Kako započeti s dohranom: 8 savjeta kako bebi uvesti krutu hranu i vodu

Uvođenje dohrane znači uvođenje krute hrane sa 6 mjeseci bebina života.

Kako se bliži početak dohrane, roditelji se pitaju s čime započeti. Mrkva ili jabuka? Izbjegavati potencijalne alergene ili baš suprotno, izlagati alergenima?

No, osim toga s čime započeti, važno je i KAKO započeti dohranu.

Za temu kako krenuti s dohranom, konzultirala sam Ivanu Štedul, diplomiranu fizioterapeutkinju i prvostupnicu radne terapije. Ivana je vlasnice firme Senzogym i svakodnevno radi s bebama i djecom koja imaju poteškoće u hranjenju.

Ivana vas savjetuje kako se pravilno daje dohrana bebi, kako krenuti s dohranom te kako izbjeći poteškoće i osigurati sebi i bebi ugodan i zdrav početak dohrane. U nastavku su pravila za dobar početak.

 

1 Maknite ometala

Pod ometala se misli na TV, mobitel, crtiće, slikovnice, igračke…

Roditelji se obično odluče za ta „pomagala“ kako bi produžili vrijeme hranjenja. Igračkom bebi odvuku pažnju i onda je neprimjetno hrane dok je ona hipnotizirana. Dijete otvara usta i žvače mehanički, s pažnjom usmjerenom na igračku ili ekran i bez aktivnog sudjelovanja u hranjenju. To kasnije može predstavljati problem.

Pri aktivnosti hranjenja važno je usmjeriti pažnju upravo na to – hranjenje, a sve ostalo ostaviti po strani. Zato ukoliko beba nije zainteresirana za jelo, bolje je privremeno odustati pa pokušati ponovo za par sati nego je na prevaru pokušati nahraniti.

Također, ukoliko jelo traje duže od 20 min, treba ga prekinuti. Dijete možda zaista nije gladno i možda će nakon nekog vremena biti spremnije aktivno sudjelovati u hranjenju. Isto tako, ne treba tjerati dijete da sjedi za stolom dok ne pojede apsolutno sve iz tanjura.

2 Postavite bebu u ispravan položaj

Osim micanja ometala, osnovni preduvjet za hranjenje je bebin pravilan položaj.

Bebu, kada se samostalno počne posjedati, treba postaviti u položaj 90-90-90 tj. normalan sjedeći položaj sa uspravnim leđima i stopalima na ravnoj podlozi. Ovaj položaj se zove 90-90-90 jer su pod 90 stupnjeva trbuh i bedra, stražnja strana natkoljenice i potkoljenice te prednja strana potkoljenice i gornja strana stopala.

Ispred bebe treba biti stolić tj. čvrsta podloga na koju može staviti laktove.

Znači, da bi beba mogla uspješno započeti s dohranom, ona za to mora biti motorički zrela. Pri pojmu „motorički zrela“ svakako trebamo razlikovati kronološku od neurološke dobi. Kronološka dob je koliko beba ima mjeseci, a neurološka dob znači kakve su zapravo bebine motoričke i ostale sposobnosti, određuje se procjenom sposobnosti.

Bebu mlađu od 6 mjeseci neurološke dobi uglavnom nije moguće posjesti na ovakav način. I to je u skladu sa preporukama Svjetske zdravstvene organizacije da se s dohranom ni ne kreće prije 6 mjeseci starosti bebe.

3 U čemu hraniti bebu

Ispravan položaj za hranjenje, opisan gore, može se postići u:

U hranilici

Kod kupnje hranilice pazite na to da hranilica ima oslonac za noge. Dobar oslonac za stopala je jako bitan kod započinjanja hranjenja jer pridonosi posturalnoj stabilnosti tj. stabilnom položaju tijela.

Ukoliko ste već kupili hranilicu bez oslonca za stopala, možete malo improvizirati pa staviti nešto ispod bebinih stopala.

Ukoliko se beba još ne posjeda sama ili joj je hranilica prevelika (stolić joj dođe do vrata, a ne laktova), ispravan položaj za hranjenje može se postići i u:

U vlastitom krilu

Hraneći bebu u vlastitom krilu zapravo „glumite stolicu za hranjenje“ tj. svojim tijelom pružate bebi potporu koja je drži u ispravnom položaju. Kod ove opcije možete bebu hraniti s još jednom osobom (vi držite, a ona hrani ili obrnuto) – to je bolja varijanta za početak dohrane.

Ili možete bebu hraniti samostalno. U tom slučaju je možete hraniti pred velikim ogledalom kako biste u svakom trenutku mogli vidjeti dijete.

U autosjedalici koja se može fiksirati tako da je nagnuta naprijed

Treća opcija je da se beba hrani u autosjedalici (jajetu). ALI OPREZ!!! Hranjenje u jajetu je u redu ukoliko imate jaje koje se može povući prema naprijed i fiksirati u tom položaju. Tako je položaj isti kao i kad beba sjedi u hranilici.

Naime, jaja se, kad ih pustite, prevale unatrag i beba zauzima ležeći ili poluležeći položaj. Jaje smijete koristiti za u svrhu hranjenja samo i isključivo ukoliko jaje ima ručku koja se može gurnuti unatrag i tako fiksirati jaje u uspravnom položaju!

NIKAD NE HRANITE DIJETE U LEŽEĆEM ILI POLULEŽEĆEM POLOŽAJU ZBOG OPASNOSTI OD GUŠENJA.

 

4 Neka se beba hrani sama

Dohrana se obično zamišlja nekako ovako:

 

dohrana
Fotografija: Twenty20

Mama hrani bebu, a bebin posao je da otvara usta.

No, beba se svakako treba naučiti hraniti sama. Prvo prstima i šačicama, a poslije i žličicom.

Zašto prvo prstima? Jer beba jedući prstima razvija koordinaciju oko-ruka koja će joj uvelike pomoći kada primi žlicu. Osim motoričkih vještina, beba razvija i motoričku kontrolu te taktilne (dodirne) komponente aktivnosti.

Kada dođe vrijeme da dijete jede sa žlicom, također je poželjno bebu od početka učiti da sama prima žlicu u koju ste vi zagrabili jelo. Znači, vi zagrabite jelo žlicom, stavite žlicu s jelom ispred bebe na stolić i ona sama uzme žlicu i prinosi je i stavlja u usta. Ovo, naravno zahtjeva vrijeme i roditeljsko strpljenje.

Žlica koju beba drži mora imati robusniju dršku tj. mora biti šira i deblja od obične žlice jer će bebi tako biti lakše.

 

5 Komadi ili kašice

Nameće se i pitanje u kojem obliku bebi nuditi hranu. Komadi, kašica?

Bebu možete hraniti komadima hrane (baby lead weaning ili beba vođa dohrane), usitnjenom hranom koja ima komadiće (finger food) ili kašama koje nastaju gnječenjem (a ne miksanjem).

Baby lead weaning (BLW) (beba vođa dohrane)

BLW je hranjenje u kojem se beba sama hrani neusitnjenim komadima hrane. Pred bebu na stolić postavite npr. kuhanu mrkvu rezanu na deblje prutiće ili kuhanu brokulu (neusitnjenu). Beba sama rukom uzima hranu, šačicama i prstićima, sama je prinosi ustima i unosi je u usta.

U ovom načinu hranjenja, beba žvače hranu. Naime, bebe žvaču desnima pa nije važno što beba možda nema zubiće.

Preduvjet za ovu metodu hranjenja je da se beba može samostalno posjesti te da beba ima adekvatan tonus mišića. Kod djece s hipotonusom i hipertonusom treba biti posebno oprezan radi prevencije gušenja. Iz tog razloga ovu metodu preporučamo isključivo ukoliko su svi preduvjeti vezani uz posturalnu stabilnost, samostalno posjedanje i adekvatan tonus zadovoljeni u potpunosti.

Više o BLW možete pronaći u knjizi Beba vođa dohrane autora Rapley i Murkett (prevedena na hrvatski).

 

Finger food (usitnjena hrana koja ima komadiće)

Osim BLW-a, možete se odlučiti za usitnjenu hranu, ali ne miksanu, dakle s komadićima. Za to je dobar izbor finger food. Tu se beba isto sama hrani prstima i šačicama.

Otpor roditelja prema hranjenju komadima

Roditelji često osjećaju otpor prema hranjenju komadima ili komadićima jer se boje gušenja, zatim misle kako bebe ne mogu žvakati jer nemaju zube i boje se nereda koji nastaje hranjenjem komadima.

Strah od gušenja – Ukoliko je dijete urednog tonusa i pozicionirano u ispravan uspravni položaj, ne morate se bojati gušenja. Bebe imaju jaki refleks povraćanja i čim im komad hrane dotakne korijen jezika, sklone su izbaciti hranu van iz usta. Kod djece s poremećajem tonusa ili senzornom preosjetljivosti od izuzetne važnosti je što ranije započeti terapiju hranjenja kroz edukaciju roditelja o adekvatnom pozicioniranju i senzornim stimulacijama.

Što se zubića tiče, kako je već gore napisano, bebe žvaču desnima i nebitno je koliko beba ima zubića.

Ispod imate galeriju slika hranjenja po BLW/finger food metodi. Slike su iz osobne kolekcije autorice (Jelena Dimnjaković).

dohrana
Baby lead weaning, privatna zbirka

 

dohrana
Baby lead weaning, privatna zbirka

 

dohrana
Beba jede žlicom, privatna zbirka

 

dohrana
Nered nakon baby lead weaninga, privatna zbirka

Kao što vidite na slikama, i kod BLW-a i finger fooda potrebno je malo zažmiriti na nered. Ukoliko vaša beba ne voli biti zaprljana, to može biti jedan od prvih znakova poremećaja senzorne integracije. Promatrajte bebu i u ostalim aktivnostima.

 

Kašice

Potpuno smiksano jelo koje je skroz glatko ili čak tekuće bi trebalo izbjegavati. Ova metoda zaobilazi žvakanje i stoga ne pridonosi razvoju mišića koji se moraju razviti da bi beba poslije mogla normalno jesti krutu hranu. Kašice su ok ako su nastale gnječenjem hrane i ipak imaju komadiće.

 

6 Ako ipak odlučite vi hraniti bebu

Ukoliko odlučite ipak vi hraniti bebu, a ne dati bebi da se hrani sama, nemojte gurati žlicu bebi u usta na silu. Stavite žlicu ispred bebinih usta i pričekajte da beba sama obuhvati žlicu ustima.

Ukoliko beba to nikako ne čini, jedno vrijeme ipak spremite žlicu i vratite se na (ili prvi put probajte) finger food.

Uz to svakako možete raditi i različite stimulacije oralne muskulature koje će vam pokazati radni terapeut dodatno educiran iz područja terapije hranjenja.

 

7 Vodu dajte na čašu

Sa početkom dohrane, potrebno je bebi početi davati da pije vodu. Nameće se pitanje iz čega bebi ponuditi vodu.

Idemo prvo o tome što izbjeći. Kljunašica ili čaša s kljunom se od strane proizvođača nameće kao prirodan nastavak nakon hranjenja na bočicu ili dojenja. No, ovo pomagalo je zapravo nepotrebno i ne pridonosi razvoju vještine hranjenja.

Naime, prilikom aktivnosti hranjenja od izuzetne su važnosti vertikalni (okomiti) i lateralni (postranični) pokreti jezika kojima djeca prebacuju hranu s jedne strane usne šupljine na drugu i na taj način je usitnjavaju.

Kljunašice stisnu jezik prema dolje i na taj način onemogućavaju navedene pokrete jezikom.

dohrana kljunašica
Kljunašica, fotografija: Twenty20

Što jesu dobri izbori?

Obična čaša sa ručkama sa strane

Najbolja opcija je obična čaša sa ručkama sa strane. Tako beba može držati čašu i normalno piti, sa jezikom u razini zuba.

Naravno, pijenje na čašu zahtjeva proces učenja i prolijevanja, ali dijete kad-tad to mora proći pa je onda bolje ranije nego kasnije.

Ako se pitate gdje kupiti čašu s ručkama – možete kupiti kljunašicu pa odvrnuti dio s kljunom (i baciti ga) i koristiti samo čašu s ručkama.

Čaša sa slamkom

Još jedna dobra opcija je čaša sa slamkom. U većini trgovačkih centara s opremom za bebe postoje čaše u koje je već integrirana i slamka. Pijenje na slamku je odlična aktivnost koja pridonodi jačanju mišića obraza i povećava tonus mišića usta (m. orbicularis oris) te se svakako preporuča djeci koja imaju problem sa zatvaranjem usana.

dohrana čaša sa slamkom
Čaša sa slamkom, fotografija: privatna zbirka

8 Ne opterećujte se količinama

Ovo je česta boljka roditelja. Pripreme određenu količinu hrane i očekuju da će beba sve pojesti. No, to ne ide baš tako. Na početku se hranjenje više svodi na lickanje i isprobavanje. Bebi je potrebno vrijeme da uopće shvati što se od nje očekuje i čemu to što se stavili pred nju služi.

Ne postoji neka određena količina krute hrane koja je bebi potrebna u prvoj godini života. Bebu treba pustiti da sama odluči koliko će pojesti. Roditelji odlučuju ŠTO će beba pojesti, a beba odlučuje KOLIKO će pojesti.

Isto vrijedi i za vodu, ne postoji određena količina koju bi beba trebala popiti uz obrok. Ionako tekućinu unosi putem mlijeka (majčinog ili adaptiranog).

Važno je samo biti uporan i ne odustajati. Nuditi svaki dan, ali bez prisile i očekivanja.

Važno je da to malo hrane što beba unese, bude nutritivno bogato (pogotovo je važno željezo). Više informacije o tome što nuditi bebi, čitajte na blogu Paleo hedonizam. Također postoje i dobre Facebook grupe Domaće kašice za bebe i Beba vođe dohrane.

Naravno, postoje i bebe koje odmah od početaka dohrane obožavaju krutu hranu i pojedu sve što im pripremite. Možda je vaša beba takva, a možda nije. Obje varijante i sve između je ok.

Mi mame veselimo kako će s dohranom beba rjeđe dojiti ili piti manje adaptiranog mlijeka. No to se u principu ne dogodi. Mlijeko (majčino ili adaptirano) ostaje glavna hrana do kraja prve godine, a kruta hrana je samo DOhrana.