U čemu i kako pohraniti izdojeno majčino mlijeko

Tekst je izvorno pisan u rujnu 2016., revidiran je u travnju 2019.

U čemu pohranjivati izdojeno majčino mlijeko?

Postoje 3 opcije: staklena bočica, plastična bočica i vrećica za pohranu mlijeka. S vrećicama za pohranu nemam uopće iskustva pa o njima ne pišem.

Znam samo da ako želite vrećice, treba kupiti specijalizirane vrećice za majčino mlijeko jer su čvršće od običnih vrećica za zamrzavanje i nisu toliko sklone oštećenjima (npr. pohranite vrećicu s mlijekom u zamrzivač pored recimo smrznutog mesa koje onda ošteti vrećicu s mlijekom).

Sto se tiče dileme staklo vs. plastika, Academy of Breastfeeding Medicine (ABM) kaže da je čuvanje u staklu ili plastici podjednako dobro.

Bitno je samo da je plastika namijenjena čuvanju hrane tj. da ne sadrži bisfenol A (BPA). BPA dokazano dovodi do poremećaja hormona u djece. Dakle, nemojte čuvati mlijeko u sterilnim bočicama za uzorke urina. Te bočice nisu namijenjene čuvanju hrane, nije poznato kako se ponašaju kod hlađenja i zagrijavanja i izlučuju li što u mlijeko.

Ja imam 2 vrste plastičnih bočica za pohranu mlijeka.

Vrsta 1:

avent
Bočica za pohranu izdojenog majčinog mlijeka, foto: osobna zbirka

Maksimum mlijeka koji stane u 1 bočicu je 180 ml.

Dobre strane:

  • Poslije se mogu koristiti za pohranu kašica za bebu ili pohranu začina jer imaju široki otvor.

Loše strane:

  • Oznake mililitara su jako teško vidljive.
  • Primijetila sam da oznake ml nisu istovjetne bočicama za hranjenje koje imam (različite marke). Npr. 180 ml kod bočica za pohranu je 160 ml kod bočica za hranjenje.
  • Mlijeko se prosipa pri prelijevanju u bočicu iz koje će dijete piti zbog širokog otvora.

Vrsta 2:

medela
Bočica za pohranu izdojenog majčinog mlijeka, foto: osobna zbirka

Stane 150 ml mlijeka.

Dobre strane:

  • Imaju lijepo vidljive oznake.
  • Oznake ml su iste kao kod bočica za hranjenje koje imam (različita marka).
  • Iz ovih bočica se mlijeko lakše sipa u bočicu iz koje će dijete piti jer imaju usko grlo.
  • Nakon što sam ih prestala koristiti za pohranu mlijeka, koristim ih kao bočice za nošenje vode u park (izbjegavam djeci davati da piju vodu iz kupovnih boca s vodom zbog već spomenutog BPA).

Ja sam na svaku bočicu koja ide u frižider na zatvarač lijepila papirić na kojem bih napisala datum i sat kad je mlijeko izdojeno.

Mislim da ćete si olakšati život ako koristite izdjalicu, bočice za pohranu i bočice za hranjenje jedne te iste marke. Obično proizvođači rade tako da bočica u koju izdajate mlijeko, lako postane bočica za pijenje tako da se na nju samo zašarafi adapter i onda duda. Puno je manje onda prelijevanja, prolijevanja i nemate problema s oznakama mililitara koje se ne podudaraju. Ja nisam tako radila i sad mi je žao. Također ako odlučite koristiti sterilizator, dobro je da je i on iste marke. Meni recimo neke bočice zbog visine nisu stale u sterilizator.

 Pohranjujte male količine

Najbolje bi bilo pohranjivati mlijeko u količinama 30 ili 60 ml. Zašto? Kako biste što manje bacali ako dijete ne pojede.

Ja nisam tako radila jer nisam mogla pronaći dovoljno male posudice, a bilo mi je glupo u posudicu od 150 ml staviti samo 50 ml pa onda puniti 3 takve posude.

Da sad radim sve ponovo, pohranjivala bih mlijeko u staklenkama, onim najmanjima, kao recimo za mini pakiranja pekmeza.

Ako ćete zamrzavati mlijeko, onda su najpraktičnije vrećice za zamrzavanje majčinog mlijeka jer zauzimaju najmanje prostora.

 

Pročitajte i tekstove: Koliko dugo izdojeno majčino mlijeko smije stajati na sobnoj temperaturi, u frižideru i zamrzivaču? i Podgrijavanje i ponovno korištenje izdojenog majčinog mlijeka

 

Reference: 

ABM Clinical Protocol #8:Human Milk Storage Information for Home Usefor Full-Term Infants, Revised 2017. BREASTFEEDING MEDICINE Volume 12, Number 7, 2017 https://abm.memberclicks.net/assets/DOCUMENTS/PROTOCOLS/8-human-milk-storage-protocol-english.pdf

Brusseau R. Bacterial Analysis of Refrigerated Human Milk Following Infant Feeding. May 1998. [ An unpublished senior thesis.] https://kellymom.com/bf/pumpingmoms/milkstorage/reusing-expressedmilk/

The Milk Shaking Controversy http://www.yourbreastfeedingguidebook.com/blog/2015/6/4/the-milk-shaking-controversy

 

Pročitajte i tekstove: Koliko dugo izdojeno majčino mlijeko smije stajati na sobnoj temperaturi, u frižideru i zamrzivaču? i Podgrijavanje i ponovno korištenje izdojenog majčinog mlijeka