Guranje majki i djece u siromaštvo i bolest u ime negativnog PCR testa

Opasnosti nedojenja u vrijeme pandemije

Odvajanje majke od bebe znači i nedojenje. Osim što su odvajanje i nepoticanje dojenja protivni preporuci WHO-a, oni nose i mnoge opasnosti za sobom (isječci iz mog teksta):
“1 (…) postoji šansa da će kovid pozitivna majka zaraziti bebu, ako ne u rodilištu, a onda doma (ili ako ne mama, a onda onaj tko brine o djetetu/hrani ga). I ako majka ne doji, imat ćemo zaraženo dijete koje ne doji i nema šansu dobiti majčina protutijela, umjesto zaraženog djeteta koje doji i time ima bolje šanse za blažu i kraću bolest.
2 (…) Onemogućavanje dojenja u prvim danima bebina života jako smanjuje šansu da će dojenje biti ikad uspostavljeno. Ako će i biti, vjerojatno će to biti teškom mukom i uz stručnu pomoć koja mnogim ženama nije dostupna.
3 Dakle, nepoticanjem dojenja nismo samo lišili dijete mogućnost da dobije kovid protutijela već smo moguće i njega i majku lišili šanse da ikad doje.
Znamo jako dobro, nedojenje je jedan od znanih rizika za lošije zdravstvene ishode i majki i djece, i taj učinak traje dugo, puno duže od same bolesti koju uzrokuje kovid. Dakle, ne samo da smo odmogli djetetu da lakše preboli kovid već ga i guramo u cjeloživotno slabije šanse za zdravlje (i majku isto).
4 Ova pandemija je za sobom donijela i ekonomsku krizu. Nepoticanjem dojenja guramo neke bebe prema gladi jer su neke obitelji zbog lockdowna pale ekonomski razred niže i ne mogu si priuštiti adaptirano mlijeko.”

Briga samo za vlastito du*e

Zaraza koronavirusom je za bebu puno manje opasna od odvajanja od majke i nedojenja. Jedini motiv za odvajanje je da se zaraza ne desi u samoj bolnici i da bolnica izbjegne skandal i status “žarišta”, zdravlje djeteta i majke ovdje nije na prvom mjestu.
Tako da, ovo što se zbiva je sramotno i žalosno, svakako nedostojno UNICEFove baby friendly oznake.

“Majka nastavlja dojenje u vidu izdajanja”

A ovaj komentar iz jedne od bolnica da “majka nastavlja dojenje, ali u vidu izdajanja” je nevjerojatan. Pokazuje kako je preporuka donesena bez imalo znanja, razmišljanja i razrade detalja:
1 izdajanje NIJE dojenje i ne osigurava sve zdravstvene prednosti dojenja (ako ovo čita neka mama izdajalica, nek se ne žalosti, radite ogromnu stvar za dijete, nastavite dalje, ali izdajanje je svakako alternativa dojenju kad se gleda sa zdravstvenog aspekta i nikako ne bi trebalo biti preporuka neke zdravstvene ustanove, zdr ustanova je dužna štititi dojenje).
2 jako mali broj mama opstane u izdajanju jer je:
A) iznimno naporno (imam cijeli dio stranice zvan Mamica kravica posvećen izdajanju, kog zanima, nek čita),
B) to je vještina koja se uči duže od dojenja – hoće li mami u bolnici pokazati kako se izdajati, čime, odrediti veličinu falangi, nabaviti veće/manje falange ako treba, hoće joj objasniti na kojoj temp se čuva mlijeko, mora li se grijati ako je u frižideru, koliko dugo smije stajati mlijeko vani, a koliko u frižu…??
3 to je veliko financijsko opterećenje – el izdajalica košta 1500 kn, tu su još i bočice za pohranu.
4 neke žene ne reagiraju na izdajalicu, mlijeko ne ide van,
5 izdajanje je manji podražaj od dojenja i neke majke koje ovako počnu “dojenje”, imaju šansu da neće stvoriti dovoljno mlijeka,
6 ako se mlijeko daje na bočicu, problemi su:
A) jako se smanjuju šanse za prebacivanje na dojenje, hoće li bolnica pokazati ipak mami kako hraniti kompatibilno s dojenjem (dakle ne boca nego šprica, žlica, čaša, finger feeding) te
B) dijete se izlaže zdravstv. rizicima hranjenja na bočicu (poremećen razvoj motorike usta, refluks, prejedanje…netko bi bar onda trebao pokazati paced bottle feeding majci koja možda smanjuje šanse za ovo te možda povećava šansu za uspješnije prebacivanje na dojku od standardnog hranjenja na bocu)
7 ako mama ne doji, znači li to da 14 dana niti ne drži dijete, ne dira ga uopće, ako da, poslijedice ovog su puno gore nego potencijalna zaraza kovidom plus hoće li majci platiti dadilju (plus apsurda li, tko garantira da je dadilja ili bilo tko tko će hraniti/brinuti o djetetu kovid negativan, na vrhuncu smo ili bar blizu vrhunca epidemije).
Živimo u nevjerojatnom vremenu, nije mi jasno kako smo se doveli do ovoga. Guramo majke i djecu u bolest i siromaštvo u ime negativnog PCR testa.