Bacanje izdojenog majčinog mlijeka

Ne znam da li druge mame izdajalice imaju ovaj problem, ali ja sam bacila jako puno mlijeka tokom svoje izdajalacke karijere. Pogotovo u razdoblju najvece produkcije, od djetetova 2. do 5.mjeseca. Tada sam uvijek bila bar 3 obroka ispred djeteta i zaista nisam morala posezati za adaptiranim mlijekom.

3 su razloga koja su u mom slucaju dovela do bacanja mlijeka:

1 Hiperprodukcija

Od djetetova 2. do 5.mjeseca sam proizvodila znacajno vise od njegovih potreba (900-1000 ml nasuprot njegovih cca 650 popijenih), a nisam zamrzavala.

Na forumima sam primjetila da kad su mame 2 obroka ispred djeteta, onda pocnu zamrzavati. Kako ja nisam htjela zamrzavati, sva mlijeka starija od 48 sati sam bacala.

Smatrala sam da je bit iskljucivog izdajanja oponasanje dojenja i davanje sto svjezijeg mlijeka djetetu. Zato se nisam drzala pravila da se starije mlijeko daje prvo nego bih uvijek davala svjezije mlijeko prvo. Cak sam dugo uspijevala da mi dijete skoro sve obroke dobije bas svjeze mlijeko, a ne ono iz frizidera.

Najuspjesnija sam u tome bila kad sam bila na 4 izdajanja. Tada se dijete nekako “uobrocilo”, imao je 5 obroka u otprilike poznato vrijeme pa sam prilagodila izdajanje da bude prije njegovih obroka. Tako je 4 obroka dobio skroz svjeze mlijeko, a 1 iz frizidera. Tad sam bila najzadovoljnija svojim ucinkom.

Ali takva razmisljanja su dovela do bacanja mlijeka. Zao mi je sto ga nisam donirala. Bila sam tad guglala sam kako se donira mlijeko u Hrvatskoj, ali nisam nista nasla pa sam odustala. U Srbiji je moguce donirati pa apeliram na mame iz Srbije da se raspitaju o tome.

Da sam tad zamrzavala, imala bih dosta zaliha. Naravno, bijeda u usporedbi s americkim extreme pumpericama koje imaju citave skrinje s galonima mlijeka, ali ipak dosta. Sad mi je zao. Kao sto sam objasnila u jednom od tekostova, bojala sam se da imam visoku aktivnost lipaze u mlijeku i da ce dijete odbijati to mlijeko. Da ga sad imam, iskoristila bih ga barem za pripremu kasica. Ali dobro, sto je, tu je.

Dakle, kada ste 2-3 obroka ispred djeteta, pocnite zamrzavati. Nakon tjedan dana odmrznite malo pa dajte djetetu za probu. Ako prihvaca, super, mozete mirne duse zamrzavati. Ako ne, mozda ga i prihvati nekad poslije, znaju oni promijeniti preference.

Mozete se pokusati i boriti portiv lipaze tako da mlijeko prije zamrzavanja grijete dok se ne pojave mjehurici i onda naglo ohladite i zamrznete. Nemam iskustva s tim, guglajte ako vas zanima.

Ili mozete odmrznuto mlijeko koristiti poslije za izradu kasica. Ova namjena mlijeka nije za zanemariti jer ako izradjujete djetetu domace kasice, treba vam nesto za razrjedjivanje, a ovo je hranjivije od kravljeg mlijeka ili vode.

Americke mame, vidim na forumima, priredjuju milk baths za bebe, u vodu za kupanje stave mlijeko. Navodno im je super za djecje kozne probleme. Neka svako radi sto zeli, ali meni je ovo too much. Prevelik trud pumpanja, zauzimanje mjesta u zamrzivacu da bi dijete kupali u mlijeku.

Uglavnom, da idem ispocetka, zamrzavala bih.

2 Bacanje jednom konzumiranog mlijeka

Ja sam bacala puno mlijeka i zato jer nisam djetetu davala  mlijeko koje je jednom konzumirano. Dakle, imate svjeze mlijeko ili podgrijano mlijeko iz frizidera i u bocicu stavite npr 200 ml jer vam dijete moze toliko pojesti. Ali, dijete ne pojede 200 vec 130 ml. Sto s viskom od 70 ml? O tome pisem u tekstu Pohrana mlijeka (zadnji podnaslov). Ukratko, prije sam ga bacala, a sada ne bih.

3 Mlijeko stoji vani duze od 6 sati

Ovo je skroz opravdan razlog za bacanje. Ali taj razlog se moze izbjeci. Nema tu puno filozofije. Moje dijete kako je raslo, tako je sve duze spavalo po noci (nije da se zalim). Znalo mi se dogadajti da se oko 23 h izdojim, ostavim mlijeko vani misleci da ce se on probuditi u 3 a on se probudi u 6. Onda bih bacila pripremljeno mlijeko i dala svjeze izdojeno (jer sam se izdojila u npr 4). Brzo sam odlucila da nakon vecernjeg izdajanja mlijeko odmah stavljam u frizider.

Za kraj, jos jednom cu reci da mi je jako zao sto nisam donirala viskove mlijeka. Steta da se u Hrvatskoj to ne moze, da ne postoji banka mlijeka*. Bilo mi je bezveze negdje oglasiti da doniram mlijeko, ali ne znam, mozda i nije bezveze.

Bit ovog teksta je – zamrzavajte, proucite tekst o ponovnoj konzumaciji vec konzumiranog mlijeka i stavljajte u frizider sto prije.

*18 srpnja 2017: UNICEF I Hrvatska udruga za potporu dojenju pokrenuli su inicijativu za osnivanje prve Banke humanog mlijeka I Centra za laktaciju u Hrvatskoj!!