Ima li dojenje duže od godine dana smisla?

Kad smo kod dužine trajanja dojenja, koja dob je normalna za prestajanje, što je ok?

Prvo bih odbacila riječ „normalno“ jer je to jako kulturološki uvjetovano. U našoj nedojećoj kulturi mnogima nije normalno dojiti uopće ili se zgražaju i nad samom pomisli o dojenju dužem od par mjeseci ili godine dana. Bolje je govoriti o biološkom standardu ili biološkoj normi. WHO preporučuje dojenje do kraja druge godine djetetova života, a ukoliko majka i dijete to žele, i duže.

Biološka norma je prestanak dojenja negdje između 2.5 i 7 godina

Ajmo o ovom duže. Znam par majki koje doje trogodišnjake/inje i kad pričaju o tome, kao da se ispričavaju. Ma joj ja još dojim, stalno mislim prestat ću pa mu/joj ipak popustim. Ukoliko majka ne želi više dojiti, tu sva priča staje i treba prestati dojiti. No, ukoliko majka i dijete žele, je li dojenje trogodišnjaka (umetni dob koju želiš) ok? DA, DA i DA!

Ako ćemo o konkretnim brojkama, pozvala bih se na rad antropologinje dr. Katherine Dettwylwer, koji kaže da je dojenje do dobi od 2.5 – 7 godina djetetova života zdravo, fiziološki normalno i nastalo kao proizvod evolucijske prilagodbe.

Zašto 7 godina?

  • Oko sedme godine djetetov imunološki sustav postaje dovoljno zreo da se može sam nositi sa bolestima. Do tad, za dijete je dobro da mu je imunološki odgovor potpomognut majčinim mlijekom.
  • Oko 7 godine završava rast mozga što se tiče težine. Za rast mozga neophodne su masne kiseline zvane LC-PUFA, a one se nalaze u majčinom mlijeku.
  • Oko sedme godine dijete dobiva sposobnost operativnog razmišljanja.
  • Tad počinju izbijati prvi trajni kutnjaci.

Prema dr. Dettwylwer, ovo sve ukazuje da je dijete do 6-7 godine života još potpuno ovisno o tuđoj, prvenstveno majčinoj, brizi i da mu je majčino mlijeko potrebno za optimalan razvoj.

Za kraj

Da me ne biste napali, ne tvrdim da morate dojiti do sedme godine. Čak i dr Dettwyler kaže da i u društvima neokaljanim industrijom, dojenje obično prestaje oko 2.5-3 godine (a ne 7) zbog kulturoloških razloga. Samo želim reći mamama koje „dugo“ doje da imaju široku marginu za prestajanje i da to što rade ne samo da je ok i biološki normalno već i dobro.

Za sve mame koje planiraju dojiti ili doje “produženo” (duze od godinu, dvije, tri…) i nailaze na neodobravanje i osudu okoline: iza vašeg dojenja stoje Svjetska Zdravstvena Organizacija, UNICEF, Mliječna liga, Akademija medicine dojenja, razne druge organizacije, milijuni godina evolucije, evolucijska medicina, antropološka istraživanja, zapisi o duljini dojenja u Mezopotamiji, Babilonu, starom Rimu, duljina dojenja “primitivnih” društava netaknutih industrijom, radovi usporedbe dojenja čovjeka i primata…A iza neodobravanja i pametovanja okoline stoji stotinjak godina bapskih priča i mitova.

Tako da…dojite dok god to vi i vase dijete zelite.

Izvor

Dettwyler KA. When to wean: biological versus cultural perspectives. Clin Obstet Gynecol. 2004 Sep;47(3):712-23. (dostupan na https://www.researchgate.net/publication/290104434_when_to_wean_clin_obstetrics_2004)