Pripreme za bebu: 7 stvari koje kupujete, a možda vam neće trebati

Kad se pripremamo za bebu, za neke stvari smatramo da ih moramo kupiti. Kad ih kupimo, mislimo da ih beba mora koristiti. Ako ih ne koristi, recimo ne želi zaspati u krevetiću ili se voziti u kolicima, zaključimo da nešto nije u redu s bebom i pokušavamo nekako intervenirati. No, iako se dolje navedene stvari smatraju standardnom opremom za bebe, postoji šansa da vaša beba neće biti agilni konzument istih. I to je sasvim uredu i normalno.

Dakle, ovaj tekst nije popis stvari koje su nužno štetne za bebu, već je bit teksta ukazati da bebe ne koriste sve stvari onako kako mi očekujemo. Ipak, dvije stvari jesu predstavljene kao potencijalno štetne, bed bumpersi i igračke za uspavljivanje.

1 Krevetić

trudnoća
Foto: Twenty20

Kad saznate da ste trudni i krenete u planiranje gdje ćete smjestiti bebu, krevetić zauzima važno mjesto u procesu planiranja. Postoji puno vrsta krevetića, košara, co-sleepera, kolijevki itd. To shvatite tek kad krenete u roštanje po internetu. Također, postoji bezbroj uzoraka posteljine kojom možete namjestiti krevetić.

Sve gore navedeno odaje dojam da je krevetić jako bitna stvar u životu bebe i da će beba provesti jako puno vremena u njemu. Na neki način predstavlja simbol bebe, kao, ovo je mjesto gdje beba obitava, to je njeno sjedište, TU je beba.

E pa takvo razmišljanje mnoge roditelje dovede do ruba očaja jednom kad se beba rodi. Zašto? Zato što mnoge BEBE MRZE KREVETIĆE!! Naše ljudske bebe se rađaju puno mjeseci prerano i kao takve su potpuno ovisne o nama. Očekuju da, iako su se rodile, će i dalje biti spojene na mamu. Ljudske bebe jednostavno nisu dizajnirane tako da toleriraju spavanje odvojeno od odraslih. Dakle, ako me pitate kako nagovoriti bebu da zavoli krevetić, reći ću vam nikako. Naravno, moguće je da će vaša beba biti tolerantna prema spavanju u krevetiću, no znajte da ste onda sretnici!

Više o ovim temama možete pročitati u tekstovima Zašto beba plače kad nije na rukama, Spavanje beba: Očekivanja vs stvarnost te Bedsharing: Smije li beba spavati s roditeljima u krevetu.

2 Mobil iznad krevetića

trudnoća
Foto: Twenty20

Po mom mišljenju, potpuno nepotreban izum. Ako beba spava, onda to ni ne vidi. Ako je budna, vidjet će to samo ako leži na leđima, a nije da bebe toliko vremena provode mirno ležeći na leđima.

Ako ga ipak odlučite kupiti (i ja sam, bez brige), evo što o izboru mobila kaže Ivana Štedul, stručnjakinja za senzomotorni razvoj beba i djece, vlasnica Senzogym-a:

Mobil iznad krevetića je dobar ukoliko ga se postavi na pravi način. Važno je da je u razini očiju da beba ne mora pomicati glavu unazad da bi ga vidjela cijelog. Pravilnim postavljanjem izbjegavate nefiziološke pokrete izvijanja. Mobil može biti odličan ukoliko je crno-bijeli jer potiče razvoj vidnog polja i fokusa. Također, to je pomagalo koje bi se u pravilu trebalo koristiti prvih mjesec i pol dana života kako beba ne bi cijelo vrijeme provodila na leđima. Položaj na trbuhu izuzetno je važan za adekvatan motorički razvoj bebe.“

3 Bed bumpers

dojenje

Foto: Tweny20

To je ona posteljina koja se stavi da se beba ne bi lupila o ogradicu krevetića. Postoji zaista bezbroj boja i dezena toga i priznajem da su jako privlačni i da je zabavno birati. Ali, zašto bed bumpersi i nisu najneophodnija stvar na svijetu? Kao prvo, beba se do nekih par mjeseci niti ne može okretati pa se neće ni lupiti, dakle nema neke svrhe.

Druga stvar, puno ozbiljnija, je sindrom iznenadne dojenačke smrti (SIDS). Naime, bed bumpersi nisu najsigurnija stvar za dijete. Američka akademija za pedijatriju tvrdi da je korištenje bed bumpersa jedan od rizičnih čimbenika za SIDS. Prema njima, beba treba spavati na ravnoj površini bez jastuka, posteljine i igračaka u blizini sa dobro zategnutom plahtom i bez pokrivača (već u vreći za spavanje). Također tvrde da upotrebom bed bumpersa, izlažemo dijete riziku od gušenja.

4 Kolica

kolica
Foto: Twenty20

Za ovo vrijedi isto što i za krevetić. Možda će vam super doći, a možda će vam se dijete svega par puta provozati u kolicima jer neće podnositi kolica nego samo ruke. Onda vam je bolje nabaviti nosiljku. No ipak, mislim da većina djece ima faze kad kolica ne mogu smisliti i vrište čim ih vide, a ima razdoblja kad se sasvim lijepo voze, dapače i zaspu unutra. Vidjet ćete kakvo će biti vaše dijete. Možda vam ovo pomagalo dobro posluži, a možda će stajati u kutu i skupljati prašinu i zauzimati prostor.

5 Knjige o bebama

trudnoća knjige
Foto: Twenty20

Moj savjet je ili nemojte to kupovati ili jako oprezno birajte knjige. Inače ćete se samo isfrustrirati i zabrinuti. Zašto spava 11 sati dnevno, a ne 15 kako piše da bi trebao sa x mjeseci. Zašto je dobio xx grama a ne yy kako je trebao. Zašto sad ne prihvaća šljivu, a piše da je sad po rasporedu dohrane na redu šljiva. Zašto nema raspored spavanja, red je užasno bitan za bebu. Zašto se u 13 sati igra, a trebao bi jesti. Zašto je sad dojio 45 min, a prethodni podoj 33 min, ili zašto je pojeo 120 ml, a piše da je prosjek 130 ml. I tako stalno zašto zašto zašto. Zato što te knjige nemaju veze sa životom, eto zašto.

Ovo ne znači da se ne treba educirati. Treba se educirati, ali pametno. Moja osobna preporuka su moji tekstovi 🙂 te korisne stranice navedene u tekstu Gdje naći pouzdane tekstove o dojenju. Jedine knjige o bebama koje bih ipak preporučila su: Womanly Art of Breastfeeding i knjiga dr. Jacka Newmana Breastfeeding: Empowering parents. Ako tražite literaturu na hrvatskom, onda su tu opet moji tekstovi 🙂 te knjiga Praktičan vodič kroz dojenje koja mi je otkriće.

6 Kojekakve igračke namijenjene uspavljivanju

krevetić bebe
Foto: Twenty20

Reklame za ovčicu i slonića za uspavljivanje mi stalno iskaču na Facebooku. Stvarno ne znam kad je kome u uspavljivanju bebe pomoglo stavljanje nekakve ovce ili kakve god igračke u krevet. Što bi ta igračka trebala predstavljati bebi a da je smiri da zaspi?

Uz bed bumpers, ovo je jedna od stvari koje mogu biti štetne za dijete. Naime, stavljanje kojekakvih igračaka u krevetić može biti opasno i povećati rizik od SIDS-a, gušenja i pregrijavanja. Isto vrijedi za jastuk u obliku slona koji kruži po internetu. Stavljanje bebe u to je izazivanje sudbine po pitanju SIDS-a. O tome kako bebe spavaju čitajte u tekstu Spavanje beba: Očekivanja vs stvarnost, Zašto se bebe bude noću i zašto je to dobro te Bedsharing: Smije li beba spavati s roditeljima u krevetu.

7 Bounceri, njihaljke i ostala oprema za „odlaganje“ bebe

bouncer
Foto: Twenty20

Preporučujem pročitati test Zašto beba plače kad nije na rukama. Tamo ćete dobiti objašnjenje zašto beba možda neće biti sretna kad je ostavite u nekoj spravi. No, opet, kao i sve drugo (kolica, krevetić…) i ovaj proizvod može biti od pomoći. Upozoravam da postoje radovi koji navode da je sve veći broj beba s refluksom, a kao jedan od razloga se navodi i odlaganje djeteta u ovakvim napravama, pogotovo odmah nakon jela. Jer iako se nama čini da su djeca u tome jako uspravna, u biti nisu. Nakon jela je ipak najbolje bebu držati na rukama ili u nosiljci.

Ako se pitate koja je alternativa bouncerima i odlaganju, ja bih rekla babywearing. Puno je više u skladu s bebinom biologijom. O babywearingu čitajte na blogu Nošenje beba (i djece). Mislim da je marama, sling, klokanica ili nešto četvrto puno bolja investicija od bouncera, ali naravno da ima roditelja koji bouncer ne bi mijenjali ni za što na svijetu.

I za kraj

Za kraj ću priznati da sam ja sve gore navedene stvari kupila. Većinom zato što nisam imala pojma o djeci i najveći izvor informacija o tome što je potrebno da bih se pripremila za bebu, su mi bile reklame i dućani s dječjom opremom. Neke stvari ćete koristiti, neke ne, ali važno je da ne mislite da nešto nije u redu s bebom (ili vašim mlijekom) ako beba ne želi spavati u krevetiću, voziti se u kolicima ili ne udovoljavam kriterijima iz neke knjige. Zapravo, sa sadašnjom pameti bih rekla da za uspješno rukovanje bebom uopće nisu presudne stvari koje imate već 3 vještine koje su zaboravljene u našem društvu, a to su 3B – breastfeeding, babywearing i bedsharing tj. dojenje, nošenje beba i spavanje s bebom u istom krevetu.