svako dojenje razlikuje, možda je vaše bilo slično, možda nije…

Dojenje kao stvar izbora

Je li dojenje stvar izbora? Ovo pitanje je zapravo potpuno promašeno. Pravo pitanje je imaju li u našoj kulturi majka i dijete uopće PRAVO na dojenje.

Ono kad ti društvo ne omogućuje da dojiš

Što je to nedojeća kultura?

Zašto je dojenje super

Ovo nije usporedba dojenja i nedojenja. Dojenje i nedojenje je u redu uspoređivati u nekim banalnim stvarima tipa u dojenju nema suđa za pranje, ali ne i u ozbiljnim stvarima kao što je zbližavanje s djetetom.

Dojenje u drugim kulturama: Primjeri iz 6 zemalja

Dojenje je snažno kulturološki obojano, naš stav prema dojenju ovisi o tome gdje smo odrasli. Kako se doji u drugim zemljama?

5 malo poznatih činjenica o dojenju

Mislite da znate baš sve o dojenju? Jeste li znali da mama koja nije rodila, može dojiti? Znate li koja je biološka dob za prekid dojenja? I još par stvari

Za mame koje kombiniraju dojenje i bočicu

Velika većina mama koje kombiniraju, a koje sam ja susrela, na kombiniranje je pristala kao na kompromis NAKON DUGE I TEŠKE BORBE ZA DOJENJE.

Milk, sweat and tears: Zašto je uspostava dojenja naporna

Dojenje je mami potpuno nova aktivnost i obaveza i treba je nekako uklopiti u novonastali ritam. Sve se događa u postporođajnoj fazi…

5 nerealnih scena roditeljstva u serijama

Nije lako biti roditelj. Barem nama u stvarnom svijetu. U serijama je ipak malo lakše.

Dojenje je ponekad izazov za partnerski odnos

Ovaj tekst možda naiđe na otpor fanova dojenja jer se može činiti da „ogovara“ dojenje. Nije ogovaranje, a još manje oDgovaranje od dojenja, ali…

9 stvari o majčinstvu koje vam nitko ne kaže

O majčinstvu dosta piše uvijek u lijepom kontekstu, i to je ok, majčinstvo je lijepo kad sve zbrojite i podvučete crtu. Ali svaki pojedini dan je težak.

Dojenje je dovoljno teško i bez da nas se gazi i potkopava samopouzdanje

Ako ste se odlučili educirati o dojenju (što je super odluka, čestitam!), pitanje koje će vam se nametnuti je što čitati. Ovdje možete saznati što NE čitati. Tipovi tekstova o dojenju koje treba izbjegavati su svakako tekstovi s portala namjenjenih reklamiranju proizvoda.

Kad proizvođači zamjenskog mlijeka pišu o dojenju

Trudnice koje se educiraju o dojenju imaju veće šanse za uspostavu dojenja. Pod educiranje svakako spada i čitanje o dojenju. Evo jednog primjera što NE čitati. Svakako ne preporučujem čitanje tekstova sa stranica proizvođača adaptiranog mlijeka. Da se razumijemo, ovdje ne mislim na čitanje o adaptiranom mlijeku. To čitajte ako želite. Ali nemojte čitati kad oni pišu o dojenju.

Zašto moram guglati o dojenju?

Je li dojenje prirodno? Ako je, zašto moramo guglati, raspitivati se, zašto nam ne ide lako od početka?

Zašto žene ne doje i zašto se o tome ne priča?

Ne mogu sve žene dojiti. Nije tu stvar u biologiji. Biologija velikoj većini žena dozvoljava dojenje. No, ovaj tekst nije o ženama koje muči biologija.

Dojenje vs. nedojenje – osobno iskustvo

Iako je možda usporedba dojenja i nedojenja usporedba kruški i jabuka, svejedno pišem ovaj tekst jer u sebi stalno uspoređujem iskustva.

Breast is best ili kako smo promašili ceo fudbal

Vec dugo razmisljam o tome zasto npr. na trudnickim tecajevima kada se “reklamira” dojenje, jedan od glavnih slajdova bude…

Iskreno o majčinstvu

O majcinstvu i roditeljstvu je generalno izrečeno puno laži. Kažu nam da je majcinstvo najljepsa stvar na svijetu, da je majcinska ljubav poput euforije…

Napokon dojenje – dojmovi o prvim mjesecima

Evo, nakon više od pola godine neaktivnosti na blogu, novi post. Rodila sam krajem 12.mjeseca 2017., evo mojih dojmova od 7mjesečnog staža.

Pripreme za dojenje

Evo, novost je da ću po drugi put postati mama. Sada sam 37 tjedana trudna, dakle, još cca 2 tjedna. Prvo dijete nisam dojila.