Dojenje i lijekovi: Par napomena liječnicima i farmaceutima

Možda da će neki kolege, ako ovo uopće pročitaju, ostati uvrijeđeni. Tekst je pisan u oštrijem tonu, ali nije namijenjen vrijeđanju. Namijenjen je prvenstveno privlačenju pažnje kolega. Dojenje je bitno. Tema propisivanja lijekova u vrijeme dojenja je također bitna. I jako zanemarena.

Što me navelo na pisanje ovog teksta? Susreti sa majkama koje dobivaju upute da prekidaju dojenje zbog lijekova kao što su ibuprofen ili neki često korišteni antibiotik. Ne daju samo liječnici ovakve savjete, već i farmaceuti.

Većina često korištenih lijekova je kompatibilno s dojenjem, a konkretno ibuprofen je zaista dokazano siguran u dojilja.

Detaljniju razradu problema propisivanja lijekova u dojilja, pročitajte ovdje. Tekst dolje je više jedan challenge trenutno najčešće korištenog konzervativnog pristupa pri propisivanju lijekova dojiljama.

Ovdje, dakle, ne govorim o tome treba li dojenje prekidati zbog određene bolesti kao takve, već treba li dojenje prekidati zbog uzimanja lijekova.

Pa evo nekoliko misli o propisivanju lijekova dojiljama:

Provjera je li lijek kompatibilan s dojenjem je posao liječnika

Zaista ne bi bilo u redu da liječnik propiše lijek i na pitanje dojilje smije li nastaviti dojiti, kaže dojilji neka provjeri sama. To nije posao pacijenta. Kao što ne biste bubrežnom bolesniku rekli da sam provjeri treba li mu manja doza lijeka nego čovjeku bez zatajenja bubrega, tako i dojilji ne smijete reći neka sama nešto provjeri kad se radi o uzimanju lijekova.

Isto se odnosi na farmaceute ukoliko se radi o OTC lijekovima.

Gdje dobiti pouzdane informacije o uzimanju lijekova u vrijeme dojenja? Pročitajte tekst koji je već linkan gore.

 Savjet o privremenom prekidu dojenja dok traje liječenje

Znači, dođe vam dojilja i smatrate da joj je potreban lijek.

Možda ćete imati inicijalni poriv pomisliti kako je najsigurnije zabraniti joj dojenje dok uzima lijek. Možda ćete reći „nemojte dojiti par dana dok pijete lijek“. No, prije nego date savjet o privremenom prekidu dojenja, razmislite:

 • Je li lišavanje bebe jedine hrane i jedinog načina hranjenja koje poznaje, uistinu najsigurnije rješenje?

Ukoliko mislite da je, ajmo dalje. Ukoliko majci kažete da prekine dojenje na par dana, evo što će ta majka doživljavati idućih dana.

 • Morat će se izdajati.
 • Znate li dati uputu majci kako da to čini? Čime? Da investira cca 1500 kn u električnu izdajalicu, cca 500 kn u ručnu ili da se izdaja ručno? Kako se koristi koja izdajalica? Znate li pokazati majci tehniku ručnog izdajanja?
 • Ukoliko je odgovor na sve ne, imate li kome uputiti majku kako bi dobila odgovore na navedena pitanja?
 • Što će se dogoditi ako se majka ne izdaja ili se nepravilno izdaja? Doći će do smanjenje količine mlijeka, a veliki je rizik i za razvoj mastitisa. Hoćete li znati pomoći majci ukoliko se to dogodi?
 • Koliko dugo se točno majka mora izdajati? 2 dana? 2 tjedna?
 • Koliko često? Svaka 2 sata? Svaka 3 sata? Ima li pomoć u kući da bi opstala u tom novom i napornom ritmu?
 • Jeste li znali da se neke žene uopće ne mogu izdojiti nakon što se uspostavi ponuda i potražnja mlijeka? Što s njima?

Ajmo na dijete.

 • Što će dijete jesti dok traje zabrana dojenja? Adaptirano mlijeko? Koje? Koji brand, koju formulaciju? Pre, 0, 1, 2 ili 3? Kako se priprema adaptirano mlijeko? Znate li dati uputu?
 • Kojom metodom će roditelji hraniti dijete? Na bočicu? Što ako dijete odbija bočicu? Znate li neku drugu metodu hranjenja osim na bočicu? Znate li pokazati kako se dijete hrani na špricu recimo?
 • Znate li kako smanjiti šansu za odbijanje dojke nakon bočice? Jeste li čuli za paced bottle feeding? Znate li da ne postoji garancija da će se dijete vratiti na dojku nakon bočice?
 • Imate li kome uputiti majku ako su odgovori ne?

Savjet koji se čini jednostavan, banalan i siguran „prekinite dojenje na par dana“ je za majku i dijete sve samo ne banalan, siguran i jednostavan.

Zato je potrebno potruditi se i naći pouzdanu informaciju je li prekid dojenja stvarno potreban ili postoji li drugi lijek koji se smije koristiti uz dojenje ako prvotno preporučeni lijek zaista nije kompatibilan s dojenjem.

Savjet o trajnom prekidu dojenja zbog uzimanja lijeka

Možda mislite da ako je dijete starije, imate pravo reći pa on je već veliki, ionako je vrijeme za prekid dojenja. Sve kako bi sebe poštedili potrage za informacijom smije li se lijek koristiti u vrijeme dojenja. No, sjetite se da majka nije došla po vaše mišljenje o tome treba li još dojiti ili ne. Vaše osobno mišljenje doji li neko već ionako predugo je NEBITNO. Vi nemate pravo odlučivati o tome.

WHO se izjasnio o tome je li potrebno ili ne dojiti „dugo“. Ako se ne slažete s mišljenjem WHO-a, slobodno im uputite pismo. Ali dok ne promijene svoju preporuku zbog vašeg cijenjenog mišljenja, držite se važećih preporuka. A to je podupiranje dojenja barem 2 godine, a dalje koliko god dugo majka i dijete to žele.

Puno je lakše vama dati si truda (ili samo obaviti svoj posao) i informirati se je li lijek zaista nekompatibilan s dojenjem nego tjerati majku da nepotrebno prolazi sve gore opisano ili da trajno prekine dojenje bez razloga.

Gdje pronaći informacije koji lijek ide uz dojenje?

Opširnije u tekstu ovdje, a ovdje samo ukratko:

 • besplatna bazaLACTMED (daje i info o zamjenskom lijeku)
 • aplikacija za mobitel Infant Risk (košta 85 kn). O Infant Risku čitajte na njihovoj stranici. Daje i info o trudnoći.
 • knjiga Hale’s Medications & Mothers’ Milk
Što ako je prekid dojenja stvarno potreban?

Ukoliko je privremeni ili trajni prekid dojenja uistinu potreban, onda pazite da majci pružite potporu koja joj je potrebna. Uputite majku u laktacijsku ambulantu ili nekom drugom tko će je znati savjetovati kako prekinuti dojenje. U tekstu Gdje potražiti pomoć u vrijeme dojenja imate popis adresa na koje možete uputiti dojilje kako bi dobile konkretnu pomoć.

Ali, molim vas nemojte olako davati savjet o prekidu dojenja. Dajte sve od sebe da pomognete majci da doji, i njoj i djetetu je to bitno, a vama je to posao.