Za zdravstvene djelatnike

dojenje

Edukacija zdravstvenih djelatnika o dojenju

Dragi liječnici i ostali zdravstveni djelatnici, PRESTANIMO BITI ČIMBENICI PREVENCIJE DOJENJA. Promičimo dojenje svojim znanjem i konkretnom pomoći majkama.

Edukacija zdravstvenih djelatnika na području dojenja jedan je od najvažnijh faktora promicanja dojenja. Educirajmo se i sami, na internetu postoji hrpa besplatnih i dostupnih resursa! Nadam se da će vam ova stranica pomoći u snalaženju.

O tome kako liječnici i zdravstveni djelatnici djeluju kao čimbenici prevencije dojenja, čitajte klikom na gumb.

[vc_cta h2=”beba mora obuhvatiti što više tkiva dojke” shape=”square” style=”outline” color=”pink”]… jer se velik dio žlijezdanog tkiva dojke nalazi do 3 cm ispod baze bradavice (a ne zato da beba može “iscijediti” mlijeko iz laktifernih sinusa koji uopće ne postoje). Ramsay i sur. 2005 [/vc_cta]

ZAŠTO JE VAŽNO DA SU PODOJI ČESTI

The fat content of the milk is related to the degree of emptying of the breast. For example, a full breast would provide a milk sample with a low fat content and a breast drained of milk would provide a milk sample with a high fat content.Ramsay i sur. 2005

Često pražnjenje dojke je bitno za količinu masti u mlijeku.

Nove spoznaje o anatomiji dojke

dojenje

2005. godine objavljen je antologijski rad Donne Ramsay i sur. Anatomy of the lactating human breast redefined with ultrasound imaging J Anat.206(6); 2005 koji je potpuno promijenio pogled na anatomiju dojke. Sinus lactiferus ne postoje, tkivo dojke je drugačijeg razmještaja nego se mislilo, puno je manje otvora na bradavicama… Rad ima nekoliko kliničkih implikacija iz područja plastične kirurgije, laktatcijske medicine i radiologije.

[vc_cta h2=”medicina dojenja” shape=”square” style=”outline” color=”pink” add_icon=”bottom” i_icon_fontawesome=”fa fa-facebook-official” i_size=”lg” i_link=”url:https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fgroups%2Fmedicina.dojenja%2F|||”]Priključite se Facebook grupi Medicina dojenja. Grupa je namjenjena onima koji se dojenjem bave profesionalno ili pružaju peer to peer podršku kroz organizacije ili udruge. Kliknite na Face ikonicu.[/vc_cta]

Our society celebrates romantic and sexual love,
but there is public recognition of the complexities of maintaining and nourishing such relationships.

In contrast, the mother-infant breastfeeding relationship is seen in much rosier focus. Even those
working to support it in western contexts may feel they must present the best side in public for fear
that otherwise women will be put off (Thurer, 1994; Hausman, 2003).”

PhD thesis by Sachs. 2005

SLAJDOVI S MOG PREDAVANJA DOJENJE I LIJEKOVI

dojenje

Na linku dolje (unutar navodnika) možete naći predavanje Dojenje i lijekovi koje sam održala u prostoru Hrvatskog liječničkog zbora 17.6.2019. na poziv Hrvatskog drušva mladih liječnika. Teme su bile:

Gdje pronaći pouzdane informacije o lijekovima u vrijeme dojenja, Pravila propisivanja lijekova dojiljama i Što kad lijek ne ide uz dojenje.

 

“dojenje i lijekovi predavanje”

gdje se educirati o dojenju

dojenje

Saznajte gdje se možete educirati o dojenju online. Sve navedene stranice toplo preporučujem.

LINKOVI NA KORISNE DOKUMENTE

DOJENJE

Dokumenti korisni onima koje tema dojenja zanima dublje, u smislu znanstvenog istraživanja ili za sve koji se pitaju gdje su reference za neke “core” izjave npr.preporučljivo je dojiti barem do kraja druge godine:

gdje potražiti pomoć S DOJENJEM

dojenje i lijekovi

Ako imate mamu koja ima problem s dojenjem ili ni sami niste sigurni postoji li problem ili ne, MOLIM VAS, držite se evidence based medicine, kao što to radite i u drugim granama medicine, a ukoliko vam evidence based medicine na području laktacijske medicine nije poznata, uputite mamu dalje. Gdje, pitate se? Ovdje:

“In 1932, the AMA committee on foods ruled that ‘the promulgation of feeding formulas in advertising to the laity is considered to be in conflict with the best experience, authoritative judgement, and basic principles in infant feeding and is not permissible’ [43] . The industry joined forces with the pediatricians, ceased advertising to the laity and began supporting pediatric research and congresses. This allowed both sides to save face, to pay lip service to ‘breast is best’ and to use science in advertising. The products began ‘to be used under the direction of a physician (…)” Obladen, Neonatology 2014;106:173–180

 

Pročitajte Međunarodni kod o reklamiranju zamjena za majčino mlijeko

[vc_cta h2=”potpora isključivom dojenju” shape=”square” style=”outline” color=”pink”]

NE znači: osudu majki koje ne doje, ustezanje od preporučivanja nadohrane kad je medicinski indicirana.

[/vc_cta]

nadohrana

pohrana izdojenog mlijeka

Bitno je naglasiti da nadohrana, ako se provodi s razlogom i planski te po mogućnosti ne bočicom, ne mora značiti kraj dojenja. Ali, majka treba potporu i poduku kako bi uspjela nadohraniti dijete bez ugroze dojenja! Preporuka “dajte nadohranu” bez ikakvih objašnjenja najčešće vodi u postepeni prekid dojenja.

Roditelji moraju dobiti konkretne upute!

BEBA pije na čašu

Kada je nadohrana potrebna, poželjno je izbjeći bočicu. Pogledajte video novorođenčeta kako pije na čašu!

Video je dostupan na: https://www.youtube.com/watch?v=4ZCm_MhP39M

paced bottle feeding

Primjer kako NE hraniti dijete na bočicu

Ukoliko nije moguće izbjeći hranjenje na bočicu, ono se NE treba provoditi tako da se dijete polegne i boca se nagne (dakle, nikako ne kao na slici gore).

Pogledajte kako ispravno dijete nahraniti bočicom. U Youtube upišite “The milk mob paced bottle feeding” ili kliknite na link https://www.youtube.com/watch?v=OGPm5SpLxXY.

Imate i moj tekst o hranjenju na bočicu koji možete pročitati klikom na gumb.

bitne publikacije

dojenje

Linkovi na važne publikacije u svijetu dojenja i laktacijske medicine. Journal of Human Lactation, Breastfeeding Medicine i International Breastfeeding Journal bih izdvojila kao najvažnije, ali ima ih još bitnih.

[vc_cta h2=”dojenje je standard i normala” shape=”square” style=”outline” color=”pink”]…i zato treba izbjegavati izjave poput “dojenje je najbolje i najprirodnije” ili “breast is best”.

O tome kako takve izjave u biti štete dojenju, čitajte u tekstu “Watch your language Diane West, IBCLC, svjetskog autoriteta u svijetu dojenja

te u mom tekstu “Brest is best ili kako smo promašili ceo fudbal“.[/vc_cta]

ABM PROTOKOLI

dojenje

Academy of Breastfeeding Medicine je ugledna ustanova koja okuplja liječnike s ciljem promicanja dojenja. Jedan od vrlo korisnih produkata njihovog rada su PROTOKOLI, trenutno ih ima 30 i pokrivaju najvažnija stanja koja se tiču novorođenčadi i dojenja. Dostupni su klikom na gumb. Kad kliknete, skrolajte i naći ćete sve protokole u pdf obliku, neki protokoli su prevedeni i na hrvatski.

The scaling up of breastfeeding to a near universal level could prevent 823 000 annual deaths in children younger than 5 years and 20 000 annual deaths from breast cancer”. Victora i sur. 2016. Lancet 2016; 387: 475–90

[vc_cta h2=”od 2.5 do 7 godina…” shape=”square” style=”outline” color=”pink”]… je biološki normalna dob za prekid dojenja. K. Dettwyler 2004. Clin Obstetrics

WHO preporučuje dojenje BAREM do kraja druge godine, a ako majka i dijete žele, i duže.[/vc_cta]