Dojenje i lijekovi protiv alergije

Alergijski rinitis je jedan od najčešćih razloga posjeta liječniku obiteljske medicine. Simptomi alergijskog rinitisa nalikuju prehladi –učestalo kihanje, začepljen nos, curenje vodenog sekreta iz nosa ili cijeđenje sekreta u ždrijelo, svrbež i crvenilo nosa i očiju, peckanje i suzenje očiju, nadražajni kašalj i grebanje u grlu.

Važno je znati da lijekovi mogu samo kontrolirati simptome alergijskog rinitisa, ali ga ne i izliječiti. Stoga se treba fokusirati na olakšanje i kontrolu simptoma bolesti. Tu prvenstveno spada izbjegavanje alergena tj. onog na što smo alergični te zaštita nosne sluznice od alergena (npr. Ispiranjem nosa sa slanom vodom).

Kada izbjegavanje alergena i zaštita nosne sluznice nisu dovoljni, primjenjuje se liječenje lijekovima. Mnoge dojilje su u zabludi da ne smiju koristiti lijekove za alergijski rinitis, no to nije istina.

Primjena lijekova za alergijski rinitis u dojilja

Ukoliko vam je potreban oralni antihistaminik (tableta) u vrijeme dojenja, prvi izbor je lijek loratadine (Belodin, Claritine, Contral, Flonidan, Rinolan). Loratadin je dugo na tržištu, dobro je proučen u dojilja, jako ga se malo izlučuje u mlijeko te ne uzrokuje nuspojave u dojenčeta.

Od drugih lijekova iz skupine oralnih antihistaminika prihvatljivi su i desloratadine (Aerius, Alerdin, Azomyn, Dasselta, Deslordis, Escontral, Neoclarityn), feksofenadin (Telfast), cetirizine (Letizen) i levocetirizine (Xyzal). Oni nisu toliko ispitani u dojilja kao loratadin, ali se pretpostavlja da se jako malo izlučuju u mlijeko te da su u redu za kraće korištenje.

Ako se kombiniraju sa lijekom pseudoefedrinom, oralni antihistaminici teoretski mogu dovesti do problema s količinom mlijeka! Lijek pseudoefedrin prisutan je u nekim kombinacijama lijekova koji se koriste za prehladu (npr. Caffetin Cold, Coldrex).

Inhalacijski kortikosteroidi (koji se špricaju u nos) se smatraju prihvatljivima za korištenje u dojilja. Najviše informacija postoji o lijeku budezonidu (Tafen nasal, Budelin Novolizer, Budosan, Jorveza, Pulmicort Respules) pa bih njega izdvojila kao prvi izbor.

O ostalim lijekovima iz ove skupine (flutikazon (Arquist, Flixonase, Flixotide) i mometazon (Nasonex, Mometazonfuroat Cipla, Momanose, Bloctimo)) nema raspoloživih ispitivanja na dojiljama, ali se smatra da se inhalacijski kortikostroidi općenito apsorbiraju u krv dojilja u zanemarivim količinama pa se tako i u zanemarivim količinama izlučuju i u mlijeko. Dakle, smiju se koristiti.

Inhalacijski antihistaminik (koji se šprica u nos) azelastin (Vivispray) nije preporučen u vrijeme dojenja, bolji izbor su oralni antihistaminici.

Općenite smjernice za korištenje lijekova u dojilja

Kao i kod osoba koje ne doje, uvijek provjerite s liječnikom i/ili ljekarnikom je li vam lijek uopće potreban.

Ukoliko je potreban, liječnik i ljekarnik će odlučiti koji lijek je najbolji izbor za vas s obzirom na vaše zdravstveno stanje i simptome koje imate, druge lijekove koje koristite te eventualno s obzirom na alergije na lijekove koje imate. Liječnik ili ljekarnik moraju uzeti u obzir da dojite i prema relevantnim izvorima odlučiti koji lijek je primjeren za vas.

Liječnicima i ljekarnicima savjetujem da pročitaju moje tekstove ovdje i ovdje te smjernice Američkog društva obitelj liječnika.

Općenito, većina često korištenih lijekova idu uz dojenje!!

Kako bismo smanjili potencijalni utjecaj lijeka na dojenče, preporučeno je lijek uzeti nakon podoja. Ako se lijek uzima jednom dnevno, uzmite ga prije djetetova najdužeg spavanja. Znači, pred spavanje podojite dijete i onda uzmite lijek.

Što se doziranja tiče, nije potrebno prilagođavanje doze dojiljama. Lijek se uzima u istoj dozi kao i da ne dojite. Liječnik ili ljekarnik će vam reći koja doza vam je potrebna ili pročitajte Uputu o lijeku (papirić u kutiji).

Ukoliko ste alergični na neki lijek, naravno da ga ne smijete koristiti, dojili ili ne.

 

Napomena: Tekst nije zamjena za liječnički savjet već je informativnog karaktera.

 

Reference

https://www.plivazdravlje.hr/aktualno/clanak/30115/Alergijski-rinitis-koji-su-simptomi-i-kako-se-lijeci.html (pristup 10. travnja 2019.)

Hale TW Hale’s Medications & Mothers’ Milk™ 2019, Springer publishing company, Amarillo, Texas, 2019

Lactmed databse cetirizine https://toxnet.nlm.nih.gov/cgi-bin/sis/search2/f?./temp/~oc0BA8:2 (pristup 10. travnja 2019.)

LactMed database loratadine https://toxnet.nlm.nih.gov/cgi-bin/sis/search2/f?./temp/~rzZSub:1 (pristup 10. travnja 2019.)

Lactmed database budesonide https://toxnet.nlm.nih.gov/cgi-bin/sis/search2/f?./temp/~RHQoAI:1 (pristup 10. travnja 2019.)

Lactmed database fluticasone https://toxnet.nlm.nih.gov/cgi-bin/sis/search2/f?./temp/~pho5Wg:1 (pristup 10. travnja 2019.)

Lactmed database azelastine https://toxnet.nlm.nih.gov/cgi-bin/sis/search2 (pristup 10. travnja 2019.)

Lactmed database desloratadine https://toxnet.nlm.nih.gov/cgi-bin/sis/search2/f?./temp/~uVBItX:1 (pristup 10. travnja 2019.)

Lactmed database fexofenadine https://toxnet.nlm.nih.gov/cgi-bin/sis/search2 (pristup 10. travnja 2019.)

Lactmed database levocetirizine https://toxnet.nlm.nih.gov/cgi-bin/sis/search2 (pristup 10. travnja 2019.)