Prelazak na isključivo dojenje: Kako ukinuti adaptirano mlijeko

isključivo dojenje

Ovaj tekst daje grube smjernice koje vam mogu pomoći prijeći na isključivo dojenje sa kombinirane prehrane. Svakako je najbolje javiti se stručnoj osobi za pomoć, adrese možete pronaći u tekstu Gdje potražiti stručnu pomoć kod problema dojenja.

Čest scenarij

Scenarij sa skidanjem adaptiranog često glasi otprilike ovako. Mama i beba dođu iz bolnice, u bolnici je beba dobila više adaptiranog nego maminog mlijeka. Doma se nastavi taj trend još par dana/tjedana i onda ipak mama i tata donesu odluku da žele prijeći na isključivo dojenje. Odluče, ili im se savjetuje, da se par dana posvete samo dojenju i da vide što će biti. Odnosno, da naglo prestanu davati adaptirano i samo doje. Ovo je prilično siguran put u katastrofu. Priča obično dalje ide tako da beba pada u kilaži, nezadovoljna je i plačljiva te se donosi zaključak da mama nema mlijeka. Obično u tom trenu roditelji potpuno odustaju od dojenja.

Što se zapravo dogodilo?

Mamina količina mlijeka se smanjila zbog obilne nadohrane. Naime, beba je danima jela nešto uz majčino mlijeko i poslijedično tome, nije bilo dovoljne potražnje. Kad nema potražnje, nema niti proizvodnje (vidi tekst Kako nastaje mlijeko). Tj. mama je proizvodila onoliko mlijeka koliko je beba dojila. Što više dojite, više se mlijeka stvara. Što manje dojite, manje se mlijeka stvara (pogotovo ako puštate dojke da se prepunjavaju). Kada ste naglo ukinuli nadohranu adaptiranim (scenarij iz prethodnog odlomka), bebi je ostala samo ta količina mlijeka koju je i prije dobivala, znači bebi fali onoliko mlijeka koliko je adaptiranog dobivala. Mamino tijelo ne može u roku jednog dana toliko povećati proizvodnju te beba pada na težini tj. gladuje.

Kako povećati količinu majčinog mlijeka?

Mamina količina mlijeka se vrlo vjerojatno može vratiti upornim stavljanjem djeteta na dojku, ali taj proces, zvan relaktacija, traje danima ili tjednima. Količina vašeg mlijeka može se povećati za cca 10 ml u 24 sata. Važno je znati da se količina mlijeka povećava dojenjem. Dakle, ne treba čekati da se poveća količina da biste dojili, već je potrebno dojiti da bi se povećala količina. Za konkretne savjete kako povećati količinu, pročitajte tekst Uspostava dojenja: 15 savjeta kako imati što više mlijeka. Ali, bitno je znati da ćete neko vrijeme morati paralelno raditi na povećanju količine svog mlijeka i i dalje davati adaptirano, ali postepeno smanjujući količinu adaptiranog.

Riješite izvorni problem

Ukoliko je stvarno postojao neki problem zbog kojeg je bila potrebna nadohrana, treba ga riješavati. Inače postoji šansa da nećete moći preći na isključivo dojenje. Svakako najbolje javiti se IBCLC ili na neku od adresa u već linkanom tekstu Gdje potražiti pomoć. Dobra vijest je da je velik dio problema dojenja rješiv. Vrlo često se radi samo o tome da vam treba pomoć oko namiještanja djeteta ili savjeti oko ritma dojenja.

Kako izbaciti adaptirano mlijeko?

Stvar je u postepenosti. Ukoliko ukidate adaptirano i želite prijeći samo na dojenje, NIKAKO NEMOJTE ADAPTIRANO UKINUTI NAGLO. Najbolje je posavjetovati se s IBCLC (vidi tekst Gdje potražiti stručnu pomoć kod problema dojenja), a ako se u to upuštate sami, adaptirano mlijeko ukida se ritmom 10 ml u 24 sata ili 30 ml u 24 sata svaka 3 dana. Dakle, ako dijete pije 700 ml ada u 24 sata, sutra neka dobije 670 ml pa za 3 dana 640 ml itd. Ili danas 700 ml, sutra 690 ml, preksutra 680 ml itd.

Pratite pelene!

Kako biste bili sigurni da beba dobiva mlijeka koliko joj je potrebno, morate pratiti bebine pelene. Novorođenče mora imati barem 5-6 mokrih i barem 3-4 pokakanih pelena (mrlja veličina kovanice 5 kn) te bistar urin. To je znak sitosti ili gladi, za više detalja vidi tekst Uspostava dojenja: Kako znati je li dojeno novorođenče sito. 

Prijeđite s bočice na neku drugu metodu ili koristite paced bottle feeding

Bočica je ta koja je ugrožavajuća za dojenje, nije adaptirano mlijeko to koje ugrožava. Naime, bočica bebi nudi brzi tok mlijeka koji beba može početi preferirati nad dojkom i odbijati dojku. Kako se to ne bi desilo, preporučeno je prijeći na neku drugu metodu hranjenja (vidi RODIN tekst http://www.roda.hr/portal/dojenje/problemi-i-poteskoce-u-dojenju/alternativne-metode-hranjenja.html., zatim vidite video kako beba pije na čašu https://www.youtube.com/watch?v=4ZCm_MhP39M, zatim jako dobre metode su lactation aid i SNS – ukoliko trebate savjet kako napraviti lactation aid, javite mi se, jako je jednostavno. Naslovna slika ovog teksta prikazuje SNS.

Ukoliko ostajete pri bočici, usporite tok mlijeka metodom hranjenja zvanom Paced Bottle Feeding.

Za kraj

Proces relaktacije je naporan i zahtjeva potporu okoline, poželjno je da ste oslobođeni drugih obaveza dok ne prijeđete na isključivo dojenje. Naporno je paralelno raditi na povećanju količine svog mlijeka, pripremati obroke adaptiranog i nadohranjivati te intenzivno pratiti bebine pelene (zato su lactation aid i SNS dobre opcije, vidi gore). Bit će boljih i gorih dana, u smislu da ćete ponekad htjeti odustati jer ćete možda imati osjećaj da se to sve ne isplati. No, ne odustajte! Većina problema dojenja je rješiva ukoliko imate dobru stručnu potporu. No ipak, ukoliko ne uspijete u potpunosti izbaciti adaptirano mlijeko i ostanete na kombiniraju, ne sekirajte se! I to je dojenje i tekako je vrijedno i vama i vašoj bebi, pročitajte tekst Za sve mame koje kombiniraju adaptirano i dojenje.