Kako nastaje mlijeko

Bottom line: Mlijeko nastaje po principu ponude i potražnje. Koliko mlijeka ide van, toliko će ga se stvoriti. Dakle, koliko dijete doji, toliko mlijeka će mama i proizvesti. Ako mama malo doji, malo mlijeka će i proizvesti. Ovo vrijedi za veeeliku većinu žena. Velika većina žena ima biološku mogućnost proizvesti dovoljno mlijeka za svoje dijete.

Evo malo detaljnije:

Proizvodnja mlijeka (kolostruma) počinje već u trudnoći

Tad proizvodnja ne ovisi o potražnji (očito, jer je dijete još u trbuhu i ne siše), već je isključivo pod utjecajem hormona. Do par dana nakon poroda, proizvodnja kolostruma i početnog mlijeka je i dalje čisto hormonski uvjetovana. Dakle, dojili ne dojili, proizvodit ćete kolostrum i prijelazno mlijeko (par dana). Gotovo sve žene u količini dovoljnoj da zadovolji potrebe bebe. Hormoni će kod nekih mama čak dovesti do početne hiperprodukcije i prepunjenosti. Mami će “buknuti mlijeko” i imat će ga i previše za potrebe djeteta. Poslije će se to izregulirati dojenjem.

Proizvodnja ovisi o potražnji

No, nakon par dana proizvodnja iz hormonski uvjetovane, tzv. endokrine, prelazi u autokrinu. Tj. proizvodnja počinje ovisiti o potražnji kako je spomenuto na početku. Dakle, sad morate dojiti ako želite proizvesti mlijeka koliko djetetu treba. U ovoj fazi treba dojiti, dojiti i još dojiti!

Zato novorođenčad i ima snažan nagon za dojenjem i prvih tjedana ima sklonost non-stop visjeti na sisi. Dakle, kada novorođenče non-stop želi dojiti, vrlo vjerojatno nije gladno u smislu da ne unosi dovoljno mlijeka. Ono sisanjem šalje poruku maminom tijelu da je ono tu i da mu treba mlijeko te koliko mlijeka mu treba. Često se upravo ovo normalno i poželjno ponašanje novorođenčeta proglasi kao nenormalno i znak da mama nema mlijeka.

Što se dogodi kad se nepotrebno daje nadohrana

Kad se gore spomenuto dogodi, da se normalno ponašanje proglasi nenormalnim, dalje priča često ide tako da kada dijete želi sisati, mama u strahu da je gladno da bočicu adaptiranog. I time smanjuje svoju šansu da proizvede onoliko mlijeka koliko bebi treba. Jer dijete je želju za sisanjem i glad utažilo na boci i nije uspjelo poslati poruku mami da mu treba još mlijeka. Mama će dalje davati sve više adaptiranog, a sve manje će dojiti. Dakle ta mama će nakon nekog vremena ostati bez mlijeka. Ako nema dojenja, nema ni proizvodnje. I tako se ostaje bez mlijeka. Znači, ako vam dijete stalno želi dojku, vrlo vjerojatno nije gladno u smislu da nemate dovoljno mlijeka već ono želi sisati kako bi vam poslalo poruku (i nahranilo se).

Kada je stalno sisanje ipak znak problema, čitajte ovdje.

Leave a comment