7 pitanja i izjava koje novopečeni roditelji ne žele i ne trebaju čuti

dad-moms-hands-around-a-newborns-feet_t20_OoEZXy

Što novopečeni roditelji i ne žele i ne trebaju čuti? Ono što će im rušiti samopouzdanje i učiniti da se osjećaju lošim roditeljima, nesposobnima, čudnima itd. Oni se, naime, već tako osjećaju pa nema potrebe da vi budete „straw that broke the camel’s back“.

Razdoblje prilagodbe na novorođenče je stvarno teško i treba biti pažljiv i obazriv prema roditeljima. Neka pitanja koja se nama čine banalna i pitamo ih reda radi, mogu povrijediti nekog tko je u tako osjetljivoj fazi života.

1 Jel dobra beba?

Ah, mit o dobroj bebi. „Dobra“ beba je ona koja:

  • Ne plače puno.
  • Voljno leži u svom krevetiću bez protesta.
  • Nije „ovisna“ o rukama.
  • Hrani se u pravilnim, ne jako frekventnim intervalima.

Znajte da bebe zaista teško mogu udovoljiti tim kriterijima. Njihova biologija im to jednostavno ne dozvoljava. Pročitajte tekst Zašto beba plače kad nije na rukama, stvari će vam biti puno jasnije.

Dakle, nemojte roditelje pitati jel beba dobra jer se beba vrlo vjerojatno ne uklapa u gore navedenu definiciju (kao i veeeelika većina beba). Samo ćete učiniti da se roditelji osjećaju loše.

2 Jel dobro spava?

Definicija dobrog spavanja bebe je najčešće otprilike:

  • Spava u blokovima po 3-4 sata bez buđenja.
  • Razlikuje noć i dan.
  • Uspava se sama, bez dojenja.
  • Spava u svom krevetiću.

O spavanju sam napisala nekoliko tekstova. Stvar je u tome da veeeelika većina beba ne spava kako navode ove točke i to je sasvim u redu i normalno. Dapače, za novorođenče nije ni dobro duboko spavanje u dugim intervalima. O normalnom spavanju beba, čitajte u tekstu Spavanje beba: Očekivanja vs stvarnost.

Dakle, ako roditelje pitate jel beba dobro spava, podrazumijeva se da mislite spava li cijelu noć i sve ostalo gore navedeno. A tome samo rijetke bebe udovoljavaju tako da opet, možete samo izdeprimirati roditelje.

3 Moj Noa je na prvoj kontroli dobio 1700 g

Ok, good for you. Ali, zašto je ta informacija bitna ikom osim vama? Što ako ova beba manje dobiva, ako dojenje još nije dobro uspostavljeno, ako roditelji muku muče i bore se za svaki mililitar mlijeka i svaki gram težine? Kako će im pomoći informacija da je vaš Noa dobio 1700 grama?

4 Možemo doći na kavu?

Bolje pitajte možete li donijeti skuhani ručak i pridržati bebu dok mama i tata jedu. Pitajte treba li možda držati dijete dok se mama otušira ili odspava. Ako imate volju, pitajte jel treba usisati stan (i nakon usisavanja otići svojoj kući).

Sve posjete, osim onih koje donose hranu ili neku drugu uslugu nakon koje se pokupe kući, su prvih dana ili tjedana nepotrebno crpljenje energije roditelja.

Ima vremena, vidjet ćete dijete, dat ćete mu poklon, to je zaista vrlo nisko na listi prioriteta novopečenih roditelja. Pustite bebu i roditelje da se upoznaju i uhodaju. Moguće je da je beba aktivna po noći, a po danu spava. Tad treba i majci dati priliku da odmara po danu, a ne da mora kuhati kave i zabavljati goste.

5 Izgledate iscrpljeno

Naravno da izgledaju iscrpljeno, svjesni su toga i sami. Zašto tako izgledaju? Jer su iscrpljeni!! Neš ti čuda koje je potrebno posebno napominjati. Ako vas zanima zašto je mama iscrpljena, čitajte tekst Milk, sweat and tears: zašto je uspostava dojenja naporna.

Bolje recite nešto tipa „Odrađujete super posao“ ili „Znam da vam je teško, ali proći će i to“. Ako ste već došli na gore spomenutu kavu, onda bar budite ohrabrujući i pozitivni.

6 Još ti se vidi trbuh

Slično kao gore. Neš ti čuda koje treba posebno naglašavati. Normalno da se ženi koja je rodila vidi trbuh. Maternici treba neko vrijeme da se vrati u veličinu prije poroda. Osim toga, ako je mama dobila malo više kila u trudnoći, i sama je toga svjesna, dakle nema potrebe naglašavati to.

7 Dojiš li i sva ostala pitanja i komnentari vezana za dojenje, količinu i kvalitetu mlijeka

Pitanje dojenja ne bi trebalo biti kontroverzno, no nažalost je. Živimo u društvu u kojem je dojenje kompleksan fenomen uz kojeg mnoge majke vežu negativne emocije. Ako vas zanima više o ovome, čitajte tekstove Zašto žene ne doje i zašto se o tome ne priča,  Ono kad ti društvo ne omogućuje da dojiš, Je li dojenje pitanje izbora te Za sve mame koje kombiniraju dojenje i bočicu.

Po meni je ok napomenuti da postoje mjesta na kojima se može dobiti pomoć kod problema s dojenjem, ali ja ne bih direktno sama ispitivala o detaljima.

Naravno, ukoliko majka sama želi pričati o dojenju, a vi imate osobno pozitivno iskustvo ili imate stručna znanja i možete pružiti podršku, onda dapače, pričajte. Ali, neka mama sama započne tu priču.